ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο10% κάτω η κίνηση στο Αστικό ΚΤΕΛ

10% κάτω η κίνηση στο Αστικό ΚΤΕΛ

10% κάτω η κίνηση στο Αστικό ΚΤΕΛ

«Προ των πυλών» το ηλεκτρονικό εισιτήριο για τα ΚΤΕΛ

Σε θετική κατεύθυνση το ηλεκτρονικό εισιτήριο τονίζουν οι Πρόεδροι του Αστικού και του Υπεραστικού ΚΤΕΛ . «Καμπανάκι κινδύνου» από τον Πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Αγρινίου για τα δρομολόγια λόγω μείωσης του πληθυσμού στα χωριά της περιοχής. Ταυτόχρονα υπάρχει ανάγκη για περισσότερα δρομολόγια.

Την πρόταση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών (ΠΟΑΣ) για την εγκατάσταση συστήματος ενοποιημένου ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα υπεραστικά ΚΤΕΛ και στα αστικά ΚΤΕΛ, ενέκρινε ο Υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ειδικού Λογαριασμού Εισφοράς 1% από τις ακαθάριστες εισπράξεις των ΚΤΕΛ, με διάθεση ποσού 745.023 ευρώ και αφορά στη δημιουργία των ψηφιακών υποδομών, ώστε να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα 32 Αστικά ΚΤΕΛ της επικράτειας.Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη της μηχανογράφησης και του απαιτούμενου τεχνικού εξοπλισμού, καθώς και την άδεια χρήσης του λογισμικού για τη διαχείριση της βάσης δεδομένων. Το έργο αποσκοπεί στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό και στον καλύτερο έλεγχο των εσόδων και της επιδοματικής πολιτικής στις αστικές συγκοινωνίες των πόλεων της περιφέρειας.

Ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας Φώτης Μούκας μιλώντας στη «Σ» για το ηλεκτρονικό εισιτήριο ανάφερε: «πρακτικά θα εξυπηρετεί μεγάλη μερίδα του επιβατικού κοινού, καθώς οι χρήστες του διαδικτύου θα έχουν την δυνατότητα να «βγάζουν» το εισιτήριό τους χωρίς να επισκέπτονται το ΚΤΕΛ από όποιο σημείο και αν είναι και ότι ώρα και αν θέλουν. Ταυτόχρονα δεν θα αλλάξει κάτι στην έκδοση του εισιτηρίου στο ΚΤΕΛ ή στο λεωφορείο, συνεπώς θα εξυπηρετούνται και αυτοί που δεν έχουν καλή «επαφή» με το internet. Αυτό θα βοηθάει όλα τα ΚΤΕΛ, όπως και εμάς, καθώς ανά πάσα στιγμή θα γνωρίζουμε τι ανάγκες υπάρχουν για δρομολόγια, πόσα άτομα είναι εντός του λεωφορείου, ποιο είναι το δρομολόγιο του λεωφορείου και φυσικά θα βοηθάει και το λογιστήριό μας. Δεν είναι προς το παρών πάρα πολλά στοιχεία γνωστά, αλλά είναι προς θετική κατεύθυνση αυτό, ενώ για τη περεταίρω διευκόλυνση των επιβατών μας θα τοποθετηθούν και σε όλες τις στάσεις ηλεκτρονικές πινακίδες μέσω των οποίων οι επιβάτες θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίζουν σε πόση ώρα θα φτάσει το λεωφορείο στην στάση τους, τα δρομολόγια κλπ».

Ζητείται στήριξη για τα άγονα δρομολόγια

Από την πλευρά του όμως ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Αγρινίου Θεόδωρος Τσαντόπουλος αν και θετικό ως προς το ηλεκτρονικό εισιτήριο στάθηκε περισσότερο στην ανάγκη της κρατικής ενίσχυσης για τα άγονα δρομολόγια.

«Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα εξυπηρετήσει πολύ κόσμο, αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό. Το βασικότερο που θα πρέπει να εξετάσει άμεσα και πολύ σοβαρά η κυβέρνηση είναι να ενισχύσει τα αστικά ΚΤΕΛ, ώστε να είναι σε θέση να διατηρήσουν τα άγονα και ζημιογόνα δρομολόγια, τα οποία διατηρούνται «μετά βίας», καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση του πληθυσμού στα χωριά, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ανάγκη να διατηρηθούν τα δρομολόγια για τους μαθητές και για τους λιγοστούς ακόμη κατοίκους που έχουν απομείνει στα χωριά» ανάφερε χαρακτηριστικά ο Θ. Τσαντόπουλος και πρόσθεσε ότι «το αστικό ΚΤΕΛ Αγρινίου καλύπτει απόσταση 30χλμ με τρία δρομολόγια (λ.χ. περιοχή Ποταμούλας) ή πέντε δρομολόγια (λ.χ. περιοχή Μακρυνείας) σε ημερήσια βάση και παρ’ όλα αυτά διαπιστώνεται πως η ανάγκη είναι πολύ μεγάλη για περισσότερα δρομολόγια, αλλά αδυνατεί να καλύψει την ανάγκη αυτή καθώς δεν επιχορηγείται από το κράτος. Η μείωση του επιβατικού κοινού μόνο μέσα σε ένα χρόνο αγγίζει το 10%».

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα στις δύο γραμμές του αστικού ΚΤΕΛ που υπάρχουν εντός της πόλης! «Από τότε που θεσπίστηκαν μέχρι και πριν τρία χρόνια η προσέλευση του επιβατικού κοινού ήταν συνεχώς αυξανόμενη. Η αύξηση αυτή δηλαδή αγγίζει το 40%, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια το επιβατικό κοινό στα δρομολόγια αυτά έχει σταθεροποιηθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μειώθηκε ή αυξήθηκε» επεσήμανε ο κ. Τσαντόπουλός.

Κων/νος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση

Φωτίζεται η γέφυρα του Αχελώου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr