Ζάκυνθος: Απορρίφθηκε η έφεση δύο κατηγορουμένων για το φονικό στο Λαγανα

Τα χτυπήματά τους στον άτυχο τουρίστα είχαν σοκάρει το πανελλήνιο

Στις 13 Απριλίου ο Μπακαρί Χέντερσον (Hederson Bakari) θα έκλεινε τα 23 και οι φίλοι πλημμύρισαν τα social media με μηνύματα στη μνήμη του άτυχου φοιτητή που αγαπούσε τα ταξίδια, αλλά δεν πρόλαβε να γνωρίσει τον κόσμο. «H κληρονομιά σου θα ζει για πάντα μέσα από τον καθέναν από εμάς.

Απόψε θα σε γιορτάσουμε. Ευτυχισμένα ουράνια γενέθλια», έγραψαν στους λογαριασμούς που έχουν ανοίξει για τον νεαρό από το Οστιν του Τέξας. Στο twitter υπάρχει και hashtag «justiceforbacari» (που σημαίνει «δικαιοσύνη για τον Μπακαρί»), μέσω του οποίου συγγενείς και φίλοι του ζητούν να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το άγριο τέλος του.

Η απονομή δικαιοσύνης πλησιάζει, καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, απορρίφθηκε η έφεση δύο εκ των εννέα κατηγορουμένων για το φονικό στον Λαγανά με το οποίο παραπέμπονται να δικαστούν αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες και ανοίγει ο δρόμος για τη δίκη. Στις 55 σελίδες του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ζακύνθου, περιγράφεται ο μαρτυρικός θάνατος του φοιτητή στα χέρια των δολοφόνων του και οι δικαστές… δείχνουν το εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Πάτρας σε εννέα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση μαζί με έναν ακόμα δράστη, ο οποίος δεν εντοπίστηκε ποτέ και αναφέρεται ως «άγνωστος κατά την κύρια ανάκριση». Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται να δικαστούν για αδικήματα που επισύρουν ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης.

Συγκεκριμένα, έξι από τους εννέα ζητείται με το βούλευμα να δικαστούν για το αδίκημα «της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία», ένας για το αδίκημα «της άμεσης συνέργειας στην ως άνω πράξη κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για ανθρωποκτονία με πρόθεση από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση» και δύο για το αδίκημα «της απόπειρας ανθρωποκτονίας από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για ανθρωποκτονία με πρόθεση…».

Οι δύο τελευταίοι, ωστόσο, αντέδρασαν με έφεση κατά του βουλεύματος υποστηρίζοντας ότι πρέπει να κατηγορηθούν μόνο για σωματική βλάβη, ενώ παράλληλα ζήτησαν την ακύρωσή του γιατί δεν είχε μεταφραστεί στα σερβικά. Ομως, και τα δύο αιτήματά τους απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο Εφετών Πατρών. Πρόκειται για δύο 23χρονους Σέρβους, οι οποίοι περιγράφονται ως ο τρίτος και ο τέταρτος κατηγορούμενος και είχαν αφεθεί ελεύθεροι ύστερα από την απολογία τους. Σύμφωνα με τους δικαστές, κλοτσούσαν τον ετοιμοθάνατο φοιτητή με ανθρωποκτόνο σκοπό, ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε όχι από δική τους επιλογή αλλά γιατί οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι πρόλαβαν και τον σκότωσαν.

Συγκεκριμένα, για τους δύο κατηγορουμένους που άσκησαν έφεση αναφέρεται στο βούλευμα: «Ο τρίτος κατηγορούμενος P.S. και ο τέταρτος κατηγορούμενος J.N., ενεργώντας από κοινού, κατόπιν συναπόφασης, έχοντας αποφασίσει να εκτελέσουν το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συναυτουργία, ήτοι ευρισκόμενοι στην ως άνω ψυχική κατάσταση με πρόθεση να σκοτώσουν άλλον, επιχείρησαν πράξη που περιέχει τουλάχιστον αρχή εκτέλεσης του κακουργήματος τούτου, πλην όμως η πράξη τους αυτή δεν ολοκληρώθηκε, όχι από δική τους θέληση αλλά εξαιτίας εξωτερικών εμποδίων, ανεξάρτητων της θέλησής τους.

Ειδικότερα, στον πιο πάνω τόπο και χρόνο και περί ώρα 03.16 μετά από προηγηθέντα διαπληκτισμό του παθόντος Μπακαρί Χέντερσον και του ένατου κατηγορουμένου R.D. στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με το διακριτικό τίτλο “barcode” ευρισκόμενοι σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας συναποφάσισαν μεταξύ τους και με τον πρώτο κατηγορούμενο Ο.Α., τον πέμπτο κατηγορούμενο S.M., τον έκτο κατηγορούμενο Ρ.Ν., τον έβδομο κατηγορούμενο Ι.Μ., τον όγδοο κατηγορούμενο S.S. και τον ένατο κατηγορούμενο R.D., καθώς και με άλλο αγνώστων στην ανάκριση στοιχείων πρόσωπο και ακολούθως με συγκλίνουσες επί μέρους πράξεις ταυτόχρονες και διαδοχικές, επιτέθηκαν με σφοδρότητα εναντίον του ως άνω παθόντος με ανθρωποκτόνο σκοπό και δη ο τρίτος κατηγορούμενος κλότσησε έξι φορές στον κορμό και ο τέταρτος κατηγορούμενος κλότσησε δύο φορές στον κορμό τον ως άνω παθόντα, στην πράξη τους δε αυτή προέβησαν με σκοπό να προκαλέσουν τρώση ζωτικού οργάνου του παθόντος και με τον τρόπο αυτό να επιφέρουν το θάνατό του, αποτέλεσμα στο οποίο απέβλεπαν, ενώ παράλληλα οι λοιποί ως άνω συγκατηγορούμενοί τους επιτίθεντο με σφοδρότητα εναντίον του ως άνω παθόντος με τον ίδιο κοινό ανθρωποκτόνο σκοπό, όπως ανωτέρω αναλυτικά περιγράφεται, πλην όμως η πράξη τους αυτή δεν ολοκληρώθηκε όχι από δική τους θέληση αλλά από εμπόδια εξωτερικά ανεξάρτητα της θέλησής τους καθ’ όσον οι λοιποί συγκατηγορούμενοί τους… προκάλεσαν στον παθόντα βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και δη εκτεταμένη βλάβη του εγκεφάλου (θλάσεις και αιμορραγία) από τις οποίες επήλθε ο θάνατός του».

Κατά την προανάκριση οι δύο νεαροί είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά ότι ήθελαν να σκοτώσουν το συνομήλικό τους Αμερικανό τουρίστα και είχαν υποστηρίξει ότι τον κλότσησαν ο ένας στα πόδια και ο άλλος ότι δεν θυμάται αν τον πέτυχε. «Ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να αντιδράσει αν θεωρεί ότι αδικείται», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο δικηγόρος της οικογένειας του Αμερικανού τουρίστα, Ανδρέας Πάτσης, και προσθέτει: «Η υπόθεση, ωστόσο, είναι ξεκάθαρη, έχουμε ένα έγκλημα πρωτοφανούς αγριότητας και το τι έχει συμβεί θα αποδειχθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου».

Εντεκα δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για το μοιραίο

Ο καβγάς μεταξύ της παρέας του Μπακαρί και της ομάδας των Σέρβων που διασκέδαζαν στο ίδιο μπαρ, τη μοιραία νύχτα της 7ης Ιουλίου 2017, είχε ξεκινήσει με αφορμή φωτογραφία selfie που έβγαλε μια σερβιτόρα σερβικής καταγωγής με το θύμα. Εντεκα (11) δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για το θάνατο του νεαρού Αμερικανού, τον οποίο οι δράστες καταδίωξαν και χτύπησαν μανιωδώς όχι μόνο με τα χέρια και τα πόδια τους αλλά ακόμα και με τη χρήση σιδηρογροθιάς. Το έγκλημα είχε καταγραφεί από κάμερες κλειστού κυκλώματος και οι εικόνες είχαν κάνει το γύρο του κόσμου με εκτενή ρεπορτάζ στα διεθνή δίκτυα για τον τουρισμό της… ασυδοσίας στον Λαγανά.

Σε επιφυλακή

Η έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν βρίσκει τις τοπικές Αρχές σε επιφυλακή, ώστε να προληφθούν ακραία φαινόμενα. «Η Ζάκυνθος έχει, φέτος, ανεβασμένη τουριστική κίνηση με υψηλή πληρότητα από τον Μάιο και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουμε νέα έκτροπα στον Λαγανά», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο δήμαρχος, Παύλος Κολοκοτσάς, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με τη βρετανική πρεσβεία και τα τουριστικά γραφεία που εξυπηρετούν αυτού του είδους τον τουρισμό, ώστε να μη λένε στα παιδιά ότι στη Ζάκυνθο όλα επιτρέπονται. Πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχουν νόμοι και πρέπει να τηρηθούν. Μπορούν οι νεαροί τουρίστες να χαρούν τη Ζάκυνθο, να διασκεδάσουν, να ερωτευτούν, αλλά χωρίς θλιβερά φαινόμενα που δυσφημούν το νησί μας».

Οπως εξηγεί ο δήμαρχος, ήδη γίνονται συνεχείς έρευνες, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των νοθευμένων ποτών στα μπαρ του Λαγανά.

Ελεύθερος Τύπος