Συναγερμός για την επικίνδυνη «Μπλε Φάλαινα» – Παρέμβαση και από Εισαγγελία Πρωτοδικών της Δυτικής Ελλάδας

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές της Δυτικής Ελλάδας, για το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα».

Παρέμβαση για τους κινδύνους που διατρέχουν οι ανήλικοι, σε περίπτωση που συμμετάσχουν σε αυτό έκανε και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, σε εκτέλεση της παραγγελίας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου-Βασιλοπούλου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ειδικότερα, με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εισαγγελία, παρακαλούνται οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και όσοι έχουν την επιμέλεια ανηλίκων να επαγρυπνούν και σε περίπτωση που υποπτευτούν ότι κάποιος ανήλικος σχεδιάζει να συμμετάσχει στο παιχνίδι να έρθουν αμέσως σε επικοινωνία, είτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είτε με τις κατά τόπους αστυνομικές Αρχές, είτε με τους εισαγγελείς.

Επίσης, με την ίδια ανακοίνωση, προτρέπονται οι ανήλικοι, σε περίπτωση που δεχθούν πρόσκληση-πρόκληση συμμετοχής στο συγκεκριμένο διαδικτυακό παιχνίδι, να απευθύνονται στους γονείς τους και να ενημερώνουν τις κατά τόπους αστυνομικές Αρχές, καθώς και τον εισαγγελέα.

Ακόμη, παρακαλούνται οι διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν τους μαθητές και τους γονείς για τους κινδύνους που διατρέχουν οι ανήλικοι από τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Το έγγραφο της εισαγγελέως έχει σταλεί στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στον εισαγγελέα Εφετών Πάτρας, στις αστυνομικές Αρχές, στους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στον Δικηγορικό Σύλλογο Πύργου.

Η ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Στο μεταξύ, και η Διεύθυνση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση και ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με το διαδικτυακό φαινόμενο «Blue Whale Challenge » (Δοκιμασία – Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»).

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες στους συμμετέχοντες που δέχονται να λάβουν μέρος στις δοκιμασίες.

Οι Αρχές επιβολής του νόμου άλλων χωρών έχουν εκδώσει ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολυάριθμα είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax).

Στην Ελλάδα δεν έχει σημειωθεί κάποιο περιστατικό, όμως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνά, σε κάθε περίπτωση, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων.

Καλεί λοιπόν τους γονείς, σε περίπτωση που υποπτευθούν ότι το παιδί τους σχεδιάζει να προβεί σε δοκιμασία ‘Μπλε Φάλαινα’ ή σε κάτι παρόμοιο, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:

* Τηλεφωνικά: 11188

* Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

* Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙ D

* Μέσω twitter: @ CyberAlertGR

patrastimes.gr

Ζάκυνθος: «Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι της Οικονομικής Αστυνομίας το Σαββατοκύριακο