Ξενάγηση στο Σπίτι του Παλαμά πριν τα εγκαίνια – Ποιος είναι ο μεγάλος δωρητής Αθανάσιος Στεφανόπουλος (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Σημαντική είναι η αυριανή ημέρα για την πόλη της Πάτρας. Όχι μόνο συμπληρώνονται 159 χρόνια από τη γέννηση του Κωστή Παλαμά, αλλά γίνονται τα εγκαίνια του ανακαινισμένου σπιτιού που είδε το πρώτο φως της ημέρας ο σπουδαίος ποιητής.

Η πατρική οικία του Κωστή Παλαμά, αποτέλεσε για χρόνια ένα «αγκάθι» στη συλλογική μνήμη της Πάτρας. Το σπίτι, ένα διώροφο νεοκλασικό του 1840 στην οδό Κορίνθου 241, παράμενε ερειπωμένο και ακατοίκητο επί χρόνια. Μέχρι που το 2014 ένας ομογενής επιχειρηματίας της Καλιφόρνιας, ο Αθανάσιος Δ. Στεφανόπουλος, αποφάσισε να το αγοράσει, να χρηματοδοτήσει την πλήρη ανακατασκευή και αναπαλαίωσή του.

 Ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος

Γεννημένος και αυτός στην Πάτρα, ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος, έφυγε σε νεαρή ηλικία για τις ΗΠΑ, αρχικά για να σπουδάσει και στη συνέχεια να διαπρέψει στην Καλιφόρνια, στον επιχειρηματικό τομέα.

Αν και έφυγε νωρίς από την Πάτρα, ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος δεν ξέχασε ποτέ την Πάτρα. Έρχεται, αθόρυβα πάντα, στη γενέτειρα του τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο και εκτιμάται ότι έχει κάνει πάνω από 120 ταξίδια στην Ελλάδα, αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο εξωτερικό. Εξάλλου, ο ίδιος ποτέ δεν έχει αποκοπεί από τις ρίζες του. Από τους συγγενείς του, τους φίλους του, τη γειτονιά που μεγάλωσε στα Μποζαίτικα.

Ο ίδιος είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων και προτιμά να μιλά με τα έργα του, τα οποία όπως λένε αυτοί που τον γνωρίζουν, δεν περιορίζονται μόνο στην υπόθεση με το σπίτι του Παλαμά. Για αυτό και αποφεύγει να δώσει συνεντεύξεις.

Μια σπάνια φορά όπου ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος μίλησε και μάλιστα εκ βαθέων, ήταν στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών στην Πάτρα, την περασμένη Τρίτη 9 Ιανουαρίου, ενόψει των εγκαινίων της Στέγης Γραμμάτων Κωστή Παλαμά.

Εμφανώς συγκινημένος, ο ομογενής δωρητής μίλησε για την αγάπη του και την ευαισθησία του προς τον Κωστή Παλαμά. Μάλιστα, όταν ήταν έφηβος ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος είχε μελετήσει το έργο του ποιητή και είχε σκιτσάρει το πορτρέτο του.

«Στην εφηβεία μου ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τη ζωή και το έργο του ποιητή. Όταν λοιπόν έμαθα, πριν από κάποιο καιρό, ότι το πατρικό του σπίτι έμενε κλειστό και παραμελημένο δεν χρειάστηκε πολύ για να πάρω τις αποφάσεις μου. Το εφηβικό συναίσθημα, το απωθημένο, αφυπνίστηκε μέσα μου ως χρέος», εξομολογήθηκε στη συνέντευξη ο ομογενής.

Ωστόσο, ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος δεν έμεινε μόνο στην αγορά και στην ανακαίνιση του νεοκλασικού και διατηρητέου μνημείου, που ανέλαβαν ο αρχιτέκτονας Νίκος Μπακρώζης και ο πολιτικός μηχανικός Σπύρος Δεμαρτίνος που είναι μέλη του Δ.Σ. της «Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς».

Όπως είπε ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος:

«Με τη συνεργασία άξιων και ευαίσθητων ανθρώπων αναστηλώσαμε το οίκημα και του δώσαμε μια δεύτερη ζωή. Σκεφτήκαμε πως το εγχείρημά μας δεν πρέπει να αρχίζει και να σταματά στον ποιητή αλλά να αποκτήσει ευρύτερο περιεχόμενο. Aλλωστε, ο ίδιος ο Παλαμάς συνομιλούσε με τους πνευματικούς ανθρώπους του καιρού του, μετείχε στα πράγματα της χώρας, ήταν ανοιχτός σε ιδέες, ρεύματα και γεγονότα. Εκτιμήσαμε ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει και με το σπίτι του. Να είναι ανοιχτό στους ανθρώπους, στις ιδέες και στο μέλλον να αποτελέσει καταλύτη για αναζητήσεις και πραγματική πρόοδο. Εκείνη που θα επιτρέψει στη γενέτειρα πόλη του και ιδιαίτερα στους νέους να κάνουν ένα βήμα μπροστά, ένα τεράστιο άλμα προς τον κόσμο που πρόκειται να ζήσουν».

Αποψη από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου, όπου θα λειτουργήσει το ψηφιακό μουσείο

Ξενάγηση στο χώρο

Για το λόγο αυτό, η Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά, που εγκαινιάζεται στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι απλώς ένα μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο του ποιητή.

Στο ισόγειο βρίσκονται το εκθετήριο και η προτομή τού Κωστή Παλαμά. Υπάρχουν μια μόνιμη έκθεση της ιστορίας του κτιρίου, διάφορα χειρόγραφα του ποιητή και μια λεπτομερής απεικόνιση του κελιού του Κωστή Παλαμά, όπως διασώζεται στο ίδρυμα που λειτουργεί στην Αθήνα.

Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το δωμάτιο όπου γεννήθηκε ο ποιητής, ενώ στο ενιαίο μεγάλο δωμάτιο θα λειτουργήσει ψηφιακό μουσείο. Στο πίσω μέρος του σπιτιού είναι το καθημερινό καθιστικό της οικογένειας Παλαμά.

Ένα από τα δωμάτια έχει διαμορφωθεί σε βιβλιοθήκη, στο οποίο ήδη έχουν τοποθετηθεί εκδόσεις του Ιδρύματος «Κωστή Παλαμά» και εκεί ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα μελέτης του έργου του ποιητή.

Ήδη το thebest.gr, είχε παρουσιάσει το εσωτερικό του χώρου από το Φεβρουάριο του 2017, ο οποίος χώρος εντυπωσιάζει εξαιτίας της λιτής του αισθητικής. Μάλιστα, η ανακατασκευή του έγινε «κατ’ εικόνα και ομοίωση» του αρχικού κτιρίου όπου είδε το πρώτο φως της ημέρας ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς.

Δείτε φωτογραφίες του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου:

spiti-palama6

spiti-palama3

spiti-palama4

spiti-palama5

piti-palama2

spiti-palama1

spiti-palama2

Δυτική Ελλάδα: Τροχαίο με εγκατάλειψη – Ο οδηγός πιθανότατα να διέπραξε κλοπή