Τόνια Αράχωβα «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8″: «Υποσχόμαστε λίγα για να πράξουμε πολλά» – ΗΧΗΤΙΚΟ

Συνέντευξη της υποψήφιας βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ

Ανάπτυξη ή οπισθοδρόμηση. Αυτό είναι σύμφωνα με την υποψήφια βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Τόνια Αράχωβα, το δίλημμα των προσεχών εκλογών η οποία μίλησε στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» και στην εκπομπή «10 ΜΕ… ΤΟΝΟ» του Νίκου Αγγελόπουλου.

Η κ. Αράχωβα αναφέρθηκε σε βασικά σημεία του προγράμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και στις προτεραιότητες που η ίδια έχει θέσει για την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας.

«Το δίλημμα για το λαό είναι ανάπτυξη ή οπισθοδρόμηση. Από τη μία η Ελλάδα της ανάπτυξης με πολλές και καλές δουλειές και της ασφάλειας και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ που συνέτριψε τη μεσαία τάξη και βύθισε τη χώρα. Το μεγαλύτερο στοίχημα για μας είναι μία σαφέστατη υπεροχή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να γυρίσουμε σελίδα. Σε ότι αφορά την Αιτωλοακαρνανία, πράγματι είναι ο τελευταίος νομός σε ανάπτυξη. Η είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη ανάπτυξης μέσω όμως συγκεκριμένων πολιτικών, που θα δίνουν έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη και στην πολιτιστική και αρχαιολογική αξιοποίηση.

Πρώτος πυλώνας είναι η αγροτική οικονομία, δεύτερος η ασφάλεια, τρίτος παιδεία – εκπαίδευση, τέταρτος τα οδικά δίκτυα και πέμπτος η κτηνοτροφία.

Η ΝΔ είναι η φερέγγυα και συνεπής λύση. Υπόσχεται λίγα για να πράξει πολλά, με ενωτικό λόγο» δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Αράχωβα.

Βιογραφικό σημείωμα:

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1971. Έχω διατελέσει από τον Ιούνιο του 2011 έως και τον Μάρτιο του 2014 Λειτουργική Γενική Διευθύντρια στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος της οποίας είμαι στέλεχος από το 1995. Έχω πτυχίο Ελληνικής Φιλολογίας από το ΕΚΠΑ, ΜΡΑ (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Δημόσια Διοίκηση και Δημόσια Πολιτική) από τα Τμήματα Οικονομικών Σπουδών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μs (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Επικοινωνία και τα ΜΜΕ με κατεύθυνση Πολιτική Επικοινωνία) από το ΕΚΠΑ με διπλωματική εργασία στην πολιτιστική διπλωματία, τα social media και τις αμερικανικές προεδρικές βιβλιοθήκες. Η Διδακτορική μου διατριβή έχει ως θέμα «Στρατηγικές για την Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος». Έχω την τιμή να είμαι  το μόνο άτομο από την Ελλάδα που εκλέχθηκε τον Μάρτιο του 2017 μέλος του Governing Board της Διεθνούς Ένωσης Βιβλιοθηκών (IFLA)  στη Χάγη στα 90 χρόνια λειτουργίας της. Είμαι μέλος της επταμελούς Διεθνούς Επιτροπής για το Βραβείο IFLA International Libraries Marketing Award.

Έχω οργανώσει τη σπουδαία ιδιωτική βιβλιοθήκη της οικογένειας Σωσσίδη. Aπό το 2007 έως το 2010 διετέλεσα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Μιλώ γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά και παίζω πιάνο. Είμαι Διευθύντρια Σύνταξης του λογοτεχνικού περιοδικού (δε)κατα. Έχω συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πολλά διεθνή συνέδρια σε 42 χώρες και έχω δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την στρατηγική διοίκηση, την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις νέες τεχνολογίες, τα δίκτυα συνεργασίας  και την πολιτιστική διπλωματία. Τον τελευταίο χρόνο είμαι αποσπασμένη στην Προεδρία της Δημοκρατίας με έργο την οργάνωση βιβλιοθήκης. Τον περασμένο Νοέμβριο λαμβάνοντας 70% των ψήφων έναντι 30% του Γερμανού συνυποψηφίου, εκλέχτηκα επικεφαλής (Secretary General) του ΕΝΑΜ που καλύπτει 54 χώρες στην Ευρασία με 400.000 μέλη. Είμαι Πρόεδρος του Συλλόγου Hellenic US Alumni Association.

Έχοντας υπηρετήσει την πενταετία 2004 -2009 στο ευρωκοινοβούλιο ως επιστημονική συνεργάτιδα γνωρίζοντας τις διαδικασίες και τους κανόνες και έχοντας περάσει επιτυχώς από την νεωτερική για τα δεδομένα της ελληνικής πολιτικής ζωής διαδικασία αξιολόγησης με κριτήρια αντικειμενικά που εισήγαγε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν τιμή να είμαι υποψήφια στις πιο κρίσιμες ίσως ευρωεκλογές. Στο ερώτημα «γιατί μπλέκεις με την πολιτική»; απαντώ: Γιατί όχι ένας «κανονικός» καθημερινός άνθρωπος που γνωρίζει τα προβλήματα και διαθέτει την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία, μα κυρίως τον ενθουσιασμό, τη γνώση και την όρεξη για δουλειά; Επειδή η πολιτική είναι η «τέχνη του εφικτού» ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ διαθέτει το όραμα και το ρεαλιστικό σχέδιο μέσα σε ένα πλαίσιο αρχών και αξιών με κέντρο τον πολίτη.