Μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στον Μύτικα Πρέβεζας! (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Παρουσίαση σχετικά με υπόθεση σύλληψης 34χρονου στον Μύτικα Πρέβεζας, για κατοχή αρχαίων αντικειμένων ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας Προϊσταμένη Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων και Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής…

arxaiokapilia-preveza

Παρουσίαση σχετικά με υπόθεση σύλληψης 34χρονου στον Μύτικα Πρέβεζας, για κατοχή αρχαίων αντικειμένων ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας

Προϊσταμένη Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων και Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, Αστυνόμος Α΄ Αθηνά Βαγγέλη:

Καλησπέρα σας,

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, προκειμένου να σας παρουσιάσουμε μία ακόμη υπόθεση κατοχής αρχαίων αντικειμένων εξαιρετικής αρχαιολογικής αξίας, που χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής δράσης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, συνελήφθη πρωινές ώρες προχθές, Σάββατο 14 Ιουλίου, στον Μύτικα Πρέβεζας ένας 34χρονος ημεδαπός, ο οποίος απέκρυπτε στο αγρόκτημά του και στο σπίτι του, αρχαιότητες ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στη σημερινή μάλιστα παρουσίαση, βρίσκεται μαζί μας και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας κ. Γεώργιος Ρηγίνος.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διασφάλιση της τοπικής αρχαιολογικής κληρονομιάς και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση - αξιοποίηση στοιχείων, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε αγροτεμάχιο του 34χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω, κρυμμένα κάτω από καλαμωτές και καλάμια:

  • τμήμα από την στενή πλευρά μαρμάρινης ανάγλυφης σαρκοφάγου με παράσταση μυθολογικού όντος, με σώμα λιονταριού και φτερά πουλιού (πιθανόν γρύπας), του οποίου δεν σώζεται η κεφαλή (σωζόμενου πλάτους 90 εκατοστών, σωζόμενου ύψους 66 εκατοστών και πάχους 20 εκατοστών), η οποία χρονολογείται κατά την ρωμαϊκή περίοδο και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.,
  • τμήμα μαρμάρινου κίονα (σωζόμενου ύψους 90 εκατοστών και διαμέτρου 26 εκατοστών), το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 2ου και 5ου αιώνα μ.Χ,
  • τέσσερα μαρμάρινα μικρά θραύσματα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο (διαστάσεων 20*25 εκατοστών) αποτελεί τμήμα της ανωτέρω μαρμάρινης ανάγλυφης σαρκοφάγου, τα οποία χρονολογούνται στη ρωμαϊκή περίοδο και συγκεκριμένα μεταξύ του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.

Επιπρόσθετα, στην οικία του 34χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε πήλινο κυκλικό υφαντικό βάρος, το οποίο δεν δύναται να χρονολογηθεί με ακρίβεια.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και Προϊστάμενο του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, πρόκειται περί αντικειμένων ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας:

Σας καλωσορίζω στη σημερινή μας παρουσίαση.

Πρόκειται για μια υπόθεση κατοχής αρχαίων αντικειμένων εξαιρετικής αρχαιολογικής αξίας που χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Η καταπολέμηση αυτής της μορφής εγκληματικότητας, η οποία πλήττει την πολιτιστική μας κληρονομιά που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μακρόχρονης ιστορίας μας και έχει ως σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και τη μεταλαμπάδευσή της, στις μελλοντικές μας γενεές, αποτελεί διαρκή προτεραιότητα των αστυνομικών Υπηρεσιών και είναι αποτέλεσμα εφαρμογής ειδικού σχεδιασμού και στοχευμένων επιχειρησιακών δράσεων.

Στο πλαίσιο αυτού του επιχειρησιακού σχεδιασμού θα ήθελα να αναφέρω ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων έχει χειριστεί επτά υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας και παράνομης κατοχής αρχαίων αντικειμένων.

Αυτές οι δράσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη συνολικά επτά ατόμων για παράβαση της Νομοθεσίας περί Αρχαιοτήτων καθώς και την κατά περίπτωση διαφύλαξη σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων διαφόρων χρονικών περιόδων και τη διακοπή διαδικασίας παράνομης διακίνησης και διάθεσης αντικειμένων αρχαιολογικής αξίας.

Τα αρχαία αυτά αντικείμενα θα αποδοθούν στη θέα των πολιτών που πρέπει να τα δουν και να διδαχθούν από την ιστορία μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, για τις έρευνες που ενήργησαν με μεθοδικότητα και για τον επαγγελματικό χειρισμό αυτών των υποθέσεων.

Η υπόσχεση που απευθύνουμε στους συμπολίτες μας είναι ότι όλες οι Υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας, θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν, συντονισμένα δράσεις με αναβαθμισμένη αποτελεσματικότητα, σε όλο το φάσμα της εγκληματικότητας, προστατεύοντας και υπηρετώντας τους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Βασιλάκος:

Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να συγχαρώ τον Διευθυντή και το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, για όλες τις υποθέσεις παράνομης κατοχής αρχαίων αντικειμένων που χειρίστηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο, που εντάσσονται στο πλαίσιο δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας με σκοπό τη διαφύλαξη όλων εκείνων που συνιστούν την εθνική πολιτιστική μας κληρονομιά.

Ο εντοπισμός και η σύλληψη των εμπλεκόμενων επετεύχθη στο πλαίσιο ειδικών δράσεων και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριακών δεδομένων, στο πλαίσιο καλά οργανωμένων επιχειρήσεων και θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι αυτές οι δράσεις και οι στοχευμένες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων με αμείωτη ένταση και αναβαθμισμένη αποτελεσματικότητα.

Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Βασίλειος Μουσελίμης:

Υπήρχε μία αξιοποίηση της πληροφορίας μαζί με τους συνεργάτες μου και έτσι καταφέραμε και οδηγηθήκαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Όπως κάθε φορά έτσι και τώρα τους ευχαριστώ και θα συνεχίσουμε με αυτή την ένταση και αυτόν τον ρυθμό να αξιολογούμε και να αξιοποιούμε ανάλογα τις πληροφορίες μας.

Προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Γεώργιος Ρήγινος.

Την περιγραφή των αντικειμένων την ακούσατε. Το πιο σημαντικό κομμάτι και τα μικρότερα που ανήκουν σε αυτό, προέρχονται από μια μαρμάρινη σαρκοφάγο ρωμαϊκών χρόνων. Είναι εξαιρετική η ποιότητα αυτού του αρχαίου αντικειμένου, χρονολογείται στον 2ο – 3ο αιώνα μ.Χ. και ίσως είναι έργο από νεοοαττικό εργαστήριο που είναι κάτι συνηθισμένο αυτή την περίοδο (φτιάχνονταν δηλαδή στην Αθήνα και εξάγονταν σε όλη την επικράτεια, σε όλο τον γνωστό τότε κόσμο).

Θα γίνει μια εκτιμητική επιτροπή από το Υπουργείο Πολιτισμού, στην οποία θα συμμετέχουν και υπάλληλοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, η οποία θα εκτιμήσει το επόμενο διάστημα την εμπορική και χρηματική αξία των αντικειμένων και μετά να ακολουθηθεί ο δρόμος της δικαιοσύνης.

Τα αντικείμενα θα παραδοθούν στο μουσείο της Πρέβεζας, όπου θα συντηρηθούν και θα έχουν τη δυνατότητα να τα δουν οι επισκέπτες. Η αρχαιολογική αξία των αντικειμένων για μας είναι ανεκτίμητη, διότι καθένα από αυτά τα αντικείμενα έχει πίσω του μια ολόκληρη ιστορία.

Αν θα τα βρίσκαμε ανέγγιχτα στη θέση τους, θα μπορούσαν να μας δώσουν ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες, ένα μέρος από αυτές σίγουρα με τον τρόπο που γίνεται η λαθρανασκαφή έχει χαθεί για πάντα. Έχουμε το ίδιο το αντικείμενο αλλά έχουμε χάσει τα συνευρήματα, την ιστορία και ό,τι άλλο θα μπορούσε να μας δώσει και να μας πει.

Ανάρτηση θεσμικών ορίων οικισμών Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου