Σπιζαετός: Ένα σπάνιο αρπακτικό στον υδροβιότοπο Ναυπλίου Νέας Κίου (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Ένα σπάνιο για την περιοχή της Αργολίδας αρπακτικό πτηνό, ο Σπιζαετός καταγράφηκε από τον φωτογραφικό φακό να πετά πάνω από τον υδροβιότοπο Ναυπλίου Νέας Κίου ψάχνοντας για τροφή το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019. 

 Ο νεαρός Σπιζαετός είναι είδος αετού που απαντάται στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Aquila fasciata και περιλαμβάνει 2 υποείδη. Η λατινική λέξη fasciatus-a προέρχεται από την επίσης λατινική λέξη fascia, που σημαίνει «δέσμη, ζώνη, ταινία» και σχετίζεται, πιθανότατα, με τη μορφολογία του κάτω μέρους του πτηνού, που έχει χαρακτηριστική σκούρα ζώνη στις φτερούγες και στη ουρά.
Στην περιοχή του υδροβιότοπου Ναυπλίου Νέας Κίου βάση καταγραφών δεν έχει ξαναπαρατηρηθεί . Στην Ελλάδα προτιμάει τη μακία γη (maquis), που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πυκνών σκληρόφυλλων αειθαλών θάμνων.
Ο Σπιζαετός είναι ένας εξαιρετικός κυνηγός που συνδυάζει τη δύναμη του αετού με την ευελιξία του γερακιού. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταδιώκει τη λεία του σε αντίθεση με τα άλλα βαρύτερα αρπακτικά του γένους του.
Το κυνήγι γίνεται συνήθως κατά ζεύγη και τις περισσότερες φορές κοντά ή πάνω στο έδαφος, παρόλο που έχει την ικανότητα να «κτυπήσει» στον αέρα. Συνήθως, θηρεύει εποπτεύοντας από τη θέση κουρνιάσματος, κυνηγώντας το θήραμα από πίσω, ανάμεσα σε δέντρα και θάμνους.
argolikeseidhseis.gr