Στο έλεος της μοίρας το Νοσοκομείο Αγρινίου

Παρά τις κινητοποιήσεις και τις απανωτές εξαγγελίες εξακολουθεί να παραμέμει

Στο έλεος της μοίρας

Το Νοσοκομείο Αγρινίου

Ενώσω ερίζουν από όλες τις μεριές βουλευτές, υπουργοί και διοικητές

 

Υπάρχει Δημόσια Υγεία στην Αιτωλοακαρνανία; Μην βιαστείτε να πείτε «ναι» ή μάλλον «όχι», όπως είναι και το πιθανότερο, γιατί η απάντηση εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσετε. Μπορεί τα προβλήματα στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου να διαδέχονται το ένα το άλλο, φαίνεται όμως ότι δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη για την κατάσταση που επικρατεί σε αυτά. Έτσι, μπορεί από τη μία να ζητούνται οι παραιτήσεις των διοικητών, να κατατίθενται επερωτήσεις και μηνύσεις, αλλά από την άλλη δεν λείπουν κι αυτοί που «εξαίρουν» για το έργο τους ακριβώς τα ίδια πρόσωπα. Στη μέση, ο Αιτωλοακαρνάνας που εξακολουθεί να παραμένει με δύο Νοσοκομεία που λειτουργούν στο όριο, αποδεκατισμένα από γιατρούς και προσωπικό.

Δεν έχουν περάσει καλά-καλά δύο εβδομάδες από την ημέρα που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό των Αθηνών, είχα καταφερθεί με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον των διοικητών των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου κ. Βλάχο και κ. Κυριακόπουλο αντίστοιχα. Τότε μάλιστα τους είχε χαρακτηρίσει «ανεπαρκείς» και τους είχε θέσει προ των ευθυνών τους για τα προβλήματα που υπάρχουν στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα και τις απομακρύνσεις γιατρών. Ως αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης, έφτασε να ζητήσει την παραίτηση και των δύο. Στη σελίδα μάλιστα στο διαδίκτυο του υπουργείου υπήρχε απομαγνητοφώνηση της συγκεκριμένης δήλωσης, χωρίς φυσικά να έχουμε ούτε υποψία παραίτησης ή μετακίνησης, τόσες εβδομάδες μετά.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από την δημόσια εκδήλωση αποστροφής του προϊσταμένου τους, και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου, Γιώργος Βλάχος, δέχθηκε την επίσκεψη του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας με τη Νέα Δημοκρατίας, Κώστα Καραγκούνη. Αν και ο κ. Καραγκούνης δεν δέχθηκε εκπροσώπους των εργαζομένων και των γιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσηλευτικού ιδρύματος, συνομίλησε με γιατρούς οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματά τους και δεσμεύτηκε για εξεύρεση άμεσων λύσεων. Δεν παρέλειψε πριν φύγει να δηλώσει ότι «ο κ. Βλάχος κάνει εξαιρετική δουλειά».

Θεωρήθηκε τότε ότι τόσο η επίσκεψη του κ. Καραγκούνη όσο και η δήλωση στήριξης στο πρόσωπο του Διοικητή, που είχε «αδειάσει» λίγες μέρες πριν ο κ. Γρηγοράκος, αποτελούσαν μια έμμεση «απάντηση» στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει λίγο νωρίτερα ο έτερος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εκλεγμένος στην Αιτωλοακαρνανία, Μάριος Σαλμάς, για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου. Βλέπετε, η λύση που πρότεινε ο κ. Σαλμάς για προκήρυξη θέσεων επικουρικών γιατρών θεωρήθηκε χρονοβόρα διαδικασία από τον κ. Καραγκούνη, και δικαιολογημένα ίσως, πρότεινε πιο άμεσες λύσεις. Όχι όμως τόσο άμεσες ώστε δύο εβδομάδες μετά να έχει αλλάξει κάτι…

Εκεί λοιπόν που θα νόμιζε κανείς ότι ο κ. Καραγκούνης είχε την τελευταία λέξη, αιφνιδιάζει με νέα ανακοίνωσή του ο κ. Σαλμάς, ο οποίος θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς απάντηση για ζητήματα όπως «απευθείας αναθέσεις για προμήθεια ιατρικού υλικού» στο Νοσοκομείο Αγρινίου, προφανώς γνωρίζοντας πολύ περισσότερα από όσα αφήνει να φανούν στην επερώτηση προς τον υπουργό Υγείας. Δεν πέρασαν μάλιστα περισσότερες από δυο-τρεις ημέρες που ήρθε και η μηνυτήρια αναφορά του Στέλιου Μερμίγκη, εκπροσώπου των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Αγρινίου, με την οποία στρέφεται εναντίον του Διοικητή και παντός υπευθύνου για «προμήθειες ιατρικού υλικού με απευθείας αναθέσεις», να προστεθεί στην οσμή κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Μέσα σε όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί μήνες τώρα σχετικά με αλλαγή διοίκησης στα δύο Νοσοκομεία. Πέρα από την σχετική δήλωση του κ. Γρηγοράκου, εδώ και μήνες ακούγονται φωνές από το «παρασκήνιο» για μετακινήσεις, αλλαγές ή επανατοποθετήσεις, όπου πολλές φορές μνημονεύονται συγκεκριμένα πρόσωπα ως πιθανοί αντικαταστάτες. Πάντα όμως φαίνεται ότι κάτι το οποίο αποτελεί πολιτική απόφαση, αφού αμφότεροι οι Διοικητές είναι διορισμένοι από το υπουργείο Υγείας, κάπου «σκαλώνει», επάνω σε κάποιο «εμπόδιο», φυσικό ή μη, προσκρούει.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό που έχει στηθεί γύρω από τα δύο Νοσοκομεία του νομού και ενώ τα προβλήματά τους έχουν επικοινωνηθεί πραγματικά στους πάντες, ο κ. Καραγκούνης και ο κ. Σαλμάς μοιάζουν να μην «μιλιούνται» και να έχουν διαμορφώσει εντελώς διαφορετική αντίληψη για το τι πραγματικά συμβαίνει. Μπορεί ο κ. Γρηγοράκος να συμμετέχει μεν στην ίδια κυβέρνηση, να έχει δε το «άλλοθι» ότι είναι βουλευτής Λακωνίας εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ, οι δύο βουλευτές όμως της Νέας Δημοκρατίας της Αιτωλοακαρνανίας δεν έχουν καμία δικαιολογία να λένε «άσπρο» ο ένας και «μαύρο» ο άλλος.

Αν περίμενε κανείς ότι με τόσους Βουλευτές και Υπουργούς να έχουν καταπιαστεί με το θέμα, θα έρχονταν και η λύση, μάλλον απατάται. Ίσως μάλιστα εξαιτίας ακριβώς αυτής της «μανίας» ενασχόλησης που έχει πιάσει όλους με το Νοσοκομείο του Αγρινίου και το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου, η λύση να αργεί πολύ ακόμα να έρθει. Αν και δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι οι δύο Βουλευτές του νομού μας είναι υπεύθυνοι για την γενικότερη κυβερνητική πολιτική που έχει «καταδικάσει» την Δημόσια Υγεία, ούτε θέλουμε να πιστέψουμε ότι η «σπουδή» που δείχνουν επί του θέματος κρύβει από πίσω άλλες προθέσεις, μάλλον πρέπει να παραδεχτούν ότι μέχρι στιγμής δεν τα καταφέρνουν καλά.

Ας αποφασίσουν τελικά οι κύριοι υπεύθυνοι όχι για τον εάν είναι ευχαριστημένοι από την λειτουργία των δύο Νοσοκομείων, κι ας δούμε αν θα τολμήσει κανείς να πει «ναι», αλλά ας αποφασίσουν πρώτα απ’ όλα τι φταίει κι ας το αλλάξουν. Φταίει ο Διοικητής; Αλλάξτε τον! Αφήστε τις δηλώσεις υποστήριξης στην δουλειά που (δεν) κάνει και φέρτε άλλον. Αφήστε όμως και τις «διαρροές» και δηλώσεις στον τύπο, γιατί όταν ο αναπληρωτής Υπουργός ζητά την παραίτησή ενός Διοικητή και λίγες μέρες μετά αυτός συναντάται κανονικά με την ιδιότητά του με τον Υπουργό Υγείας, όπως έκανε ο κ. Κυριακόπουλος, τότε μάλλον η διοίκηση που ασκείται κάπου χωλαίνει, για να το πούμε ευγενικά.

Αφήνουμε στην άκρη για την ώρα πολιτικές τοποθετήσεις, προτιμήσεις και προθέσεις. «Όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει», λέει ο θυμόσοφος λαός, και μάλλον κάτι παραπάνω ξέρει. Το μόνο γεγονός το οποίο είναι αδιαμφισβήτητο από όλους, είναι ότι οι ιατρικές ανάγκες ενός νομoύ με περισσότερους από 200.000 κατοίκους, δεν μπορούν να καλυφθούν όπως πρέπει. Και πέρα από τα πολλά λόγια, κάποια στιγμή περιμένουμε να δούμε και πράξεις. Λίγες αλλά καλές. Γιατί υπάρχει και το άλλο γνωμικό, που λέει κάτι για δύο γαιδάρους κι έναν αχυρώνα. «Αχυρώνα» έχουμε, τα ζωντανά τα αναζητούμε.

 

Κώστας Καρακώστας