Απόφαση – σταθμός από το Ειρηνοδικείο Αγρινίου

Απάλλαξε από χρέη 20.000 ευρώ άνεργη δανειολήπτρια!

Ικανοποίηση από το ΙΝΚΑ

Την πρώτη δικαστική ετυμηγορία υπέρ οικονομικά αδύναμου πολίτη με βάση τον συμπληρωματικό νόμο Κατσέλη, εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Αγρινίου.

Η απόφαση αφορά σε άνεργη με ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία για την οποία το Ειρηνοδικείο «πάγωσε» για ενάμιση σχεδόν χρόνο 20.000 ευρώ από το τραπεζικό δάνειο που της χορηγήθηκε προ 8ετίας, επιτρέποντας μάλιστα να διαγραφεί η οφειλή, εφόσον δεν αλλάζουν στο μεταξύ τα περιουσιακά δεδομένα της δανειολήπτριας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, την πρώτη πανελλαδικά δικαστική απόφαση υπέρ οικονομικά αδύναμου με βάση τις διαδικασίες του ν. 4336/15 (συμπληρωματικού του νόμου Κατσέλη) εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Αγρινίου. Εφαρμόζοντας προστατευτικές διατάξεις της νέας νομοθεσίας, δέχθηκε, παρά τις αντιρρήσεις της τράπεζας, ότι πρέπει να διατάξει προσωρινή απαλλαγή δανειολήπτριας από τα χρέη της για 18 μήνες, αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική οριστικής απαλλαγής (διαγραφή της οφειλής) εφόσον εξακολουθήσει η ίδια οικονομική δυσπραγία.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, 45χρονη που επί 12ετία εκμεταλλευόταν περίπτερο το έκλεισε στα τέλη του 2010 λόγω κρίσης, παραμένοντας έκτοτε άνεργη, εγγεγραμμένη στα μητρώα του ΟΑΕΔ επί 5ετία, χωρίς να παίρνει επίδομα ανεργίας. Κατοικώντας (ως άγαμη) με τους γονείς της, είχε πάρει το 2008 καταναλωτικό δάνειο που σήμερα έφτασε τα 19.648 ευρώ. Το μόνο περιουσιακό της στοιχείο είναι ένα αυτοκινητάκι 900 κυβικών, 28 ετών, εμπορικής αξίας 100 ευρώ. Οι μοναδικές τραπεζικές καταθέσεις της ανέρχονται σε 630 ευρώ από συνταξιοδοτικό λογαριασμό του πατέρα της, όπου είναι συνδικαιούχος, ενώ έχει μηδενικό εισόδημα.

Την ίδια ώρα, με υπουργική απόφαση ξαναπροσδιορίστηκαν, πάντως, οι αμοιβές των δικαστικών επιμελητών για επιδόσεις δικογράφων και εγγράφων για καταθέσεις και πλειστηριασμούς, που θα ξεκινήσουν εναντίον πιο εύρωστων ή λιγότερο αδύναμων οικονομικά, μόλις λήξει η αποχή συμβολαιογράφων και δικηγόρων.

Την ικανοποίησή του για την συγκεκριμένη απόφαση, εξέφρασε μιλώντας στη «Σ» ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργος Λεχουρίτης ο οποίος ανέφερε ότι «πρόκειται για απόφαση που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και καλούμε και άλλους δανειολήπτες να προσφεύγουν στην δικαιοσύνη για να δικαιωθούν αφού πρώτα συμβουλευτούν εμάς, ώστε να γνωρίζουν ποια είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να αποφύγουν ενδεχόμενες παγίδες».

Επιμέλεια: Νίκος Αγγελόπουλος