Web camera στο Βλοχό για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών

Web camera στο Βλοχό για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Με τις πενιχρές οικονομικές «ενέσεις» από την πολιτεία, ο Δήμος Αγρινίου θα κληθεί και φέτος να αντιμετωπίσει τη δύσκολη δοκιμασία προετοιμασίας της αντιπυρικής περιόδου. Φέτος οι αρμόδιοι του Δήμου ξεκινούν τον συντονισμό και τις απαιτούμενες παρεμβάσεις νωρίτερα. Μάλιστα την ερχόμενη Πέμπτη, θα συνεδριάσει το συντονιστικό τοπικό όργανο πολιτικής προστασίας του Δήμου Αγρινίου με αντικείμενο τον σχεδιασμό και τις δράσεις για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και κυρίως τα μέτρα πρόληψης και την ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων.

«Ξεκινάει η φάση προετοιμασίας για τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάθε χρόνο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου που είναι από 1 Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου, μέσα από την συνεδρίαση του τοπικού οργάνου, δίνονται οι κατευθύνσεις ώστε να προλάβουμε πυρκαγιές και κυρίως να ενημερώσουμε τους πολίτες που οφείλουν από την πλευρά τους να γνωρίζουν πως θα πρέπει να λειτουργήσουν στο ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς στο πλαίσιο της πρόληψης» δήλωσε στη «Σ» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νίκος Γκρίζης.

Web cameraΗ χρηματοδότηση από την πολιτεία για την αντιπυρική περίοδο είναι πάντα πενιχρή και αναμένεται και φέτος περίπου στις 150 χιλιάδες ευρώ. Επί της ουσίας πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό για τις ανάγκες του μεγαλύτερου Δήμου της Αιτωλοακαρνανίας.

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Αγρινίου ενόψει των θερινών μηνών

«Τα χρήματα  είναι περίπου 150 χιλιάδες ευρώ. Ειδικά για τον Δήμο Αγρινίου είναι πολύ λίγα. Ο Δήμος καταλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη από το μισό του νομού που είναι ο μεγαλύτερος της χώρας μας. Λόγω της μεγάλης χωρικής αρμοδιότητας οι ανάγκες είναι μεγάλες και τα 150 χιλιάδες ευρώ είναι πολύ λίγα για να προβούμε σε διανοίξεις και καθαρισμούς δρόμων. Επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο, αναλογιζόμενοι και τα πλημμυρικά φαινόμενα του χειμώνα, πως η πολιτεία πρέπει να ενσκήψει σοβαρά στο θέμα της πρόληψης και της κατασκευής έργων προκειμένου να αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα αυτά. Βασική μέριμνα για την πολιτεία θα πρέπει να είναι η αύξηση της χρηματοδότησης» ανέφερε ο κ. Γκρίζης, ο οποίος μίλησε και για την συνεργασία του Δήμου με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους υπόλοιπους φορείς σημειώνοντας  πως: «με την πυροσβεστική υπηρεσία συνεργαζόμαστε άψογα με αποτέλεσμα να ελέγχουμε όλες τις καταστάσεις. Λόγω της συντονισμένης προσπάθειας τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Αγρινίου δεν υπάρχουν μεγάλης έντασης πυρκαγιές. Άριστη είναι και η συνεργασία μας με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τους υπόλοιπους φορείς».

Μικρό και φέτος το κονδύλι για την αντιπυρική προστασία

Στο πλαίσιο της πρόληψης, εκτός του γεγονότος ότι οι υπηρεσίες του Δήμου καθαρίζουν τα οικόπεδα, κάτι που αμελούν να πράξουν οι ιδιοκτήτες, θα τοποθετήσουν web camera στο Βλοχό προκειμένου να ελέγχεται ο ορεινός και πεδινός όγκος της Τριχωνίδας, περιοχή που εκδηλώνονται πολλές πυρκαγιές και καταγράφονται καταπτώσεις κατά την χειμερινή περίοδο. «Ως Δήμος θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να οργανωθούμε σωστά και να έχουμε αποδοτικότητα από την πρώτη στιγμή. Με τα μηχανήματα που διαθέτει ο Δήμος, θα καθαρίσει τα χόρτα, τόσο στο Αγρίνιο, όσο και στις τοπικές κοινότητες και ήδη για τον λόγο αυτό «τρέχει» σχετικός διαγωνισμός».

Κώστας Χονδρός  

Περιοδεία Νίκου Μωραΐτη στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Μεσολογγίου