ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο«Θερίζουν» τις νεαρές ηλικίες τα αφροδίσια νοσήματα στο Αγρίνιο

«Θερίζουν» τις νεαρές ηλικίες τα αφροδίσια νοσήματα στο Αγρίνιο

«Θερίζουν» τις νεαρές ηλικίες τα αφροδίσια νοσήματα στο Αγρίνιο

Σημαντική μείωση παρουσιάζει το ποσοστό των εφήβων στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) και τα οποία προκαλούν ανησυχία.

Η μελέτη για τη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, την 1η Δεκεμβρίου.

Όπως προκύπτει, το 2018 ένας στους τέσσερις 15χρονους (ποσοστό 26,4%) αναφέρει ότι είχε τουλάχιστον μία ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, σε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό τα αγόρια (34,3%) συγκριτικά με τα κορίτσια (18,6%). Διαχρονικά, από το 2002 στο 2018, το ποσοστό 15χρονων αγοριών που αναφέρει ότι είχε έστω και μία ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή δεν μεταβάλλεται σημαντικά (33,6% και 34,3%, αντίστοιχα). Στα κορίτσια, ωστόσο, το αντίστοιχο ποσοστό διπλασιάζεται κατά την παραπάνω περίοδο (από 9,6% σε 18,6%).

Από τους 15χρονους που συμμετείχαν στην έρευνα και ανέφεραν πως έχουν ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, το 2018 τρεις στους τέσσερις εφήβους (ποσοστό 75,6%) απαντούν ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας σεξουαλικής επαφής που είχαν έκαναν -οι ίδιοι ή ο/η σύντροφός τους- χρήση προφυλακτικού, αγόρια και κορίτσια σε παρόμοια ποσοστά (76,7% και 73,7%, αντίστοιχα).

Ανησυχία προκαλεί, όμως, το στοιχείο της έρευνας σύμφωνα με το οποίο ποσοστό 18,3% των εφήβων απαντά ότι δεν έκανε χρήση προφυλακτικού, ενώ 6,1% απαντά «δεν ξέρω». Σημειώνεται πως από το 2002 στο 2018, το ποσοστό των 15χρονων που αναφέρει χρήση προφυλακτικού μειώνεται σημαντικά από 86,9% σε 75,6%.

Μεταξύ των 15χρονων που αναφέρουν ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, δύο στους τρεις (ποσοστό 73,6%) την είχαν πρόσφατα (15 ετών), ένας στους τέσσερις (ποσοστό 26,4%) στην ηλικία των 14 ετών ή νωρίτερα και ένας στους 10 (ποσοστό 9,7%) στη ηλικία των 13 ετών ή νωρίτερα. Το ποσοστό των αγοριών που αναφέρει ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή στην ηλικία των 13 ετών ή νωρίτερα είναι σημαντικά υψηλότερο (14,2%) από το αντίστοιχο των κοριτσιών (1,7%).

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, τα δεδομένα για την περιοχή του Αγρινίου, είναι αισιόδοξα, καθώς δεν εντοπίζονται κρούσματα και αυτό οφείλεται στην ενημέρωση που υπάρχει. Ειδικότερα, καταγράφηκαν μόλις 2 κρούσματα AIDS προ 10ετίας! Στον αντίποδα όμως τα αφροδίσια νοσήματα φαίνεται πως «θερίζουν» το Αγρίνιο και μάλιστα παρουσιάζονται σε μικρές ηλικίες, καθώς από τα 17 μέχρι και τα 30 έτη θεωρούνται ηλικίες με συχνότητα περιστατικά.

Η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Κωνσταντίνα Γκούρλια

«Τα περιστατικά με αφροδίσια νοσήματα είναι πολλά στην περιοχή του Αγρινίου. Πολύ συνηθισμένα, σε μορφή «επιδημίας» είναι τα περιστατικά με έρπη γεννητικών οργάνων και κονδυλώματα HPV. Κυρίως παρουσιάζονται σε νεαρές ηλικίες, λίγο πριν τα 17 λόγω των πρώτων σεξουαλικών επαφών, καθώς οι νέοι δεν προσέχουν και κυρίως δεν γνωρίζουν. Ως ιδιώτες δερματολόγοι διαπιστώνουμε ανά την Ελλάδα πως τα περιστατικά AIDS είναι σε πτώση εν αντιθέσει με τα ιογενή αφροδίσια νοσήματα που είναι σε άνοδο καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που ασθενείς δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι παρουσιάζονται νέα παιδιά που πάσχουν από ιό κονδυλωμάτων ή έρπη γεννητικών οργάνων και δεν γνωρίζουν καθόλου τι είναι και τι σημαίνει αυτό» σημείωσε στη «Σ» η δερματολόγος – αφροδισιολόγος Κωνσταντίνα Γκούρλια.

Στο Αγρίνιο, σύμφωνα πάντα με την κ. Γκούρλια «κάθε δεύτερη ή τρίτη ημέρα σίγουρα θα υπάρξει μία περίπτωση που θα πάσχει από τον ένα ή άλλο ιό (έρπη γεννητικών οργάνων και κονδυλώματα HPV). Μπορεί να είναι περιστατικό που βρίσκεται σε φάση θεραπείας ή νέο περιστατικό λίγο πριν την λοίμωξη. Το τελευταίο περιστατικό και μάλιστα «βαρύ» καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε γυναίκα. Η αύξηση μάλιστα από πέρυσι είναι πολύ μεγάλη. Είναι βασικό να υπάρχει ενημέρωση από πολύ μικρή ηλικία καθώς πλέον τα παιδιά ξεκινούν την σεξουαλική τους ζωή από πολύ νωρίς, κάτι που δεν συνέβαινε κατά το παρελθόν».

Στο μεταξύ τους 350 φτάνουν οι ασθενείς με AIDS που παρακολουθούνται στη Μονάδα Αναφοράς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας.

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Μεσολόγγι: Με αμείωτο ενδιαφέρον η δίκη για την υπόθεση θανάτου του Νίκου Μέντζου – ΗΧΗΤΙΚΟ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr