Αιτωλ/νία: Ξεπούλησαν μηχανάκια και αυτοκίνητα με κλειστές τράπεζες

Υπό τον φόβο να μην χάσουν τα χρήματά τους ή να μην γίνει κούρεμα καταθέσεων:

Αύξηση κατά 98% παρουσιάζεται στις κυκλοφορίες νέων δικύκλων στο Αγρίνιο και κατά 21,7% πανελλαδικά στα αυτοκίνητα τον προηγούμενο μήνα. Ποιος είναι ο λόγος που αγοράζουν τώρα καινούρια μέσα μεταφοράς. Τι συμβαίνει στην αγορά του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο μήνα, τον Ιούνιο, σημειώθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο αύξηση στην κυκλοφορία αυτοκινήτων, έναντι 10.475 αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Η αύξηση που παρουσιάζεται κατά τον προηγούμενο μήνα είναι της τάξεως του 21,7%, ενώ κατά 46,3% είχε παρουσιάσει αύξηση η κυκλοφορία αυτοκινήτων για πρώτη φορά (καινούριων ή μεταχειρισμένων εξωτερικού) τον Ιούνιο του 2014, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

Κατά την ανακοίνωση ισχύει το εξής. «Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 66.422 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 52.282 που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 27,0%. Αύξηση (28,5%) είχε παρουσιάσει και το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2014 σε σχέση με του 2013».

Στην αγορά του Αγρινίου και της Αιτωλ/νίας, σύμφωνα με αρκετούς εμπόρους αυτοκινήτων που μας μίλησαν ανωνύμως, αλλά και σύμφωνα με τον κ. Κώστα Ζήγουρα (Nissan, Seat, Suzuki, Saab, Dacia) που μας μίλησε επωνύμως, το πρώτο σκέλος των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, περί αυξήσεως τον προηγούμενο μήνα, ισχύει.

Οι περισσότεροι έμποροι αυτοκινήτων, καθώς και ο κ. Ζήγουρας μας μετέφεραν την εικόνα, η οποία δείχνει πως αυτή την στιγμή ο κόσμος αγοράζει αυτοκίνητα υπό τον φόβο μην χάσει τα χρήματά του, ή ακόμη και υπό τον φόβο πιθανού κουρέματος καταθέσεων, ενώ τα εξοφλούν άμεσα μέσω e- banking.

Οι πωλήσεις τις τελευταίες μέρες έπεσαν, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τον Ιούνιο, οι πελάτες όμως επιλέγουν, στο βαθμό που αγοράζουν σήμερα αυτοκίνητο, δίνοντας προτεραιότητα σε όποιο είναι ετοιμοπαράδοτο, μεταφέροντας εσπευσμένα τα χρήματα τους μέσω e-banking, ώστε να μην τα χάσουν.

Τα αυτοκίνητα που επιλέγουν είναι μεσαίου και μικρού κυβισμού. Οι πελάτες στην περιοχή μας αγοράζουν κατ ευθείαν καινούργια αυτοκίνητα και ετοιμοπαράδοτα, παρά μεταχειρισμένα, στοιχείο που εμπεριέχεται στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. «Η αγορά το επόμενο διάστημα θα έχει πτώση, κάτι που σημαίνει πτώση στις πωλήσεις και συνεπάγεται πρόβλημα στη λειτουργία» δήλωσαν αρκετοί έμποροι αυτοκινήτων.

Σε αντίστοιχη φάση είναι και η αγορά δικύκλων σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και εμπόρους της περιοχής. Η κυκλοφορία νέων δικύκλων, άνω των 50 κυβικών, κατά τον μήνα Ιούνιο του 2015 ανήλθε σε 4.851, έναντι 4.585 τον αντίστοιχο μήνα του 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 5,8%.

Αύξηση 26,9% είχε παρουσιάσει η κυκλοφορία νέων μοτοσικλετών, άνω των 50 κυβικών, τον Ιούνιο του 2014, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

Κώστας Παπαχρήστος

Κατά το ρεπορτάζ μας, όπως μας μετέφεραν αρκετοί έμποροι δικύκλων ανωνύμως, αλλά και επωνύμως ο κ. Κώστας Παπαχρήστος (Piaggio,Vespa, Gillera, Derby), με μεταφορά χρημάτων στον λογαριασμό των εμπόρων, οι αγρινιώτες και αιτωλ/νανες πελάτες τους, αγοράζουν κυρίως μηχανάκια, αλλά και σε πολύ περιορισμένο βαθμό κάνουν σέρβις σ αυτά που ήδη διαθέτουν. Το ποσοστό των πελατών της περιοχής που αγοράζει δίκυκλα στην παρούσα φάση μέσω e-banking αγγίζει το 90%.

Κατά τους εμπόρους, αυτό συμβαίνει διότι κατά πρώτων δεν υπάρχει άλλος τρόπος πληρωμής και κατά δεύτερων διότι ο κόσμος φοβάται μην χάσει τα χρήματά του και επιλέγει να τα αξιοποιήσει με τον τρόπο αυτό.

Κατά κανόνα, οι αγρινιώτες και οι αιτωλ/νανες καταναλωτές – αγοραστές επιλέγουν μηχανάκια από μεσαίου κυβισμού και πάνω, ώστε να μπορούν να μετακινούνται εντός, αλλά κυρίως εκτός πόλης και να μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους, αφού είναι πολύ οικονομικότερα από τα αυτοκίνητα. «Ξεκίνησε από το κλείσιμο των τραπεζών το φαινόμενο αυτό.

Από πέρσυ η πτώση στον χώρο των δικύκλων άγγιξε το 30% με το 40%. Ο κόσμος είναι φοβισμένος και πιστεύει ότι από το να χάσει τα χρήματά του καλύτερα να αγοράσει κάτι που θα πάρει μεγαλύτερη αξία και θα μπορεί να το αξιοποιεί καθημερινά» δήλωσε ο κ. Παπαχρήστος.

Κων/νος Χονδρός