ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΣυνεχίζει την απεργία η ΠΟΕ – ΟΤΑ! Παραμένουν τα “βουνά” σκουπιδιών στους δρόμους

Συνεχίζει την απεργία η ΠΟΕ – ΟΤΑ! Παραμένουν τα “βουνά” σκουπιδιών στους δρόμους

Συνεχίζει την απεργία η ΠΟΕ – ΟΤΑ! Παραμένουν τα “βουνά” σκουπιδιών στους δρόμους

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην καθαριότητα των δήμων αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς δεν την ικανοποίησε η νέα βελτιωμένη πρόταση του πρωθυπουργού κατά τη συνάντησή τους, σήμερα το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έτσι, συνεχίζονται οι αποκλεισμοί στα αμαξοστάσια των δήμων και οι αποκλεισμοί στους ΧΥΤΑ, ενώ θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη 24ωρη πανελλαδική απεργία την προσεχή Πέμπτη, οπότε θα επανακαθοριστεί η περαιτέρω στάση της Ομοσπονδίας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κατέθεση πρόταση τεσσάρων σημείων κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Η απάλειψη των ορίων ηλικίας, η επιπλέον μοριοδότηση για τους υφιστάμενους συμβασιούχους, 2.500 μόνιμες προσλήψεις και η πολιτική δέσμευση ότι η αποκομιδή απορριμμάτων θα γίνεται από τους δήμους και όχι από ιδιώτες, είναι οι άξονες της κυβερνητικής πρότασης.

Σύμφωνα με το Γραφείο του Πρωθυπουργού κατά διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν νέες προτάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, οι οποίες και θα ενσωματωθούν άμεσα στη σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο, κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.

Επίσης, όπως σύμφωνα με το δελτίο τύπου κατέστη σαφές, οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, αποτελούν τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου η συνάντηση των δυο πλευρών, έγινε σε καλό κλίμα και συζητήθηκαν τόσο οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας των δήμων όσο και το πώς θα αποφευχθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, λόγω της μη αποκομιδής των απορριμμάτων.

Για πιο μετά οι αποφάσεις τους

Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ συνεδριάζει αυτή την ώρα και αμέσως μετά θα γίνουν ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές η ΓΑΔΑ ζήτησε νωρίτερα και τα στοιχεία των μελών της εκτελεστικής επιτροπής για να ασκηθούν ποινικές διώξεις μετά την χθεσινή παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας. «Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα; Ας έρθουν να μας συλλάβουν», λένε οι συνδικαλιστές.

Αισιόδοξος αλλά χωρίς να δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Νίκος Τράκας μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τράκας βγαίνοντας είπε ότι έγινε μια καλή συνάντηση σε καλό κλίμα. «Εγιναν βελτιώσεις κατατέθηκαν νέες προτάσεις και θα τις συζητήσουμε σε μια ώρα στην εκτελεστική επιτροπή, και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε ακόμα ότι: «Κάναμε εναν αγώνα και δεν έχουμε τίποτα με κανέναν. Δεν είμαι μόνος μου θα αποφασίσει η εκτελεστική επιτροπή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του πρωθυπουργού περιλαμβάνει την κατάργηση του ορίου ηλικίας για συμμετοχή των συμβασιούχων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι συνδικαλιστές απέφυγαν να πάρουν θέση για τη στάση που θα κρατήσουν σε σχέση με τις κινητοποιήσεις, ωστόσο οι περισσότεροι έκαναν λόγο για θετική εξέλιξη.

newsit.gr

Οι Ελληνες δουλεύουν 203 ημέρες τον χρόνο για εφορία και ταμεία

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr