Βόλος: Πέθανε ο Παυσανίας Ζακολίκος – Το παιδί καπνεργατών που έγινε αντιπρόεδρος της βουλής!

διετέλεσε, επί Ανδρέα Παπανδρέου, Αντιπρόεδρος της Βουλής, Αναπληρωτής Υπουργός και Υφυπουργός επί σειρά ετών, καθώς και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου.

Γεννήθηκε στον Αλμυρό το 1936 από γονείς καπνεργάτες. Ο πατέρας του υπήρξε πρωτεργάτης του καπνεργατικού κινήματος στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, οργανώνοντας και τις μυστικές συγκεντρώσεις στην κίτρινη αποθήκη του Βόλου.

Βιώνοντας την πολιτική από μικρό παιδί, εντάχθηκε στη νεολαία του «γέρου της δημοκρατίας» και μετέπειτα, ως φοιτητής, αποτέλεσε ενεργό μέλος της γενιάς του 114. Ήταν από τους πρώτους οπαδούς της ριζοσπαστικής τάσης του Ανδρέα Παπανδρέου στον κεντρώο χώρο, καθώς και σημαντικό οργανωτικό στέλεχος των Δημοκρατικών Συνδέσμων στη Θεσσαλία στην προδικτατορική περίοδο.

Μεταπολιτευτικά υπήρξε από τα Ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, Ιδρυτικό Μέλος του Τομέα Επιστημόνων, Μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής. Εξελέγη το 1981 Βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ και έκτοτε εκλεγόταν ανελλιπώς μέχρι το 1996.

Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο 1982-1985, Εθνικής Οικονομίας 1988-1989 και Υπουργός Αναπληρωτής Βιομηχανίας το 1989. Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην Εξουσία το 1993 έως το 1996, διετέλεσε Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου γνώρισε και τη σύζυγό του Σοφία. Μετά τις σπουδές τους σταδιοδρόμησαν στο στίβο της μαχόμενης Δικηγορίας. Η δε σύζυγός – από το 1982 Συμβολαιογράφος Αθηνών-, μεταπολιτευτικά οργανώθηκε ενεργά στην Ένωση Γυναικών Ελλάδας επί Μαργαρίτας Παπανδρέου και υπήρξε από τις έμπιστες συνεργάτιδες της Μελίνας Μερκούρη.

Πηγή: Εφημερίδα Ταχυδρόμος Βόλου, taxydromos.gr

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου