«Θωρακίζονται» τα κοιμητήρια του Δήμου Αγρινίου!

Σε ποιες ενέργειες προσανατολίζεται η Δημοτική Αρχή

Η κλοπή της περίφραξης στο κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου Καινουρίου εκτός από αίσθηση «ταρακούνησε» πολλούς συμπολίτες μας δίνοντας εικόνα της καθημερινής διάστασης της παραβατικότητας, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται και οι κλοπές αντικειμένων και οι βανδαλισμοί στα κοιμητήρια.

Ο Πρόεδρος του Καινουρίου εμβρόντητος διαπίστωσε πως μεταξύ 05/01 και 16/01 άγνωστοι αφαίρεσαν 120 μέτρα συρματοπλέγματος από την περίφραξη του κοιμητηρίου του Αγίου Νικολάου, αξίας 1.500 ευρώ. Αυτή η περίπτωση κλοπής δεν είναι η μοναδική, καθώς τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες πολίτες που επισκέπτονται τα κοιμητήρια για τα αγαπημένα τους πρόσωπα διαπιστώνουν φθορές στα μνήματα. Το φαινόμενο είχε κορυφωθεί προ διετίας στο κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου στο Αγρίνιο, αναγκάζοντας την Δημοτική Αρχή να λάβει δραστικά μέτρα ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο.

Σε σύντομο χρόνο το κοιμητήριο του Αγρινίου, στο οποίο είχαν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα, απέκτησε περίφραξη εκμηδενίζοντας τα προβλήματα και τις φθορές στα μνήματα.

«Το θέμα των κοιμητηρίων είναι λεπτό και δεν χωράει μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς εκεί αναπαύονται γονείς, φίλοι και συγγενείς μας. Συνεπώς, οι χώροι αυτοί εμπνέουν και πρέπει να εμπνέουν σεβασμό. Η σημερινή δημοτική αρχή έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα, προχωρώντας σε παρεμβάσεις στο κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, αλλά και όπου αλλού χρειάζονταν. Ήδη δημοπρατήθηκαν παρεμβάσεις σε περιφερειακά κοιμητήρια (Κυπάρισσου, Διαμαντέικων, Αγίου Νικολάου, Σιτόμενων) και αναμένουμε την υπογραφή της σύμβασης ώστε να προχωρήσουν τα έργα. Παράλληλα, προετοιμάζουμε νέα μελέτη ώστε εντός του 2018 να τοποθετηθεί περίφραξη σε περιφερειακά κοιμητήρια» δήλωσε στη «Σ» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θύμιος Γρίβας.

grivas agrinio

Ο βανδαλισμός στο κοιμητήριο του Καινουρίου, αποτελεί τρανό παράδειγμα σύμφωνα με τον κ. Γρίβα, το οποίο θα πρέπει να κινητοποιήσει τον κάθε πολίτη ώστε να προσέχει το κοιμητήριο της περιοχής του.

«Χωρίς να θέλω να κατευθύνω, εφιστώ την προσοχή στους δημότες να μην τοποθετούν στα μνημεία μπρούτζινα αντικείμενα, καθώς έχει αποδειχθεί πως αποτελούν στόχο επιτηδείων. Αντίστοιχοι βανδαλισμοί είχαν σημειωθεί πριν ενάμιση περίπου χρόνο, εκτός από το κοιμητήριο του Αγρινίου και σ’ αυτά της Ματαράγκας και των Παπαδατών» συμπλήρωσε ο κ. Γρίβας.

Ήδη πάντως έγιναν οι πρώτες επαφές για την τοποθέτηση καμερών περιμετρικά του κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου στο Αγρίνιο εντός του 2018 ώστε να «θωρακιστεί» πλήρως. «Ήρθαμε σε επαφή με το τμήμα πληροφορικής για να προϋπολογίσει την μελέτη για τις κάμερες. Πήγαμε στο κοιμητήριο, ελέγξαμε και εντοπίσαμε τα σημεία που είναι κατάλληλα για τον λόγο αυτό. Αν είχαμε την δυνατότητα θα τοποθετούσαμε κάμερες και σε περιφερειακά κοιμητήρια. Θέλω να πιστεύω πως στο μέλλον θα το πετύχουμε ώστε να τα θωρακίσουμε» συμπλήρωσε ο κ. Γρίβας.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Φωτογραφία ντοκουμέντο: Η 44χρονη Ειρήνη έξι μέρες πριν τον θάνατό της είχε πάει σε…