«Θηλιά στο λαιμό» ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Ανάστατοι και στο Αγρίνιο οι ιδιοκτήτες Φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και Μέσης Εκπαίδευσης

Αναστάτωση επικρατεί στον κλάδο της εκπαίδευσης, αλλά και στους γονείς όλων των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με αφορμή το μέτρο που εξήγγειλε η κυβέρνηση και προσθέτει στα ξενόγλωσσα και μέσης εκπαίδευσης φροντιστήρια Φ.Π.Α 6%. Η μεταβολή στο 6% από το 23%, που είχε οριστεί το καλοκαίρι, δεν αλλάζει κάτι επί τις ουσίας, σύμφωνα με τους φροντιστές, αφού ο φόρος αυτός παραμένει δυσβάστακτος τόσο για τους ίδιους, όσο και για την συντριπτική πλειοψηφία των γονιών που στέλνουν τα παιδιά τους στο φροντιστήριο.

Ως «Δούρειο ίππο» χαρακτηρίζει την μεταβολή του Φ.Π.Α από την κυβέρνηση ο Πρόεδρος των Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Αγρινίου Χρήστος Κοσμάς, αφού από το 6% εύκολα στο μέλλον μπορεί να προσαρμοστεί στο 13% ή στο 23%.

Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός, ότι δεν έχει γίνει λόγος εκ μέρους της κυβέρνησης για την έκδοση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τον Φ.Π.Α 6%, συνεπώς συνεχίζει να ισχύει το 23%. Το ζήτημα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμη, αλλά κυρίως δεν έχει γίνει λόγος για την έκδοσή της, μπορεί εύκολα να αποτελέσει αφορμή για «ντρίμπλα» της κυβέρνησης.

Στο πρόσφατο παρελθόν ίσχυε και στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή οδηγία που απάλλασσε εντελώς τα φροντιστήρια. Αυτό ίσχυε πάντα διότι υπάρχει η έκτη οδηγία του συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, της 17ης Μαΐου του 1977,η οποία προβλέπει και επιτάσσει τα κράτη μέλη να απαλλάσσουν τις υπηρεσίες εκπαίδευσης από την καταβολή Φ.Π.Α.

Παράλληλα όμως και πέραν αυτού, στα ελληνικά φροντιστήρια επιβάλλεται φορολογία 29% και μαζί με το 6% που είναι ο Φ.Π.Α η φορολογία εκτοξεύεται ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε στο 100% και η προκαταβολή φόρου.

Ο κ. Κοσμάς δηλώνει επιπλέον στη «Σ»:

«Το μέτρο παραμένει άδικο. Χτυπάει την μέση οικογένεια, αφού τα φροντιστήρια αδυνατούν να απορροφήσουν τον Φ.Π.Α. Η κυβέρνηση εξήγγειλε το Φ.Π.Α 6%, αλλά δεν έχει έρθει ακόμη η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, άρα ακόμη μένουμε στο 23%. Είναι άδική η φορολογία και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Οδηγία. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει Φ.Π.Α στην παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, διότι δεν υπάρχει κάτι που να το συμψηφίζει, αφού η παιδεία, δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό».

Ένα μαθητής στο Αγρίνιο, που παρακολουθεί μαθήματα σε φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, κατά μέσο όρο τα δίδακτρα του, σε ετήσια βάση, υπολογίζονταν στα 1.450 ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο με το 23% τα δίδακτρα του εκτοξεύτηκαν στα 1.783,5 ευρώ. Ακόμη, ένας μαθητής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που θα εγγραφόταν στο φροντιστήριο και θα παρακολουθούσε μαθήματα αγγλικών πρώτου επιπέδου, από 60 ευρώ που πλήρωνε μέχρι πρότινος, τον Σεπτέμβριο πλήρωσε 73,80 ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης του συλλόγου PALSO Αιτωλοακαρνανίας(Σύλλογος των Ξενόγλωσσων Φροντιστηρίων) Νίκος Γάκης ανέφερε ότι «ο Φ.Π.Α 6% ναι μεν είναι μια ανακούφιση σε σχέση με το 23%, αλλά από την άλλη δε, είναι μεγάλη επιβάρυνση, σε σχέση με το μηδενικό που ίσχυε μέχρι πέρσι και συνεχίζει να ισχύει σε όλη την Ε.Ε. Αυτό μαζί με την συνολική φορολογική της κυβέρνησης αποτελεί πρόβλημα. Σοβαρότερο όμως πρόβλημα για μας είναι ότι η κυβέρνηση δεν λέει τι θα γίνει με τα εξέταστρα που παραμένουν στο 23%. Το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού χιλιάδες μαθητές είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν εξέταστρα».

Με την φορολογία αυτή που επιβάλλεται στα φροντιστήρια, καλούνται ταυτόχρονα οι φροντιστές με το εναπόμειναν ποσοστό του κέρδους τους, να καλύψουν μισθούς και την ασφάλιση των καθηγητών τους, τα ενοίκια, τα πάγια και τα έκτακτα έξοδα των φροντιστηρίων τους. Η κατάσταση αυτή συνεπώς θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτα αρκετών φροντιστηρίων και κατ’ επέκταση στην ανεργία πολλούς εκπαιδευτικούς.

Αυτή τη στιγμή στο Αγρίνιο λειτουργούν περισσότερα από 50 αδειοδοτημένα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και Μέσης Εκπαίδευσης.

xondros