ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: 25χρονια εθελοντισμού στην Πυροσβεστική

Αγρίνιο: 25χρονια εθελοντισμού στην Πυροσβεστική

Αγρίνιο: 25χρονια εθελοντισμού στην Πυροσβεστική

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας η εκδήλωση για τους εθελοντές Πυροσβέστες και το έργο τους

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η εκδήλωση των εθελοντών πυροσβεστών που διοργανώθηκε στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, από τον Δήμο Αγρινίου, τον Εθελοντικό Σταθμό Παραβόλας και την Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών, για τα 25χρόνια προσφοράς και δράσης των εθελοντών. Στην εκδήλωση,  βασικοί ομιλητές ήταν ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Πληροφορικής, Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών Δρ. Νίκος Κούτσιας, ο οποίος παρουσίασε και ανέλυσε την δορυφορική τηλεπισκόπηση σε συνάρτηση με τις δασικές πυρκαγιές και τον εθελοντισμό και ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ερευνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος ανέπτυξε τον ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων σε μεγάλης κλίμακας καταστροφές.

Τοποθετήθηκαν επίσης η Υποπυραγός – Προϊσταμένη του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Παραβόλας Ζωή Στάμου, η Πρόεδρος του Σωματείου Φίλων του Πυροσβεστικού Σταθμού Παραβόλας Διονυσία Γιαννακά, ο Πρόεδρος των Εθελοντών Πυροσβεστών Αμερικής Kevin Quinn, ο Επιπυραγός Βασίλης Μαρτζάκλης, ο Πυραγός Γιώργος Κολοκοτσάς και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών Σεραφείμ Τσιουγκρής.

Ο Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του Δήμου Αγρινίου Νίκος Γκρίζης δήλωσε πως: «ο Δήμος σε συνεργασία με τον εθελοντικό πυροσβεστικό σταθμό της Παραβόλας διοργανώνει την εκδήλωση, μέσω την οποίας θέλουμε να αναπτυχθεί ο εθελοντισμός και ειδικότερα στην Πυροσβεστική κι’ αυτό διότι στο Δήμο Αγρινίου υπάρχουν δύο εθελοντικοί Πυροσβεστικοί σταθμοί, στην Παραβόλα και στη Γαβαλού αντιστοίχως, που λειτουργούν από το 2015 και έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην πρόληψη και στην καταστολή των πυρκαγιών, αλλά και άλλων φαινομένων. Λειτουργούν με υποδειγματικό τρόπο υποστηριζόμενοι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου και το Δήμο, ο οποίος προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει να βοηθήσει στη λειτουργία των δύο εθελοντικών σταθμών, έχοντας παραχωρήσει τα δύο δημοτικά κτίρια στην Παραβόλα και στη Γαβαλού, αλλά βοηθώντας και έμπρακτα μέσω υλικών που διαθέτει στους εθελοντές πυροσβέστες. Φέτος, υπήρξε δημοπρασία για υλικά, όπως στολές, κράνη και άλλα συναφή υλικά για τους εθελοντές πυροσβέστες ύψους 23.000 ευρώ περίπου εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου. Τα περισσότερα υλικά έχουν παραδοθεί για την ομαλή λειτουργία των σταθμών, αλλά και τον εξοπλισμό των εθελοντών. Είναι σημαντική η λειτουργία των εθελοντικών πυροσβεστικών σταθμών, όσο αφορά στην πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών. Είμαστε πρωτοπόροι στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες περιοχές με την λειτουργία των σταθμών αυτών και προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συνδημότες μας σε περιβαλλοντικά ζητήματα για να γίνουμε περισσότεροι. Θεωρώ πως μέσα από την εκδήλωση αυτή, οι δημότες έχουν μια καλή ευκαιρία να ενημερωθούν για τον εθελοντισμό στον Πυροσβεστικό σώμα και να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο».

O Αναπληρωτής Διοικητής νομού Αιτωλοακαρνανίας της Πυροσβεστικής και Διοικητής της Π.Υ Ναυπάκτου Χριστόφορος Μπόκας επισήμανε ότι: «όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργούν οι εθελοντικοί σταθμοί της Παραβόλας και της Γαβαλούς, οι εθελοντές δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και γι’ αυτό υπάρχουν τα πολύ θετικά αποτελέσματα που έχουμε. Το μήνυμα για τον εθελοντισμό έχει δύο σκέλη. Πρώτα, νιώθουμε μεγάλο σεβασμό και εκτίμηση στην προσφορά των εθελοντών που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, αλλά ταυτόχρονα οι εθελοντές δίνουν και στο σώμα της Πυροσβεστικής το μήνυμα της αυταπάρνησης και της προσφοράς. Η αμοιβή τους είναι μόνο ηθική και γι’ αυτό συγκινούμαστε και έχουμε τους εθελοντές ως μέλη της οικογένειας των πυροσβεστών. Προσπαθούμε πάντα να είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι μαζί τους, για να εισπράττουν και οι ίδιοι οι εθελοντές πως η προσφορά τους πιάνει τόπο και έχει ιδιαίτερη αξία».

Κων/νος Χονδρός  για την εφημερίδα “Συνείδηση” 

 

unnamed

unnamed

unnamed

unnamed

unnamed

unnamed

unnamed

unnamed

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr