ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΤρίτη πιο δραστήρια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε έργα και υποδομές

Τρίτη πιο δραστήρια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε έργα και υποδομές

Τρίτη πιο δραστήρια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε έργα και υποδομές

Στις τρεις πιο δραστήριες Περιφέρειες στον τομέα των έργων και των υποδομών, βρίσκεται η Δυτική Ελλάδα. Τα σημαντικότερα, είναι τα σιδηροδρομικά έργα υποδομής από το Αίγιο μέχρι το Ρίο, το ΣΔΙΤ απορριμμάτων Ηλείας και το Πάτρα-Πύργος που κάποιες συμβάσεις μόλις υπογράφηκαν.

Η ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

Πρώτη και με μεγάλη διαφορά, είναι η Περιφέρεια Αττικής, η οποία συγκεντρώνει άλλωστε και το 40% του πληθυσμού της χώρας. Στους Καταλόγους Μεγάλων Έργων του ypodomes.com καταγράφονται 19 μεγάλα έργα και άλλα 19 έργα είναι σε δημοπράτηση. Το μεγαλύτερο όλων είναι φυσικά η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας από την Αγία Μαρίνα στο Δημοτικό Θέατρο στον Πειραιά. Για την Περιφέρεια το έργο-σημαία είναι η μεγάλη Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου που είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Στη δεύτερη θέση είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επίσης πυκνή πληθυσμιακά, κυρίως λόγω της Θεσσαλονίκης. Εδώ καταγράφουμε 12 μεγάλα έργα σε υλοποίηση, και άλλα 7 σε διαγωνιστική φάση. Το σημαντικότερο είναι βεβαίως το διπλό έργο για το Μετρό Θεσσαλονίκης (βασική γραμμή και επέκταση προς Καλαμαριά) και τα οδικά έργα ανισοπεδοποίησης της Περιφερειακής οδού. Σε επίπεδο Περιφέρειας δεν βλέπουμε να “τρέχει” κάποιο πολύ μεγάλο έργο, όμως σε φάση διαγωνισμού είναι το μεγάλο οδικό έργο ολοκλήρωσης του Ανισόπεδου Κόμβου 16 που ενώνει την Περιφερειακή Οδό με την Ε.Ο. Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Στην τρίτη θέση έχουμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Σε αυτή την περιοχή έχουμε καταγράψει 9 μεγάλα έργα από αυτά που είναι σε εκτέλεση, συνολικά από όλους τους Φορείς Υλοποίησης και άλλα 4 είναι σε επίπεδο δημοπράτησης. Τα σημαντικότερα είναι τα σιδηροδρομικά έργα υποδομής από το Αίγιο μέχρι το Ρίο, το ΣΔΙΤ απορριμμάτων Ηλείας και το Πάτρα-Πύργος που κάποιες συμβάσεις μόλις υπογράφηκαν. Σε επίπεδο Περιφέρειας αυτή την εποχή δεν βλέπουμε κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο έργο όμως πρόσφατα ολοκληρώθηκαν κάποια έργα της όπως η επέκταση του Προαστιακού Πάτρας στην Κάτω Αχαγιά και η Μίνι Περιμετρική Πάτρας.

Στην τέταρτη θέση έχουμε την πολλή δραστήρια Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εδώ έχουμε το φαινόμενο τα τοπικά μεγάλα έργα να βγαίνουν από την Περιφέρεια περισσότερο από την κεντρική κυβέρνηση. Καταγράψαμε 7 μεγάλα έργα σε υλοποίηση και 8 σε διαγωνιστική φάση. Ένα παράδειγμα είναι η ηλεκτροκίνηση στη σιδηροδρομική γραμμή Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Λάρισα-Τρίκαλα κ.α. Σε κεντρικό επίπεδο δεν έχουμε κάποιο πολύ μεγάλο έργο είτε σε φάση υλοποίησης είτε σε διαγωνιστική φάση ίσως γιατί τα μεγάλα έργα υποδομής έχουν κατά βάση ολοκληρωθεί.

Στην πέμπτη θέση με 7 μεγάλα έργα σε υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενώ ακόμα 3 είναι σε διαγωνιστική φάση. Το μεγάλο έργο σε αυτή την περιοχή είναι το σιδηροδρομικό έργο Κιάτο-Αίγιο (που αφορά και τη Δυτική Ελλάδα) αλλά και το οδικό έργο Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη που είναι σε διαγωνιστική διαδικασία. Σε επίπεδο Περιφέρειας φυσικά το μεγάλο έργο είναι το έργο-ΣΔΙΤ για τις 3 μονάδες απορριμμάτων που είναι σε φάση υλοποίησης.

Στην έκτη θέση επίσης με 7 μεγάλα έργα είναι η Περιφέρεια Ηπείρου που σε διαγωνιστική διαδικασία έχει δύο. Το σημαντικότερο έργο είναι η αναβάθμιση του Αεροδρομίου Ιωαννίνων που ολοκληρώνεται προσεχώς. Εδώ έχουμε επίσης μία εξαιρετικά δραστήρια Περιφέρεια με έργα όπως το ΣΔΙΤ απορριμμάτων, την οδική σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τα Τζουμέρκα κ.α.

Στην έβδομη θέση είναι η Κρήτη. Η περίπτωση αυτής της περιοχής είναι αντιστρόφως ανάλογη από τις περισσότερες Περιφέρειες. Σε επίπεδο μεγάλων έργων η κινητοποίηση είναι μεγάλη και έχουμε 6 έργα σε υλοποίηση αλλά έχουμε και άλλα 7 σε διαγωνιστική διαδικασία κυ. Είναι το νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι, ο διπλός διαγωνισμός για τον ΒΟΑΚ στο τμήμα Χανιά-Νεάπολη, η ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης, οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Χερσόνησο και Αμάρι (από Δήμους). Ωστόσο, σε επίπεδο Περιφέρειας δεν παρατηρούμε κάποιο μεγάλο έργο να τρέχει αυτή την εποχή, πέρα από κάποια τοπικά οδικά έργα όπως η παράκαμψη Αρκαλοχωρίου.

Στην όγδοη θέση είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η οποία καταγράφεται με 4 μεγάλα έργα και άλλα δύο σε διαγωνιστική διαδικασία. Σε αυτή την Περιφέρεια έχουμε το μεγάλο σιδηροδρομικό έργο Τιθορέα-Δομοκός το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε αλλά και το νότιο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 Λαμία-Ξυνιάδα που ξεκίνησε πρόσφατα. Σε επίπεδο έργων από την Περιφέρεια δεν παρατηρούμε κάποιο μεγάλο έργο.

Στην ένατη θέση με 4 μεγάλα έργα είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ενώ άλλα τρία έργα είναι σε διαγωνιστική διαδικασία. Ως μεγαλύτερο έργο βλέπουμε τον Αγωγό ΤΑΡ που διατρέχει όλη την Περιφέρεια και είναι το μεγαλύτερο αυτοτελές έργο της Ελλάδας.

Στην δέκατη θέση με 4 έργα είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενώ στην ενδέκατη θέση είναι με 3 έργα είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με κυριότερο έργο την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική. Στην δωδέκατη θέση είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τρία έργα και σημαντικότερο αυτό των κτιρίων της Πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη. Στην 13η θέση βλέπουμε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με σημαντικότερο έργο αυτό της αναβάθμισης του Αεροδρομίου της Κέρκυρας από την Fraport Greece.

Πηγή – ypodomes.com

Δήμος Μεσολογγίου: Εγγραφές νηπίων στους παιδικούς σταθμούς

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr