Βασιλική Γραμματικογιάννη: «Να αναρωτηθούμε τι Ευρώπη θέλουμε»

Συνέντευξη της υποψήφιας ευρωβουλευτή με την «Οικολογία Πράσινοι – Αλληλεγγύη»

Πως προέκυψε η ενασχόληση με την πολιτική;

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο φασισμός, ο εξτρεμισμός, ο αυταρχισμός, η εσωστρέφεια και ο ευρωσκεπτικισμός  είναι φαινόμενα που διαρκώς αυξάνονται. Οι άνθρωποι καθώς βλέπουν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται και τη ζωή τους να μην βελτιώνεται γίνονται επιρρεπείς στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.  Ακόμη και οι πιο εξελιγμένες κοινωνίες, όπως αυτή της Μεγάλης Βρετανίας βυθίζονται σε μια παράξενη, αυτοκαταστροφική κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά η κλιματική αλλαγή και οι περιβαλλοντικές  πιέσεις  θα αδυνατίζουν ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή κοινωνία.

Οι ευρωπαίοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια εντελώς καινούργια κατάσταση που δεν μπορούμε να την χειριστούμε με τα παλιά εργαλεία και κυρίως με τον παλιό τρόπο σκέψης. Πιστεύω ότι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι να θέσουμε τα σημαντικά πανανθρώπινα ερωτήματα στην κοινωνία μας και να τα απαντήσουμε με πραγματική ειλικρίνεια. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να συνδέσουμε την οικονομία με την κοινωνία και το υγιές περιβάλλον. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να φτιάξουμε αληθινά ευημερούσες κοινωνίες.

Η αδυναμία λοιπόν της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη να δει το μέλλον  ξεκομμένο από τις κακές πρακτικές του παρελθόντος είναι που δημιουργεί αυτό το φαύλο κύκλο. Χωρίς να το καταλαβαίνουν προκαλούν τη στροφή της κοινωνίας στo παρελθόν, στην εσωστρέφεια  και τελικά στην καταστροφή.  Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της υποψηφιότητας μου.

Ποια είναι τα ερωτήματα που πιστεύεις ότι πρέπει να απαντηθούν;

Κατ’ αρχήν ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και που πηγαίνουμε. Από το BREXIT μέχρι τις εκλογές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που αναδείχτηκαν δυνάμεις αντίθετες με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, θέτουν ξανά το ερώτημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Το ερώτημα της ευρωπαϊκής ιδέας. Η πλαστή ευημερία έκρυβε παγίδες τελικά για την Ευρώπη.  Γεμίσαμε τις τσέπες μας και αδειάσαμε τις ψυχές μας, γεμίσαμε τα σπίτια μας και τις ντουλάπες μας και εξαντλήσαμε τον πλανήτη μας. Τώρα που μείναμε με άδειες τσέπες έχουμε φοβηθεί, και ο φόβος μας οδηγεί σε ακρότητες. Τις τσέπες μας δεν πρόκειται να τις ξαναγεμίσουμε με τους όρους του παρελθόντος. Για να μην γυρίσουμε λοιπόν σε σκοτεινές εποχές θα πρέπει να γεμίσουμε τις ψυχές μας. Και αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε μόνο αν δουλέψουμε πάνω σε αυτές τις ερωτήσεις. Πάνω στις ευρωπαϊκές αξίες που αν το σκεφτείτε είναι και πανανθρώπινες αξίες. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να γεμίσουμε το εσωτερικό μας κενό και να αναζητήσουμε τις λύσεις. Αυτό είναι που με άλλα λόγια λέμε, είναι να αναρωτηθούμε τι Ευρώπη θέλουμε. Τι πρέπει να κρατήσουμε και τι πρέπει να αφήσουμε.

Την Κυριακή η κεντρική πολιτική εκδήλωση του Κ. Σπηλιόπουλου στο Αγρίνιο