ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας: «Όχι στην ποινικοποίηση του επαγγέλματος των μηχανικών»

Επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, για τον νέο ποινικό κώδικα. Τι δηλώνει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Λίνος Μπλέτσας

Στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει μεταξύ του κλάδου των μηχανικών και του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για τον εκσυγχρονισμό του ποινικού κώδικα προκειμένου να είναι περισσότερο δίκαιος και αποτελεσματικός, το Δ.Σ. του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας απέστειλε επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Καλογήρου, μέσω της οποίας ζητά την αποποινικοποίηση -μέχρι ενός σημείου- του κλάδου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνο Μπλέτσα: «η παρέμβαση του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας έχει να κάνει με την αποποινικοποίηση, ως ένα βαθμό του επαγγέλματος του μηχανικού, το οποίο κατά την γνώμη μας ποινικοποιήθηκε υπέρμετρα και άδικα τα προηγούμενα χρόνια. Κατά το παρελθόν μετά από κάποιους μεγάλους σεισμούς, η πολιτεία έσπευσε να διορθώσει τις γραφειοκρατικές διαστρεβλώσεις του κράτους με λάθος τρόπο. Στην ουσία ζητάμε να υπάρξει ίδια μεταχείριση με άλλες περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση οι μηχανικοί γνωρίζουμε την σπουδαιότητα του επαγγέλματος και τις σημαντικές επαγγελματικές ευθύνες προς τους πολίτες».

Αναλυτικά η επιστολή του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας που εστάλη στον κ. Καλογήρου έχει ως εξής:

«Την περίοδο αυτή λαμβάνει χώρα η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του ποινικού κώδικα προκειμένου να είναι περισσότερο δίκαιος και αποτελεσματικός και να μην δημιουργεί στρεβλώσεις. Από την πλευρά των μηχανικών αντιμετωπίζουμε μια έντονη ποινικοποίηση του επαγγέλματός μας ως απότοκο μεγάλων γεγονότων που συνέβησαν στο παρελθόν που προξένησαν καταστροφές υλικές και ανθρώπινες, για τις οποίες όμως, όπως αντιλαμβάνεστε η ευθύνη δεν είναι μόνο των μηχανικών αλλά των γενικότερων παθογενειών του Ελληνικού Κράτους. Εμείς οι μηχανικοί γνωρίζοντας πάντοτε την σημαντικότητα του επαγγέλματός μας και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης προβαίνουμε στην άσκηση των επιστημονικών και τεχνικών μας καθηκόντων με τον πιο άρτιο και ενδεδειγμένο τρόπο στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Κύριε Υπουργέ, πιστεύουμε ότι οι προβλέψεις των άρθρων του ποινικού κώδικα σχετικώς με το χρόνο παραγραφής ενός αδικήματος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 286 όπως αυτό τροποποιήθηκε από τα άρθρα 20 του Ν. 2331/1995 και 13 του Ν. 4315/2014 και ορίζει ότι η εν λόγω παραγραφή ξεκινάει από το χρόνο επέλευσης του αποτελέσματος και όχι από τον χρόνο παραβίασης των κανόνων, είναι άδικες για τους Μηχανικούς και πρέπει να αλλάξουν, τουλάχιστον για τις περιπτώσεις της αμέλειας, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα αδικήματα είναι πλημμελήματα και ο χρόνος παραγραφής στις συνήθεις περιπτώσεις είναι από πέντε έως δεκαπέντε έτη».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Αγρίνιο: Δίκτυο πολιτών από το Κέντρο Πρόληψης «Ιθάκες»