Στην ψηφιακή εποχή ο Δήμος Αγρινίου – ΗΧΗΤΙΚΟ

Ψηφιοποίηση όλου του αρχείου των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου και των αποφάσεων ονοματοδοσίας των οδών της πόλης – Στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε χθες το θέμα

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου, παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του σώματος Βασίλη Φωτάκη, η ψηφιοποίηση όλου του αρχείου των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου και των αποφάσεων ονοματοδοσίας των οδών της πόλης του Αγρινίου. Στο πλαίσιο της παρουσίασης του δεύτερου θέματος συζητήθηκαν οι πιθανές διορθώσεις, η αντιστοίχηση και η επικαιροποίηση των οδών της πόλης.

Η δουλεία αυτή, που θα αποτελέσει την αρχή και τη βάση εισόδου και επίσημα του Αγρινίου στην ψηφιακή εποχή, έγινε από υπαλλήλους του Δήμου με μηδενικό κόστος και διήρκησε σχεδόν δυόμιση χρόνια!

«Το πολιτιστικό αποτύπωμα για την πόλη είναι τεράστιο. Από αρχής του Δήμου Αγρινίου ότι διασώζεται και υπάρχει ως αρχείο σχετικά με αποφάσεις του σώματος έχει ψηφιοποιηθεί. Πλέον όποιος επιθυμεί θα μπορεί να κάνει έρευνα, όπως φοιτητές ή ερευνητές. Το αρχείο αφορά τα τελευταία τουλάχιστον 100 χρόνια και σχετίζεται με τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων τα χρόνια αυτά, αποφάσεις επιτροπών, συζητήσεις που έγιναν εντός της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου κλπ. Ανά πάσα στιγμή θα μπορεί ο κάθε πολίτης θα μπορεί να δει τι έχει ειπωθεί και από ποιον μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Το Αγρίνιο αποκτά ιστορική μνήμη και μέσω της διαδικασίας αυτής θα μπορεί ο καθένας να βρει τον τρόπο που προέκυψε για παράδειγμα ένα όνομα μιας οδού και από ποιους προτάθηκε. Διασώζονται έπειτα όλες οι αποφάσεις και όλα τα όσα ειπώθηκαν γύρω από μία απόφαση και το ποιος την πρότεινε. Το επόμενο βήμα είναι η διάσωση όλων των αρχείων των αποφάσεων δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων από τους δήμους που συνενώθηκαν με τον Δήμο Αγρινίου. Μέσα από την έρευνα και πριν προκύψει η ψηφιοποίηση «ανακαλύφθηκαν» αποφάσεις που δεν εκτελέστηκαν ή εκτελέστηκαν και ακυρώθηκαν από τα εποπτεύοντα όργανα. Στη διαδικασία ψηφιοποίησης κάναμε και κάποιες ονοματοδοσίες για να επιλυθούν προβλήματα που προκύπτουν στις ανώνυμες οδούς. Η λύση επί του θέματος που προτείνω στο δημοτικό συμβούλιο είναι να δοθεί αρίθμηση σε όλες της ανώνυμες οδούς του σχεδίου πόλεως που είναι εγκεκριμένο, «Ανώνυμος 1» κλπ για να λυθούν θέματα πολεοδομικά, κτηματογράφησης κ.ά. Έτσι εφαρμόζεται εύκολα ο ψηφιακός χάρτης της πόλης και αλλάζει το όνομα στο μέλλον η αρμόδια επιτροπή. Βρεθήκαν διπλά ονόματα και άλλα προβλήματα και γι’ αυτό ζητάμε την επικαιροποίηση ώστε να λυθούν όλα τα προβλήματα αυτά και να μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα ως προς τη σωστή σήμανση και αρίθμηση των οδών. Μπαίνει σε εφαρμογή στο sait του Δήμου ο χάρτης και έτσι θα μπορεί ο καθένας να δει για παράδειγμα που είναι το σπίτι του. Βάσει της δουλειάς αυτής και με την εκτέλεση της πρότασης της ΒΑΑ θα «κουμπώσουν» όλες οι ψηφιακές εφαρμογές όπως δηλαδή που υπάρχουν θέσεις ΑμεΑ, και για τις ελεύθερες θέσει στάθμευσης να μπορούν εύκολα να εφαρμόζονται ηλεκτρονικοί χάρτες μέσω Google maps κλπ. Στη συνέχεια θα φροντίσουμε να «βγαίνει» και ένα σύντομο βιογραφικό για το πρόσωπο προς τιμή του οποίου έχει ονομαστεί μια οδός» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φωτάκης.

Ακούστε τα όσα δήλωσε για το θέμα σήμερα, στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» και την εκπομπή «10 ΜΕ… ΤΟΝΟ» με τον Νίκο Αγγελόπουλο, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου:

Αγγελόκαστρο: Εκατοντάδες νεκρά ψάρια στον Δίμηκο ποταμό (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)