ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Τσουχτερά πρόστιμα για το τσιγάρο! Και επίσημα σε ισχύ ο νέος αντικαπνιστικός νόμος (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Αγρίνιο: Τσουχτερά πρόστιμα για το τσιγάρο! Και επίσημα σε ισχύ ο νέος αντικαπνιστικός νόμος (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Αγρίνιο: Τσουχτερά πρόστιμα για το τσιγάρο! Και επίσημα σε ισχύ ο νέος αντικαπνιστικός νόμος (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Τι δηλώνουν στη «Σ» ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής

 Και επίσημα από χθες, Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, ο νέος αντικαπνιστικός νόμος πήρε σάρκα και οστά. Τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά, θα ξεκινούν από τα 100 και θα φτάνουν τα 10.000 ευρώ για όσους παραβιάζουν το νόμο. Όλα περιλαμβάνονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 15/11/2019 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πιο αναλυτικά ο νέος αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει ότι:

Το κατώτερο πρόστιμο των 50 ευρώ που πλήρωνε μέχρι σήμερα ο καπνιστής γίνεται 100 ευρώ και ισχύει για κάθε παράβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος όποιας έκτασης κι αν είναι, σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις παραμένει στα 500 ευρώ το πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης ή προϊστάμενο εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πάνω από 100 τ.μ.

Εδώ, το πρόστιμο ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ μέχρι την πέμπτη υποτροπή οπότε θα επιβάλλεται ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας.

Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ. τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.

Όσοι καπνίζουν σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους στους οποίους συναθροίζονται ανήλικοι όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, παιδικές χαρές κτλ. το πρόστιμο είναι στα 200 ευρώ.

Πρόστιμο 1.500 ευρώ θα πληρώνει όποιος οδηγός ή επιβάτης ΙΧ αυτοκινήτου καπνίζει ενώ επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Πως όμως σχολιάζουν επαγγελματίες του Αγρινίου, τα νέα δεδομένα που εφαρμόζεται στα καταστήματά τους;

Το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής, Κώστας Ράπτης

Το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής, Κώστας Ράπτης δήλωσε: «ο αντικαπνιστικός νόμος είναι μια ψυχοφθόρα κατάσταση που διαιωνίζεται τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησε επίσημα η εφαρμογή του νόμου και έχουμε ενημερωθεί για τα πρόστιμα που θα είναι τσουχτερά και για τις δύο πλευρές, και για το κατάστημα και για τον πελάτη. Επιθυμία μας είναι να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες εξωτερικών χώρων, οπότε δεν έχουμε επιλογές από το να συμμορφωθούμε με το νόμο».

Ο Φώτης Σταθοχριστόπουλος

Ο Φώτης Σταθοχριστόπουλος τόνισε: «είναι θετικό το μέτρο αρκεί να εφαρμοστεί από όλους. Αυτό γίνεται τόσα χρόνια στην Ευρώπη και εμείς δυστυχώς έχουμε μείνει πίσω. Υπάρχουν αντιδράσεις αλά πιστεύω πως σιγά – σιγά θα συμμορφωθούμε όλοι με το μέτρο. Στην αρχή οι έλεγχοι πρέπει να είναι ελαστικοί ώστε να μπούμε όλοι σε κανονικό ρυθμό».

Ο Νίκος Αλεξόπουλος

Ο Νίκος Αλεξόπουλος ανέφερε: «ξεκινήσαμε ως κατάστημα για μη καπνιστών. Στην αρχή μέχρι ο κόσμος να ενημερωθεί είχαμε προβλήματα και χάναμε κάποιους πελάτες, αλλά τελικά ο κόσμος που δεν ήθελε το τσιγάρο μας στήριξε και δουλεύουμε κανονικά. Πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος απ’ όλα τα μαγαζιά ώστε να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός».

Ο Σπύρος Κουτσούμπας

Ο Σπύρος Κουτσούμπας σημείωσε: «από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο καθιέρωσα σιγά – σιγά να μην καπνίζουν στο μαγαζί και τελικά υιοθετήθηκε και από τους πελάτες. Έχασα και κέρδισα κόσμο, αλλά τελικά δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί υπάρχουν πολλοί αντικαπνιστές. Πρέπει γενικά να εφαρμοστεί ο νόμος γιατί εκτός ότι είναι νόμος και υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να εφαρμοστεί, πιστεύω πως δεν συμφέρει κανέναν ιδιοκτήτη καταστήματος στον κλάδο μας να πληρώνει πρόστιμα».

Κώστας Χονδρός Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αντικαπνιστικός νόμος: Σε λειτουργία το 1142 – Δεν θα δέχεται μόνο καταγγελίες

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr