Τρείς συγκεντρώσεις και τέσσερις πορείες για το Πολυτεχνείο

Πραγματοποιήθηκαν πορείες στο κέντρο της πόλης.

 

Τρείς συγκεντρώσεις και τέσσερις πορείες

για το Πολυτεχνείο

 

Εορτάστηκε η 41η επέτειος του Πολυτεχνείου στο Αγρίνιο με δύο συγκεντρώσεις. Μία στην πλατεία Δημοκρατίας του Π.Α.Μ.Ε και μία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΥΡΙΖΑ και μελών των κινημάτων του Αγρινίου στον πεζόδρομο της οδού Παπαστράτου. Στην πλατεία Δημάδη οι αντιεξουσιαστές. Οι φοιτητές έκαναν πρώτοι την πορεία τους.

 

 

Δυο ξεχωριστές συγκεντρώσεις έγιναν χθες το απόγευμα στο Αγρίνιο για την τεσσαρακοστή πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου. Στην πλατεία Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ενώ στου πεζόδρομο της οδού Παπαστράτου έγινε η συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μελών των κινημάτων της πόλης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ απεύθυνε χαιρετισμό το μέλος του Δ.Σ του φοιτητικού συλλόγου του ΔΠΠΝΤ κ Άρης Μπαταγιάννης, ενώ πριν την κεντρική ομιλία του γραμματέα των ΟΤΑ Αιτωλοακαρνανίας κ Χρήστου Κουζέλη απαγγέλθηκε το ποίημα «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» από δύο νεαρά κορίτσια. Ο κεντρικός ομιλητής κ Κουζέλης μίλησε στη «Σ» για το πνεύμα και την εκδήλωση μνήμης του Πολυτεχνείου λέγοντας «Η ημέρα αυτή δεν είναι μέρα γιορτής αλλά αγώνα. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είχε κεντρικό σύνθημα «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» που σήμερα είναι πολύ πιο επίκαιρο απ ότι ήταν εκείνες τις μέρες. Ψωμί γιατί ο κόσμος πεινάει, ελευθερία γιατί ο κόσμος αδυνατεί να κάνει αυτά που θέλει και παιδεία γιατί δεν μπορεί να σπουδάσει τα παιδιά του. Οι επιστήμονες και οι νέοι άνθρωποι φεύγουν στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα πρέπει να έχεις λεφτά για να σπουδάσεις και να έχεις την δωρεάν παιδεία και υγεία. Πρέπει να υπάρχει  πανεπιστήμιο αξιών και όχι πανεπιστήμιο χορηγών. Ο αγώνας δεν σταματάει είναι συνεχείς απέναντι σ αυτούς που εκμεταλλεύονται την δουλειά μας και τον πλούτο που παράγεται και σ αυτούς που θέλουν πάντα να είναι ο εργαζόμενος λαός στην γωνία και να τους ευχαριστεί για τα ψίχουλα που τους δίνει. Θέλουμε να αποτινάξουμε τον ζυγό των βιομηχάνων, των τραπεζών, των καπιταλισμών και όλων των μεγάλων εταιριών που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα των εργαζόμενων». Ο βουλευτής του ΚΚΕ που παρευρέθηκε στην Πλατεία Δημοκρατίας κ Νίκος Μωραΐτης δήλωσε « Η νεολαία, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι πρέπει όλοι να μάθουν την αλήθεια γύρω από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αν και πέρασαν 41 χρόνια τα μηνύματα και τα αιτήματα της εποχής εκείνης είναι επίκαιρα. Η χούντα μπορεί να έπεσε το 1974 η αστική δημοκρατία όμως δεν ανταποκρίνεται στα αστικά αιτήματα του λαού. Σήμερα, την φτώχια και την υποβάθμιση της υγείας και της παιδείας την βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες. Πρέπει να βγουν άμεσα συμπεράσματα και να οργανωθεί η πάλη απέναντι στην βάρβαρη πολιτική. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η κατάσταση. Η νεολαία πρέπει να μπει στον αγώνα για να εφαρμοστεί μια πολιτική που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα αυτού και επειδή το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις καλούμε τον κόσμο, την νεολαία να συμμετάσχουν στον αγώνα μας. Από το Πολυτεχνείο πρέπει να θυμόμαστε ότι η νεολαία και όλος ο λαός πάλεψε και ανέτρεψε την χούντα, άρα οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα».   

Εκ μέρους των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου (Ε.Κ.Α) και υπεύθυνος της συγκέντρωσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ Πολυδεύκης Κοκκινοβασίλης δήλωσε «Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι ιστορική μέρα γιατί φέρνει στην μνήμη την εξέγερση και τα άτομα που θυσιάστηκαν τότε από τα κινήματα που ανέτρεψαν την χούντα. Σήμερα το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι πάλι επίκαιρο γιατί και σήμερα υπάρχει χούντα από το ΔΝΤ, την Τρόικα και την Ε.Ε. Πρέπει η πάλη μας να οργανωθεί περισσότερο και να ενισχυθεί ώστε να ανατρέψει ευκολότερα την ασκούμενη πολιτική η οποία έχει εξαθλιώσει την κοινωνία και την εργατική τάξη με μείωση των μισθών, την ανεργία, την διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, της υγείας και της παιδείας. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου μας δείχνει τον δρόμο ότι και σήμερα χρειάζεται αγώνας και ανατροπή. Η παρουσία μας στον πεζόδρομο Παπαστράτου αποσκοπεί στο γεγονός να δείξουμε την αγωνιστική μας διάθεση»

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και των μελών των κινημάτων του Αγρινίου έγινε η εξής δήλωση  «Η 17 Νοέμβρη δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης. Η μέρα αυτή σηματοδοτεί συνεχείς αγώνες του λαού για τα αυτονόητα, όπως η δημοκρατία, το δικαίωμα για δωρεάν δημόσια υγεία και παιδεία. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να υπάρξει ξεσηκωμός για να ανατραπεί η φτωχοποίηση που φέρνουν τα μνημόνια, ο εγχώριος και ξένος καπιταλισμός και η μερκελική Ευρώπη. Για μας επίκαιρο είναι το σύνθημα «χούντα δεν γνωρίσαμε αλλά ούτε και δημοκρατία». Μετά την λήξη των συγκεντρώσεων αυτών πραγματοποιήθηκαν ειρηνικές πορείες στο κέντρο του Αγρινίου.

Κων/νος Χονδρός