Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας: Νέα συμμετοχή της ΘεατρόPolice

Η «Γραμμή» κάνει τη διαφορά

Στην Ιεράπετρα, όπου είχε βραβευτεί πολλάκις (7 βραβεία) με την παράσταση «Ψέμα στο Ψέμα», θα ταξιδέψει για ακόμη μία χρονιά η θεατρική ομάδα των Αστυνομικών του Αγρινίου «ΘεατρόPolice», για να συμμετάσχει στο 8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου.

Η «ΘεατρόPolice» της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας και της Τοπικής Διοίκησης Ακαρνανίας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ με το έργο «Η Γραμμή», το οποίο είχε παρουσιάσει τον Μάιο στην πόλη μας στηρίζοντας τέσσερις κοινωνικές δομές της περιοχής (το 1ο και το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο «Μαρία Δημάδη» και την Εταιρία Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας).

Για το έργο μίλησε στη «Σ» ο ηθοποιός Θύμιος Παπαγρίβας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «σπάμε στερεότυπα. Αυτός ήταν και ένας από τους πρωταρχικούς λόγους σύστασης της θεατρικής ομάδας, πέρα από την αγάπη για το θέατρο. Ήταν να γνωρίσει ο κόσμος ότι ο αστυνομικός δεν είναι μόνο αυτό που βλέπει, μια στολή, αλλά πίσω από την στολή είναι ένας άνθρωπος με ευαισθησίες και καλλιτεχνικές αναζητήσεις και πως πρέπει να αντιμετωπίζεται ως άνθρωπος. Η έκπληξη στην Ιεράπετρα για τον θίασό μας ήταν μεγάλη. Ακούσαμε πολλά θετικά σχόλια. Μας έλεγαν «μα είναι δυνατόν αστυνομικοί να παίζουν θέατρο; Σας βλέπαμε αλλιώς και σας φανταζόμασταν αλλιώς».

Επιπλέον, ο κ. Παπαγρίβας έστειλε και το μήνυμα της παράστασης, το οποίο είναι: «η πρωτιά δεν είναι σκοπός ζωής και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αθέμιτα κυρίως μέσα, αλλά και θεμιτά, για να την κατακτήσουμε. Η ζωή είναι κάτι άλλο, δεν είναι πως θα αποκτήσεις πράγματα».

theatriko-astynomia (2)

papagrivas
Ο ηθοποιός Θύμιος Παπαγρίβας

Λίγα λόγια για το έργο…

Με δρομοδείκτες την αγάπη για το θέατρο και την πολλή δουλειά, τόλμησε κάτι σύγχρονο και αντισυμβατικό. Στο έργο διαδραματίζεται ένα «παιχνίδι» νίκης χωρίς κανόνες, όπου το δίκιο και το άδικο, το σωστό και το λάθος, ερμηνεύεται διαφορετικά!

Πέντε άνθρωποι «της διπλανής πόρτας» φτάνουν στο χώρο με διαφορά λίγων λεπτών ο ένας απ’ τον άλλον και μπαίνουν στη σειρά, πίσω από μια γραμμή. Δεν αναφέρεται ποιοι είναι, από πού έρχονται, ούτε καν ο σκοπός της αναμονής τους. Απλά έρχονται και περιμένουν πίσω από μια άσπρη γραμμή, κρατώντας τα προσχήματα μιας κόσμιας (αρχικά) συμπεριφοράς, που γρήγορα εξελίσσεται σε ένα «παιχνίδι» χωρίς κανόνες, μια άγρια «ανθρωποφαγία», με ένα και μοναδικό στόχο: Την πρωτιά.

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γιούλη Μαρούση
Σκηνικά: Νίκος Βελτσίστας
Φωτισμοί-Ήχος: Δημήτρης Παπαδάκης
Επιμέλεια Κουστουμιών: Βασίλης Σβίγγος
Χορογραφίες: Βάσια Βλάχου
Μουσική Επιμέλεια: Μάγδα Σαρλάμη
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Τσιτσέλης

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Θύμιος Παπαγρίβας, Γιώργος Πιστιόλας, Βάνα Ρόκκα, Νίκος Τσαρούχης, Γιώργος Τσιτσέλης, Γιάννης Χριστογιάννης.

Επιμέλεια αφίσας-προγράμματος: Ευάγγελος Μπιρμπίλης.
Μακιγιάζ: Μαρία Ταρκαζίκη.
Βιντεοσκόπηση παράστασης-Φωτογραφίες: Κώστας Λέτσας.

Το 8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας, διοργανώνεται από το Σύλλογο Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας, σε συνεργασία με το ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α του Δήμου Ιεράπετρας και την Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας & Νοτιοανατολικής Κρήτης και υποστηρίζεται από την Περιφέρειας Κρήτης.

Ξεκινά το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 στη Νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, την Ιεράπετρα.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από άτομα καταξιωμένα στο χώρο του θεάτρου:

Νίκος Βερλέκης, Ηθοποιός (πρόεδρος της επιτροπής)
Τηλέμαχος Μουδατσάκης, Συγγραφέας, Σκηνοθέτης
Γιώργος Ρεμούνδος, Σκηνοθέτης
Σοφία Φιλιππίδου, Ηθοποιός
Νίκη Παπαδάκη, Χορογράφος
Ιωάννα Ρεμεδιάκη, Θεατρολόγος, Σκηνοθέτις

To πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Σάββατο 20 Οκτωβρίου

«Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του Ουίλλιαμ Γκίμπσον από το Θεατρικό Όμιλο Πάφου.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου

«Οι ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον από την ομάδα «Πληθυντικός αριθμός» Ραφήνας.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου

«Αλμανάκ» της Μαριάννας Κάλμπαρη από το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα – Σκηνή Βαρνάβα.

Τρίτη 23 Οκτωβρίου

«Τρικυμία» του Ουίλιαμ Σέξπιρ από τη Θεατρική Ομάδα Καθηγητών Νομού Ηρακλείου.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου

«Η δολοφονία του Μαρά» του Πίτερ Βάις από τη Θεατρική Ομάδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου

«Η γραμμή» του Ισραέλ Χόροβιτς από το την ομάδα ΘΕΑΤΡόPolice Αγρινίου.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου

«Εθνικότητά μου το χρώμα του ανέμου» του Ματέι Βισνιέκ από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Ζωφράφου.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου

Τελετή λήξης – απονομή βραβείων.

Εφημερίδα “Συνείδηση”