Δήμος Αγρινίου: Λιγοστεύουν τα χέρια στην καθαριότητα!

Μεγάλες ελλείψεις, ανάσα μέσω της κοινωφελούς εργασίας

Μέσα σε ένα μήνα αποχώρησαν 53 άτομα και έχουν απομείνει μόνο 7 οδοκαθαριστές!   

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αγρινίου, καθώς μετά την αποχώρηση των εργαζόμενων κοινωφελούς απασχόλησης και μέχρι να πιάσουν δουλειά τα νέα 8μηνα, περίπου στις αρχές Σεπτεμβρίου, επήλθε «κατάρρευση».

Η ουσιαστική δουλειά στην καθαριότητα που ανέκαθεν γινόταν με την σκούπα και το φαράσι πλέον την κάνουν μόλις 7 άτομα! Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Χρήστο Γκούντα: «οι μόνιμοι οδοκαθαριστές που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο Δήμο Αγρινίου είναι 7. Πριν ένα μήνα υπήρχαν επιπλέον 53 άτομα που προέρχονταν από τα 8μηνα κοινωφελούς απασχόλησης. Επιπλέον, από τη Δευτέρα, 2 γυναίκες θα αλλάξουν προσωρινά πόστο και θα συνοδεύουν τα απορριμματοφόρα, διότι και οι συνοδοί απορριμματοφόρων πρέπει να πάρουν την άδειά τους».

Επειδή τα κενά στην υπηρεσία καθαριότητας είναι τεράστια και ως γνωστόν η καθαριότητα είναι θέμα υγιεινής, αλλά και… μισή αρχοντιά…, ο κ. Γκούντας απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες, ώστε μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου που θα αναλάβουν τα νέα 8μηνα, να προσέχουν ιδιαίτερα την εναπόθεση των σκουπιδιών τους.

Οι ανάγκες που υπάρχουν είναι: «για 15 οδοκαθαριστές, 1 χειριστή μηχανημάτων και 4 οδηγούς απορριμματοφόρων. Ωστόσο, απ’ αυτές θα ικανοποιηθούν κάποιες ανάλογα με τα πόσα ανταποδοτικά θα εισπράξει ο Δήμος Αγρινίου» ανέφερε ο κ. Γκούντας, ο οποίος συμπλήρωσε πως: «πριν ένα μήνα συνταξιοδοτήθηκε και ένας χειριστής σαρώθρου, ενώ αυτούς τους δύο μήνες που υπάρχει το πρόβλημα, μέχρι δηλαδή να πιάσουν δουλειά τα νέα 8μηνα, πρέπει να πάρουν και τις άδειές τους οι εργαζόμενοι. Ο Δήμος Αγρινίου έχει ήδη αιτηθεί ώστε η υπηρεσία καθαριότητας να απορροφήσει 40 με 45 άτομα από τα νέα 8μηνα».

xristos gkountas

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χρήστος Γκούντας

Ωστόσο, παρά τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στην καθαριότητα, τα απορριμματοφόρα που ναι μεν είναι ξεχωριστό κομμάτι, αλλά συντελούν σημαντικά στην καθαριότητα, λειτουργούν δε και τα 24 κανονικά, ενώ υπάρχουν και 3 σάρωθρα διαφόρων μεγεθών, κάποια εκ των οποίων κάνουν διπλές βάρδιες. Στο πλαίσιο της καθαριότητας όλοι οι κάδοι του Δήμου πλένονται καθημερινά, μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής. Κάποιες μέρες πλένονται οι κάδοι του κέντρου και τις υπόλοιπες οι λοιποί. Για τη δουλειά αυτή λειτουργεί μόνο το ένα πλυντήριο κάδων, καθώς για το δεύτερο δεν υπάρχει χειριστής.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χρήστος Γκούντας σημείωσε τέλος: «απευθύνω θερμή παράκληση προς τους συμπολίτες μου κάθε λογής σκουπίδι να το πετούν μέσα στα καλαθάκια και στους κάδους απορριμμάτων και όχι στο πεζοδρόμιο ή γύρω από τους κάδους. Τις σακούλες των απορριμμάτων να τις βάζουν πάντα μέσα στους κάδους. Βασικό είναι να τα περισσεύματα τροφών που πετούν να τα συσκευάζουν καλά και να τα βάζουν μέσα στον κάδο καθώς λόγω της ύπαρξης των αδέσποτων η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Στην κόντρα για τις Κυριακές