Στα «χέρια» του Δήμου Αγρινίου ο πρώην Καπνικός Σταθμός Έρευνας

Αντίστροφη μέτρηση για τη μεταβίβαση – Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο χώρο

Η Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Αγρινίου και το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας συνεργάστηκαν στενά για να γίνει πράξη μία υποχρέωση της Αγρινιώτικης κοινωνίας απέναντι στην ιστορία της για να αποκτήσει η πόλη του Αγρινίου Μουσείο Καπνού.

Ο χώρος του πρώην Καπνικού Σταθμού Έρευνας Αγρινίου μεταβιβάζεται στο Δήμο Αγρινίου, αφού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποδέχθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή την πρόταση και σύντομα ο χώρος αυτός θα έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Αγρινίου για να αξιοποιηθεί σαν πολυχώρος πολιτισμού με κεντρικό στόχο την δημιουργία εκεί του Μουσείου Καπνού.

Η υπόθεση αυτή σαν υπόθεση ταυτότητας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου, στόχος είναι να στηριχθεί στην ενεργητική συμμετοχή των Φορέων που μπορούν να συνδράμουν στη διαμόρφωση της τελικής μελέτης και στην χρηματοδότηση του έργου.

Η Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας που από την ίδρυσή της εστίασε την δράση της στην ανάδειξη της ταυτότητας της περιοχής μας, αναλαμβάνει να κρατήσει αναμμένη την «δάδα» αυτής της πρωτοβουλίας του Μουσείου Καπνού και γι’ αυτό προσκαλεί στο χώρο του Καπνικού Σταθμού την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων στις 18 Μαΐου 2019, να σας ξεναγήσει στους χώρους του, να γίνει ενημέρωση για την ιστορία αυτού του Μνημείου και με την δική σας συμμετοχή να δρομολογήσουμε τις ενέργειες για την γρηγορότερη υλοποίηση αυτού του έργου.

Άλλωστε η πρόσφατη συνεργασία της Εταιρείας μας με το ΤΕΕ και τον Δήμο Αγρινίου έχει δώσει μια δυναμική πολύ χρήσιμη και αναγκαία για την προώθηση τέτοιων εμβληματικών για την πόλη μας ενεργειών.

skiadas nikos
Ο Αντιπρόεδρος της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σκιαδάς

Ο Αντιπρόεδρος Νίκος Σκιαδάς τόνισε στη «Σ»: «είναι αξιολογότατος ο χώρος στην αερογέφυρα Αγρινίου. Μετά από το αίτημα και το υπόμνημα που υποβάλαμε στην Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων πριν δύο χρόνια και αφού καταθέσαμε πρόταση στο Περιφερειακό Συνέδριο που έγινε τον Φεβρουάριο, μέσω της οποίας επιδιώκαμε ο χώρος αυτός να χρησιμοποιηθεί ως χώρος μνήμης καπνού και να στεγαστεί το μουσείο καπνού, επικοινωνήσαμε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που ανήκει ο χώρος και καταθέσαμε αναλυτικό φάκελο. Στη συνέχεια με τη συνεργασία του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας και του Προέδρου του Λίνου Μπλέτσα, κάναμε ένα βήμα ακόμη και τον ευχαριστούμε. Την πρόταση υιοθέτησε και ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, που τον ευχαριστούμε, οπότε τον Φεβρουάριο πραγματοποιήσαμε εκδήλωση με την συμμετοχή τοπικών φορέων του ΤΕΕ και του Δήμου. Μέσα από την εκδήλωση αποφασίστηκε ο Δήμος να υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να μεταβιβαστεί στον Δήμο ο χώρος του Καπνικού Σταθμού. Υποβλήθηκε αναλυτικός φάκελος και από ώρα σε ώρα αναμένουμε την εγκριτική απόφαση της μεταβίβασης από το υπουργείο» ανέφερε ο κ. Σκιαδάς, ο οποίος σχετικά με το πλάνο αξιοποίησης του χώρου σημείωσε: «Μαζί με τον Δήμο Αγρινίου θα κάνουμε την μουσιολογική μελέτη και θα εντάξουμε το έργο σε κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα, που σύμφωνα με τον Δήμο μπορεί να είναι το «Φιλόδημος». Το πλάνο περιλαμβάνει την αξιοποίηση των 7 στρεμμάτων του Καπνικού Σταθμού Έρευνας και τα κτίρια των τριών κατηγοριών που περιλαμβάνονται στην έκταση. Στο ένα κτίριο στεγάζονται τα γραφεία του Καπνικού Σταθμού και το σπίτι του Διευθυντή. Υπάρχουν επίσης δύο αποθήκες συγκομιδής και επεξεργασίας νωπού καπνού και ο χώρος επεξεργασίας και αποθήκευσης του ξηρού καπνού. Συνολικά οι χώροι αυτοί φτάνουν τα 380τ.μ. Εκεί θέλουμε να στεγαστεί το μουσείο. Στην τρίτη κατηγορία κτιρίων εντάσσονται οι χτιστοί φούρνοι που ψήνονταν τα αμερικανικού τύπου καπνά. Διασώζονται έξι τέτοιοι φούρνοι που αναδεικνύουν την ιστορική κληρονομιά και παρακαταθήκη της περιοχής. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τους χώρους αυτούς και για άλλες δράσεις. Υπάρχει έκταση για την παραγωγή και διατήρηση φυτικών ποικιλιών που οδεύουν προς εξαφάνιση, είδη καπνού, παλιές ποικιλίες σιταριών, βρώμης κ.ά. Η σκέψη κινείται στην κατεύθυνση δημιουργίας «αρχείου» και διατήρησης παραδοσιακών ποικιλιών της περιοχής. Στους χώρους του μουσείου επιθυμούμε να φιλοξενηθούν εργαλεία που κατά το παρελθόν ήσαν χρήσιμα στον πρωτογενή τομέα».

Στο πλαίσιο αξιοποίησης εντάχθηκε και η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Θα αναπτύξουμε ένα κόμβο πολιτισμού, θα συνδέσουμε το παρελθόν μας με το παρόν και το μέλλον».

Το πρόγραμμα της Ημέρας Μουσείων περιλαμβάνει στον Καπνικό Σταθμό Αγρινίου:

Ώρα 11.00: Παρουσίαση της Ιστορίας του Κ.Σ.Ε.Α και η συμβολή του στην αγροτική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Ομιλητής Ηλίας Ντζάνης Γεωπόνος πρώην Προϊστάμενος Καπνικού Σταθμού Αγρινίου.

Ώρα 11.30: Ο ρόλος της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας στη διατήρηση και αξιοποίηση του Καπνικού Σταθμού σαν πολυχώρου Πολιτισμού, ιστορίας και μνήμης με στόχο την λειτουργία στο χώρο αυτό του Μουσείου Καπνού της πόλης. Ομιλητής Νίκος Σκιαδάς Γεωπόνος -αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Ώρα 12.00: Ξενάγηση επισκεπτών στους χώρους του Καπνικού Σταθμού Αγρινίου».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα “Συνείδηση” 

Τα αμάξια αντίκες από το Βέλγιο για δεύτερο συνεχόμενο τριήμερο στον Μύτικα