Χιλιάδες ωφελούμενοι στις Κοινωνικές Δομές Αγρινίου! – Αναλυτικά οι αριθμοί

Μεγάλο μέρος της κοινωνικής συνοχής οφείλεται στις κοινωνικές δομές των δήμων κάτι που ισχύει και στον Δήμο Αγρινίου, καθώς η συνεργασία και η στήριξη των τριών επιστημονικών συλλόγων, Ιατρικού, Φαρμακευτικού και Οδοντιατρικού, με το επιτελείο της Αντιδημαρχίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι άριστη και με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή, οι δομές πρόνοιας, αποτελούν ασπίδα προστασίας για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες της τοπικής κοινωνίας, χωρίς να «απειλούν» ή να επηρεάζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία επιστημόνων της πόλης, καθώς το «φιλτράρισμα» των ωφελούμενων των κοινωνικών δομών, γίνεται με αυστηρά κριτήρια.

Οι «αριθμοί», δυστυχώς, για το Αγρίνιο είναι αμείλικτοι και παρουσιάζουν την αληθινή εικόνα της κοινωνίας στην εποχή της κρίσης μακριά και πέρα από την βιτρίνα.

kalantzisΣυγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κώστα Καλαντζή, οι ωφελούμενοι του κοινωνικού φαρμακείου με κάρτα για το 2016 ήταν 2.225 και χωρίς κάρτα 2.653. Δηλαδή συνολικά 4.878 άτομα ωφελήθηκαν από το κοινωνικό φαρμακείο! Το 2016 τα άτομα που εξετάστηκαν στο Κοινωνικό Ιατρείο ήταν 831 και στο Κοινωνικό Οδοντιατρείο εξετάστηκαν 273 ωφελούμενοι και 553 μαθητές!

Στο πλαίσιο της λειτουργίας των κοινωνικών δομών, το 2016 ο «απλός» συμβουλευτικός σταθμός που εξελίχθηκε σε επιστήμη σε ταχύτατο χρόνο, έδωσε τα «φώτα» του σε 560 άτομα, ενώ η δομή αυτή από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της «έδειξε» ότι η κοινωνία έχει ανάγκη την επιστημονική παρέμβαση και συμβουλή.

Συνολικά, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καλαντζή, διαθέτουν κάρτα από το Κοινωνικό Ιατρείο 1.105 άτομα και 59 οικογένειες, ενώ από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι και το 2016 έχουν εξυπηρετηθεί 8.450 άτομα και επιπλέον 8.188 κατ’ εξαίρεση ωφελούμενοι πολίτες. Από το κοινωνικό ιατρείο του δήμου Αγρινίου, μέχρι και το 2016, εξυπηρετήθηκαν 4.049 πολίτες από εθελοντές ιατρούς στα ιατρεία τους ή στο κοινωνικό ιατρείο!

Το ίδιο «αμείλικτοι» είναι οι αριθμοί και για το 2017 που όπως τόνισε ο κ. Καλαντζής τα διαθέσιμα στοιχεία είναι μόνο για τους δύο πρώτους μήνες, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Το σύνολο των καρτών σε οικογένειες είναι 572 και σε μεμονωμένα άτομα 1.143. «Οι ωφελούμενοι του κοινωνικού φαρμακείου με κάρτα για τον μήνα Ιανουάριο ήταν 167 και χωρίς κάρτα 236. Για τον μήνα Φεβρουάριο οι ωφελούμενοι με κάρτα ήταν 165 και χωρίς κάρτα 241. Ο αριθμός των εξεταζόμενων ατόμων τον Ιανουάριο του 2017 ήταν 63 και τον Φεβρουάριο 59. Του Κοινωνικού Οδοντιατρείου για τον μήνα Ιανουάριο ήταν 12, όπως 12 ήταν και για τον μήνα Φεβρουάριο. Στον συμβουλευτικό σταθμό, τον Ιανουάριο απευθύνθηκαν 46 άτομα και τον Φεβρουάριο 38».

Πέραν όμως των στοιχείων αυτών, το Κοινωνικό Ιατρείο πραγματοποίησε κοινές δράσεις παντός τύπου με άλλους φορείς, όπως τους «Γιατρούς του Κόσμου», το ΙΕΚ Αγρινίου, Δημοτικά Σχολεία, την «Προοδευτική Αγρινίου», την Ελληνική Ένωση για την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, το Νοσοκομείο και το ΠΕΔΥ Αγρινίου, το ΕΚΑΒ Πατρών και Αγρινίου και τους Προσκόπους, ενώ διοργάνωσε πολλές εκδηλώσεις για την συγκέντρωση φαρμάκων για την κάλυψη αναγκών του Κοινωνικού Ιατρείου, του Κοινωνικού Φαρμακείου και του Κοινωνικού Οδοντιατρείου, προσφέροντας και φάρμακα στο Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Κιλκίς! «Έχει μεγάλη σημασία για εμάς και μας δίνει δύναμη ότι οι απλοί συμπολίτες μας φέρνουν φάρμακα από το σπίτι τους στο Κοινωνικό φαρμακείο» τόνισε ο κ. Καλαντζής, ο οποίος συμπλήρωσε πως: «αυτό είναι μεγάλο δώρο προς τον συνάνθρωπό, όταν υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που δεν παίρνουν καθημερινά το φάρμακό τους . Σκοπός μας είναι να βοηθάμε τον κόσμο που έχει πραγματικά ανάγκη».

Κων/νος Χονδρός

Γ. Παπαναστασίου για Καλαμπαλίκη και Μελιάδη: «Ζήτησαν να ξεκουραστούν»