ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας προς Γ. Σταθάκη: «Δώστε εξάμηνη παράταση στην κτηματογράφηση» – ΗΧΗΤΙΚΟ

ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας προς Γ. Σταθάκη: «Δώστε εξάμηνη παράταση στην κτηματογράφηση» – ΗΧΗΤΙΚΟ

ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας προς Γ. Σταθάκη: «Δώστε εξάμηνη παράταση στην κτηματογράφηση» – ΗΧΗΤΙΚΟ

Το ποσοστό δηλώσεων ξεπερνά οριακά το 20%!

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας, ζητά εξάμηνη παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων δικαιωμάτων σε όλες τις περιοχές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, λόγω της μικρής συμμετοχής των πολιτών λόγω των γνωστών αδυναμιών όπως: η έλλειψη τίτλων στα περισσότερα δικαιώματα σε αγροτικές περιοχές, ο μεγάλος πληθυσμός ετεροδημοτών και οι δυσχέρειες τους στην συγκέντρωση όλων των δικαιολογητικών από ένα άθροισμα υπηρεσιών (πρωτοδικεία, υποθηκοφυλακεία).

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων κτηματογράφησης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα για τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας η καταληκτική ημερομηνία είναι η 10/6/2019 και για την περιοχή των προ- Καποδιστριακών δήμων της περιοχής του Αγρινίου η 08/07/2019.

Μέχρι σήμερα διαπιστώνεται μικρή συμμετοχή των πολιτών λόγω των γνωστών αδυναμιών όπως: η έλλειψη τίτλων στα περισσότερα δικαιώματα σε αγροτικές περιοχές, ο μεγάλος πληθυσμός ετεροδημοτών και οι δυσχέρειες τους στην συγκέντρωση όλων των δικαιολογητικών από ένα άθροισμα υπηρεσιών (πρωτοδικεία, υποθηκοφυλακεία κ.ο.κ.).
Κατά την τεχνική μας άποψη η μικρή ανταπόκριση στην κτηματογράφηση, αν και αναμενόμενη, αποτελεί τροχοπέδη στην άρτια ολοκλήρωση αυτού του σημαντικότατου έργου. Ο τερματισμός των διαδικασιών με ποσοστά δηλώσεων κάτω του 70% των συνολικών δικαιωμάτων θα οδηγήσει σε μεγάλα κοινωνικά και γραφειοκρατικά ζητήματα τα επόμενα χρόνια.
Το γεγονός ότι το έργο της κτηματογράφησης υπόκεινται στους χρονικούς περιορισμούς των χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ είναι κάτι που προβληματίζει, αλλά δεν Θα πρέπει αυτό το «βάρος» να το επωμιστούν οι πολίτες.
Με βάση τα παραπάνω σας καλούμε, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που σας χορηγήθηκαν στο ΦΕΚ 78Α/24-5-2019 με την τροποποίηση του Ν. 2308/1995, να προχωρήσετε άμεσα και προ της διενέργειας εκλογών σε όλα τα απαραίτητα βήματα, όπως την τροποποίηση συμβάσεων με αναδόχους, για την εξάμηνη παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων δικαιωμάτων σε όλες τις περιοχές του Νομού μας.

Για το θέμα μίλησε χθες, στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» και στον δημοσιογράφο Νίκο Αγγελόπουλο, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι το ποσοστό δηλώσεων ξεπερνά οριακά το 20%.

Επιμέλεια: Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα “Συνείδηση”

ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας: Ζητά ανάκληση της κατάργησης του Τμήματος ΔΠΠΝΤ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr