ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΧωρίς προβλήματα η μεταβίβαση 14 αεροδρομίων στη Fraport

Χωρίς προβλήματα η μεταβίβαση 14 αεροδρομίων στη Fraport

Χωρίς προβλήματα η μεταβίβαση 14 αεροδρομίων στη Fraport

Κανείς δεν κατάλαβε, ουσιαστικά, τη μεταβίβαση της διοίκησης των 14 αεροδρομίων που ιδιωτικοποιήθηκαν και πέρασαν στον έλεγχο της Fraport.

Τα αεροδρόμια δεν σταμάτησαν να λειτουργούν, εξυπηρέτησαν κοινό και πτήσεις κανονικά και οι 25 χιλιάδες ώρες εκπαίδευσης των υπαλλήλων τους τελευταίους τρεις μήνες απέδωσαν τα προσδοκόμενα.

Σε επίπεδο υποδομών ξεκινούν παρεμβάσεις που αφορούν γενικό καθαρισμό, βάψιμο των εγκαταστάσεων και ανακαίνιση των χώρων υγιεινής. Τα έργα αναβάθμισης των υποδομών που θα εκτελέσει η Intrakat μετά το καλοκαίρι. Το επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport Greece για τους 48 πρώτους μήνες της παραχώρησης είναι 400 εκατ. ευρώ. Απ’ αυτά, τα 95 εκατ. αφορούν το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Τα έργα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή 5 νέων τερματικών σταθμών στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω και Μυτιλήνης, αύξηση του συνολικού μεγέθους των 14 τέρμιναλ σε 300.000 τετραγωνικά, αύξηση των σημείων check in από 213 σε 297, των σημείων ελέγχου ασφαλείας από 44 σε 84, των πυλών από 103 σε 147 και των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών από 115 σε 150. Επιπλέον θα προχωρήσει η ριζική ανανέωση της εσωτερικής και εξωτερικής όψης του καθενός αεροδρομίου.

Η ιδιωτικοποίηση όμως φέρνει και αυξήσεις στο κόστος πτήσης των επιβατών. Ακριβότερα θα είναι πλέον τα εισιτήρια των αεροπορικών εταιρειών που αναχωρούν από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, καθώς τίθεται σε εφαρμογή τα όσα προβλέπονται από τον κυρωτικό νόμο της σύμβασης παραχώρησης του ελληνικού κράτους στη Fraport Greece. Η απόφαση είχε άμεση ισχύ από 11 Απριλίου 2017, για τους αναχωρούντες επιβάτες από τα αεροδρόμια Ακτίου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω, Λέσβου, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου και Χανίων οι οποίοι είναι υποκείμενοι φόρου, ανά επιβάτη.

Όπως ανακοίνωσε η Astra Airlines, στα δρομολόγια των χαρακτηρισμένων άγονων γραμμών θα επιβάλλεται τέλος επιβατών 12 ευρώ συν 1,5 ευρώ τέλος ασφαλείας συν ΦΠΑ 24% επί του συνόλου (τελικό ποσό 16,74 ευρώ) και στα υπόλοιπα δρομολόγια τέλος επιβατών 12 ευρώ συν 1,5 ευρώ τέλος ασφαλείας συν ΦΠΑ 24% επί του τέλους ασφαλείας μόνο (τελικό ποσό 13,86 ευρώ).

Γιορτάζει η Αγία Ελεούσα στην Κλεισούρα Μεσολογγίου – Δείτε το πρόγραμμα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr