Την Δευτέρα η δίκη για τον Βαγγέλη…

Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων θα καθίσουν την Δευτέρα 8 Απριλίου εννέα νεαροί συμφοιτητές του αδικοχαμένου Βαγγέλη.

Είναι αντιμέτωποι με τις  κατηγορίες της πρόκλησης σωματικών βλαβών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του άτυχου φοιτητή.

Πρόκειται για άτομα με καταγωγή από την Κρήτη, όλοι τους ηλικίας σήμερα από 20 έως 24 ετών.

Σύμφωνα με τις δικαστικές Αρχές, η παραπομπή τους αφορά διάφορα περιστατικά ξυλοδαρμών και bullying που σημειώθηκαν σε βάρος του άτυχου νεαρού κατά τη διάρκεια της διετούς φοίτησής τους στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Η υπόθεση του Γιακουμάκη και το Bullying που αποκάλυψε το “Τούνελ”

Η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη πάγωσε την κοινή γνώμη όχι μόνο γιατί ένας νέος μόλις 20 χρόνων έχασε την ζωή του, αλλά γιατί ανέδειξε το Bullying στην Ελλάδα και έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους με αναμμένα κεριά στα χέρια.

Η έρευνα της δημοσιογράφου-ερευνήτριας Αγγελικής Νικολούλη στα Γιάννενα αποκάλυψε το δράμα που βίωνε ο Βαγγέλης από την παρέα των Κρητικών συμπατριωτών του, που ασκούσε σε βάρος του ένα διαρκές και καθημερινό εκφοβισμό.

Πολλοί άνθρωποι τότε ταυτίστηκαν με τον αδικοχαμένο νέο και το “Τούνελ” κατακλείστηκε από καταγγελίες ατόμων που είχαν αντίστοιχα βιώματα στη ζωή τους.

Αυτή η υπόθεση έκανε ξαφνικά τον κόσμο να μιλάει ανοιχτά για τα φαινόμενα Bullying και για πρώτη φορά θύματα απευθύνονταν στις Αρχές αλλά και σε φορείς ζητώντας βοήθεια.

Ο δευτεροετής σπουδαστής στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, ο ευαίσθητος και χαμηλών τόνων Βαγγέλης από την Κρήτη, εξαφανίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Φεβρουαρίου 2015 από την Σχολή του.

Τον χαμό του ανακάλυψε η μητέρα του που τηλεφωνούσε στο κινητό του, αλλά δεν έπαιρνε απάντηση. Ανήσυχη, γιατί τελευταία τον έβλεπε πιεσμένο από την χαμηλή απόδοσή του στη Σχολή, κάλεσε τους συμφοιτητές του και ζήτησε να τον βρουν.

Το ίδιο βράδυ ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του Γιακουμάκη. Αρχικά επικεντρώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Σχολής αλλά και της πόλης γενικότερα, αλλά αργότερα επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα.

Κάμερες στον αέρα, διασώστες σε βουνά και λίμνη

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση της εξαφάνισης του άτυχου νέου η κινητοποίηση Αρχών και Εθελοντών στην περιοχή ήταν άμεση.

Εκτός από την Αστυνομία  και την ΕΜΑΚ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιστράτευσε ακόμη και την Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων.

Η Αγγελική Νικολούλη επέμενε από την αρχή ότι η Σχολή έκρυβε το μυστικό της εξαφάνισης και ότι ο Βαγγέλης βρισκόταν κάπου εκεί γύρω.

Την πεποίθησή της δημοσιογράφου ενίσχυσε η έρευνά της τόσο στην Σχολή όπου συνομίλησε με όλα τα παιδιά που τον είχαν δει τελευταίοι, ανάμεσά τους και η παρέα των «άγριων» Κρητικών, όσο και γύρω από την Σχολή όπου εντόπισε στοιχεία που δεν είχαν βρει οι Αρχές.

Το υλικό κλειστών κυκλωμάτων καταστημάτων που αναζήτησε, έριξε το πρώτο φως στο σκοτάδι. Κάμερα ενός πρατηρίου καυσίμων που είχε καταγράψει καρέ-καρέ τις τελευταίες κινήσεις του Βαγγέλη το μεσημέρι της εξαφάνισής του, αποδείκνυε πως το μυστικό του κρυβόταν στην γύρω περιοχή.

Είχε καταγραφεί να περπατάει με ένταση στον δρόμο έξω από την Σχολή και φαινόταν πως έστριψε στον χωματόδρομο που οδηγούσε στην παραλίμνια περιοχή, γιατί ξαφνικά χανόταν από την τελευταία κάμερα στο συγκεκριμένο σημείο.

Τηλεθεάτρια είχε δηλώσει στο “Τούνελ”, πως είδε έναν νέο που του έμοιαζε εκείνο το μεσημέρι που χάθηκε. Στο σημείο που υπέδειξε, βρέθηκε αργότερα νεκρός. Η περιγραφή των ρούχων του ταίριαζε με αυτά που φορούσε ο Βαγγέλης εκείνη την μοιραία ημέρα.

Η περιοχή στην οποία αναφερόταν η μάρτυρας ερευνήθηκε από την Αστυνομία και από εθελοντές, αλλά δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν.

Με νέα επιτόπια έρευνα στα Γιάννενα και αναπαράσταση έξω από την Σχολή, η Αγγελική Νικολούλη απέδειξε ότι ο βασικός μάρτυρας-οδηγός λεωφορείου δεν είχε παραλάβει όπως έλεγε τον Βαγγέλη από την στάση της Σχολής εκείνο το απόγευμα αλλά τον συγκάτοικό του. Μετά από αυτό οι έρευνες επικεντρώθηκαν πάλι στην ευρύτερη περιοχή της Γαλακτοκομικής Σχολής.

Σαράντα ημέρες μετά, στις 15 Μαρτίου, ένα ζευγάρι βρήκε τυχαία την σορό του άτυχου νέου, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν κόλλησε στη λάσπη. Τα στάσιμα νερά στο σημείο είχαν αρχίσει να υποχωρούν ενώ τον πρώτο καιρό των ερευνών η περιοχή ήταν πλημμυρισμένη, γεγονός που δεν βοήθησε στον εντοπισμό του πτώματος.

Αναγνωρίστηκε από τα ρούχα του, αφού η σορός του βρισκόταν σε προχωρημένη αποσύνθεση και είχε δεχθεί επίθεση από άγρια ζώα. Στον δεξί του καρπό υπήρχε το τραύμα που του στέρησε τη ζωή και κοντά του βρέθηκε και το κρητικό μαχαίρι που φέρεται να χρησιμοποίησε ο ίδιος, σύμφωνα και με το πόρισμα του ιατροδικαστή.

Οι καταγγελίες για τις ακραίες επιθέσεις που δεχόταν ο Βαγγέλης στη Σχολή του, είχαν δει το φως της δημοσιότητας στο “Τούνελ” από τις πρώτες ημέρες της εξαφάνισης.

Εργαζόμενοι στην Γαλακτοκομική Σχολή αλλά και φοιτητές παραμέρισαν το φόβο τους και αποκάλυψαν στην εκπομπή ανατριχιαστικές επιθέσεις σε βάρος του νεαρού Κρητικού.

Μετά την εύρεση της σορού του, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις εναντίον της βίας και του Bullying σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας στη μνήμη του, ενώ συνέχεια αποκαλύπτονταν μέσω του “Τούνελ” νέα ακραία περιστατικά εναντίον του Γιακουμάκη.

Το χρονικό των δικαστικών εξελίξεων μέχρι σήμερα

Τον Απρίλιο του 2015 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις στον πρώην διευθυντή της Σχολής και στην υπεύθυνη της Εστίας, για συνεχή παραβίαση των καθηκόντων τους και για λανθασμένους χειρισμούς τους στην υπόθεση του Γιακουμάκη. Οι ιθύνοντες της Σχολής έδειχναν ανήμποροι να χτυπήσουν το κακό στη ρίζα του και να τιμωρήσουν τους φοιτητές που εμπλέκονταν σε περιστατικά βίας. Όπως δήλωναν,  τους έλλειπαν τα στοιχεία!  Το «Τούνελ» αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο διευθυντής είχε ζητήσει βοήθεια από ειδικούς συμβουλευτικής γραμμής για το πρόβλημα με τους «σκληρούς Κρητικούς»  που αντιμετώπιζε στη Σχολή του. Τότε οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Γεωργίας έκλειναν μάτια και αυτιά αλλά όταν το bullying αποκαλύφθηκε στην εκπομπή, κινητοποιήθηκαν.

Ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή. Στη δίκη στο Πενταμελές Εφετείο Ιωαννίνων που ακολούθησε τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, κρίθηκε ένοχος για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση. Η ποινή του  μειώθηκε σε έξι μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή.  Αθώα κρίθηκε πρωτόδικα η υπεύθυνη της Εστίας.

Στις 10 Ιουνίου του 2015 ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση για το θάνατο του φοιτητή, έπειτα από αιτιάσεις της οικογένειας του και του νομικού εκπροσώπου της Δημήτρη Μπούκα.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν προσωποποιηθεί  διώξεις και η υπόθεση  βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.

Η σκληρή ομάδα των οκτώ σπουδαστών που κατηγορείται για τις επικίνδυνες σε βάρος του επιθέσεις, όπως αποκάλυψε η έρευνα, είχε και άρωμα γυναίκας.

Η Αγγελική Νικολούλη μέσα από την έρευνα της είχε αντιληφθεί τον περίεργο ρόλο ενός άγνωστου σε πολλούς θηλυκού.

Στις 23 Ιουνίου του 2016, αποφασίστηκε η παραπομπή σε δίκη ενός πρώην υπουργού με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος. Ο υπουργός φέρεται ότι παρενέβη στον διευθυντή της Σχολή για να κρατήσει στην Εστία έναν από τους Κρητικούς που είχε προκαλέσει φθορές στο κτίριο. Τότε δεν είχε γίνει ακόμη γνωστή η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη αλλά και η δράση των συγκεκριμένων φοιτητών.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ιωαννίνων απάλλαξε από τις κατηγορίες τον πρώην υπουργό καθώς και την υπεύθυνη της Εστίας, ενώ καταδίκασε τον διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής για παράβαση καθήκοντος.

Η συμβολή του «Τούνελ»

Μετά τις αποκαλύψεις του «Τούνελ» για την απλή επίπληξη από τους ιθύνοντες της Σχολής στους υπεύθυνους φοιτητές και την οργή του κόσμου, ήρθε η τιμωρία για τους «σκληρούς που βασάνιζαν» τον άτυχο Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Τρεις από τους έξι φοιτητές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων που κατηγορούνται για τις επιθέσεις στον Κρητικό σπουδαστή, αποφοίτησαν χωρίς πτυχίο, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για τους υπόλοιπους τρεις το Συμβούλιο των Καθηγητών αποφάσισε την αποβολή τους από την Εστία της Σχολής χαρακτηρίζοντας «επίμεμπτη» τη διαγωγή τους. Θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα διαμονής στην Εστία.

Συνολικά οκτώ φοιτητές κατηγορούνται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και για παράνομη βία κατ’ εξακολούθηση από κοινού. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στην κύρια Ανάκριση.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη κ. Μπούκας, αναφέρθηκε στη συμβολή του «Τούνελ» και στις μαρτυρίες που ήρθαν στο φως από την εκπομπή για τα βίαια περιστατικά εναντίον του Βαγγέλη.

«Η δημοσιότητα ωφέλησε πάρα πολύ και η εκπομπή της κυρίας Νικολούλη τα μέγιστα. Άνθρωποι άνοιξαν τα στόματά τους και ένιωσαν την ανάγκη να συνδράμουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο άδικος θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη ήταν το πιο ηχηρό μήνυμα ενάντια στο πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού στη χώρα μας. Ευαισθητοποίησε τους πολίτες και δημιούργησε αναταράξεις στους ιθύνοντες που κλήθηκαν να καλύψουν τα τεράστια κενά στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά και της νομοθεσίας για την τιμωρία του Bullying.

Η αλλαγή της νομοθεσίας με αφορμή τον Γιακουμάκη

Μετά την υπόθεση του Γιακουμάκη και τον θόρυβο που προκάλεσε άλλαξε η νομοθεσία προκειμένου να καλυφθεί το κενό που αποκαλύφθηκε και πλέον το Bullying τιμωρείται.

Αυτός που προκαλεί Bullying θα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την Δικαιοσύνη. Εάν ο δράστης είναι ενήλικας και το θύμα ανήλικο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 6 μήνες έως 5 χρόνια.  Εάν υποστεί Bullying ενήλικας από άλλον ενήλικα η ποινή είναι από 10 ημέρες μέχρι 5 χρόνια.

Σε περιπτώσεις Bullying από ανήλικο σε άλλον ανήλικο μένουν ατιμώρητοι αλλά επιβάλλονται αναμορφωτικά μέτρα, εκτός εάν δράστης και θύμα έχουν ηλικιακή διαφορά μεγαλύτερη των τριών ετών, περίπτωση στην οποία θα υπάρξει άλλη αντιμετώπιση.

anikolouli.gr

Θρήνος! Στρατιώτης σκοτώθηκε στο τροχαίο στο Περιστέρι! Το μήνυμα του ΓΕΕΘΑ