ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΥποβολή φορολογικών δηλώσεων: Της τελευταίας στιγμής οι Αγρινιώτες

Υποβολή φορολογικών δηλώσεων: Της τελευταίας στιγμής οι Αγρινιώτες

Υποβολή φορολογικών δηλώσεων: Της τελευταίας στιγμής οι Αγρινιώτες

Τι συμβουλεύει τους φορολογούμενους ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων Παναγιώτης Καραγιάννης

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται φέτος από τους λογιστές της περιοχής του Αγρινίου αναφορικά με τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης από τους φορολογούμενους. Μέχρι στιγμής η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων πολιτών της ευρύτερης περιοχής δεν έχει μπει στη διαδικασία της υποβολής. Παράλληλα, οι λογιστές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου δεδομένου πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η δουλειά για τους λογιστές θα αυξηθεί στο μέγιστο βαθμό.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων Παναγιώτης Καραγιάννης σημείωσε στη «Σ» επί του θέματος: «η αλήθεια είναι ότι ο μεγάλος όγκος των πελατών μας δεν έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Οι περισσότεροι έχουν περιοριστεί στο να ρωτούν πότε λήγει η προθεσμία κατάθεσης. Συμβουλεύουμε όμως τους φορολογούμενους να μην αφήσουν τις δηλώσεις τους για την τελευταία στιγμή, γιατί δεν θα υπάρχει χρόνος και θα υπάρξει μεγάλος φόρτος εργασίας στους συναδέλφους, εξάλλου η προθεσμία ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου».

karagiannis - panagiotis
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων Παναγιώτης Καραγιάννης

Πέραν όμως αυτού ο κ. Καραγιάννης συμβουλεύει τους φορολογούμενους σημειώνοντας: «oι φορολογικές δηλώσεις λήγουν στις 30 Ιουνίου. Θα πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν κάνει αίτηση μέχρι 28 Φεβρουαρίου για ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις και δεν έχει διακοπεί ο έγγαμος βίος. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να προσέξουν πως θα δηλώσουν τα τεκμήρια, ενώ τα παιδιά θα πρέπει να τα συμπεριλάβουν και οι δύο σύζυγοι. Το τεκμήριο της οικίας, το χρεώνεται ο κύριος του ακινήτου ή αυτός που έχει κάνει το συμφωνητικό ή αν είναι 50/50 και οι δύο σύζυγοι, ενώ ο άλλος μπορεί να δηλώσει ότι φιλοξενείται υπό άλλες συνθήκες. Θα πρέπει να δηλώσουν τα κοινωνικά μερίσματα που έχουν λάβει, τα επιδόματα και του ΟΑΕΔ, καθώς τα περισσότερα στοιχεία υπάρχουν στο taxisnet. Πρέπει να δηλωθούν τα ενοίκια, να μην γίνει λάθος στις περιπτώσεις που μιλάμε για ενοικίαση χωραφιών σε τρίτους, ενώ οι επιδοτήσεις θα πρέπει να έχουν βεβαίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το κτηματολόγιο δεν έχει καμία σχέση με την φορολογική δήλωση, εκτός αν κάποιος έκανε κτηματολόγιο το 2018 και από το ακίνητο που έλαβε με χρησικτησία αποκτά εισόδημα, τότε θα δηλώσει το εισόδημα που εισπράττει. Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία είναι δηλωμένα στο Ε9 και τα εισοδήματα δηλώνονται όλα ανεξαιρέτως είτε είναι αυτοτελή φορολογούμενα, είτε είναι μισθοί ή συντάξεις, ή μερίσματα από εταιρείες ή κέρδη από πώληση μετοχών. Σε γενικές γραμμές πέραν της υποβολής των χωριστών φορολογικών δηλώσεων δεν υπάρχει φέτος κάποια άλλη αλλαγή».

Πως θα υποβάλλετε την υποβολή της δήλωσης βήμα – βήμα:

  • Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
  • Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
  • Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
  • Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
  • Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
  • Υποβάλω τη δήλωση.
  • Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα “Συνείδηση” 

Βιορευστά – Φυτείες Ξηρομέρου: Αποκλεισμός της Ιόνιας Οδού την ημέρα επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr