Συνέντευξη Ελίζας Βόζενμπεργκ, υποψήφιας για το Ευρωκοινοβούλιο με τη Νέα Δημοκρατία

«Η Ευρώπη πρέπει να στραφεί προς τις Συνθήκες και όχι τις τράπεζες» Αντιμετώπιση ανεργία και φτώχειας οι στόχοι για την Ευρωβουλή Συνέντευξη παραχώρησε χθες στην…

«Η Ευρώπη πρέπει να στραφεί προς τις Συνθήκες και όχι τις τράπεζες»

Αντιμετώπιση ανεργία και φτώχειας οι στόχοι για την Ευρωβουλή

Συνέντευξη παραχώρησε χθες στην εφημερίδα «Σ» η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Ελίζα Βόζενμπεργκ. Η κα Βόζενμπεργξ επισκέφθηκε το Αγρίνιο στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί ενόψει των Ευρωεκλογών, και είχε συναντήσεις με μέλη της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τον δικηγορικό σύλλογο της πόλης και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλωακαρνανίας, Κωνσταντίνο Ρόκο.

Κυρία Βόζενμπεργ, ποιες πόλεις της Ελλάδας επισκεφθήκατε στο πλαίσιο της περιοδείας σας και τι σας μεταφέρει ο κόσμος με τον οποίο έρχεστε σε επαφή;
Από τη στιγμή που με το νέο σύστημα η Ελλάδα είναι μια ενιαία εκλογική περιφέρεια, έχουμε υποχρέωση, εφόσον διεκδικούμε την ψήφο των συμπολιτών μας, να πάμε σε όσους περισσότερους νομούς και πόλεις μπορούμε, να ενημερωθούμε για τα τοπικά προβλήματα και να ενημερώσουμε για τη σημασία των ευρωεκλογών. Ξεκίνησα από τα σύνορα της Ευρώπης, την Θράκη, πήγα στην Ρόδο, έχω γυρίσει τη Μακεδονία, την Κόρινθο και τώρα είμαι κοντά σας. Βλέπω ότι σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες δεν έχουν ενημερωθεί για τη σημασία των Ευρωεκλογών και γι’ αυτό ίσως να έχουν ευθύνη όσοι όλα αυτά τα χρόνια εκπροσωπούσαν την χώρα μας. Τώρα, με το δεδομένο του σταυρού προτίμησης, ενημερώνονται και αντιλαμβάνονται. Αυτό το οποίο συναντούμε είναι διαμαρτυρίες και παράπονα και πίκρα για τα πολύ σκληρά μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει η Κυβέρνηση. Αλλά αυτό το οποίο επίσης συναντούμε είναι ότι υπάρχει κατανόηση, υπομονή και ελπίδα και έχει περάσει στην κοινωνία ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά θετικά βήματα. Ο δρόμος όμως είναι ακόμη δύσκολος και μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν για να αλλάξει η κρίση από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά γίνεται αντιληπτό ότι έχουν γίνει τα πρώτα θετικά βήματα, έχουν μπει τα πρώτα θεμέλια για να ανοίξει ο δρόμος προς την έξοδο από την κρίση. Σημειώνω ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο. Ανέλαβε την διακυβέρνηση και τη διαχείριση μέσα στον πυρήνα της βαθιάς κρίσης και με πολύ σκληρό τρόπο και πολύ δύσκολη συνεργασία, εφόσον συγκυβερνούμε με το ΠΑΣΟΚ, έχουμε κατορθώσει να έχουμε θετικά μηνύματα και να αναβαθμιστεί το κύρος της χώρας και ο πρωθυπουργός να διαπραγματεύεται πλέον σε ένα άλλο επίπεδο.

Σας φοβίζει το πώς η πόλωση που δημιουργείται γύρω από το Μνημόνιο μπορεί να εκφραστεί στην κάλπη των Ευρωεκλογών;
Δεν το φοβάμαι, το ρήμα δεν είναι ακριβές γι’ αυτό που νοιώθω. Απλώς ανησυχώ για το πόσο θα μπορεί να εκφραστεί αυτό που πραγματικά θέλει η χώρα για την Ευρώπη. Το μήνυμα το οποίο πρέπει να στείλουμε στην Ευρώπη είναι ότι θέλουμε την Ευρώπη, θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, εμβάθυνση της Ευρώπης και επιστροφή της Ευρώπης στις αρχές της διακήρυξης της. Δηλαδή θέλουμε Ευρώπη της Αλληλεγγύης, της Ισότητας και των ίσων ευκαιριών. Δεν είναι δυνατόν μόνο να παίρνουμε κονδύλια για την αντιμετώπιση της φτώχειας ή για την ανεργία, τα οποία όμως να μη αξιοποιούνται προς όφελος των επόμενων γενεών. Ποια έχουμε αντιληφθεί ότι η Ευρώπη έχει κάνει λάθη, ψάχνουμε να διορθώσουμε κι εμείς με τη δική μας συμβολή, και βέβαια πρέπει να σας πω ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο εντάσσεται η Νέα Δημοκρατία και το οποίο την επόμενη ημέρα για πρώτη φορά θα ψηφίσει τον εν δυνάμει Ευρωπαίο πρωθυπουργό, δηλαδή τον Πρόεδρο της Επιτροπής, εμείς στηρίζουμε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Έχει σημασία γιατί είναι ένα πρόσωπο που έχει βάλει πλάτη στα δύσκολα για την Ελλάδα, που θέλει να αρθούν οι ανισότητες και οι αδυναμίες του θεσμού του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Με αυτά τα δεδομένα, έχει επίσης να πούμε ότι έχει σημασία με το σταυρό προτίμησης, η ευθύνη πια έχει περιέλθει σε όλους μας, και πρέπει να στείλουμε στην Ευρώπη το καλύτερο δυναμικό της χώρας. Οι 21 Ευρωβουλευτές της επόμενης μέρας πρέπει να αγαπούν την Ευρώπη, να ξέρουν να εργαστούν στην Ευρώπη, να μπορούν να προσφέρουν στην Ευρώπη και να έχουν εκείνα τα χαρακτηριστικά ως προσωπικότητες και ως γνωστική υποδομή που δικαιώνουν την εκπροσώπηση της πατρίδας στο εξωτερικό. Διότι πρωτίστως και κυρίως, η αποστολή τους είναι εθνική και δευτερευόντως πολιτική με την κομματική έννοια. Ο πρώτος στόχος είναι εθνικός.

Αντιλαμβάνονται οι πολίτες αυτό που λέτε ή τις αντιμετωπίζουν «δημοσκοπικά» με «χαλαρή» ψήφο και μικρή συμμετοχή, για να σταλεί ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση;
Είναι αλήθεια αυτό. Επειδή περάσαμε πέντε πολύ σκληρά χρόνια και υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν και όποιος δεν το βλέπει αυτό, προφανώς ζει σε άλλο πλανήτη, δεν είναι εύκολο οι πολίτες να λειτουργήσουν μόνο με τη λογική και όχι με το συναίσθημα. Προσωπικά όμως θέλω να περάσω το μήνυμα ότι αν σκεφτούμε πόσο σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη πενταετία, με τη δυνατότητα πια, λόγω της συνθήκες της Λισαβόνας, να είναι πραγματικά σημαντικές αποφάσεις, και πόσο σημαντικά νομοθετήματα θα θεσπιστούν στην Ευρώπη, από τα οποία, όσα ωφελούν τη χώρα, μπορούν να υιοθετηθούν, και να χαράξουν μέσω των ευρωπαϊκών θεσμών  τις επόμενες ημέρες και χρόνια για την πατρίδα μας, τότε πρέπει να μην έχουμε αποχή στις κάλπες και να ψηφίσουμε με τη λογική. Δηλαδή προς όφελος των επόμενων γενεών, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Τώρα χτίζουμε μέσα στην Ευρώπη και μας το δίνει πια ο νόμος, δηλαδή πρέπει να γυρίσει η Ευρώπη στην αγκαλιά των συνθηκών και όχι κατ’ ανάγκη στην αγκαλιά της οικονομίας και των τραπεζών.

Πιστεύετε ότι η διαδικασία της σταυροδοσίας στις εκλογές, ενισχύει τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλλιεργεί την αντίστοιχη αντίληψη στους πολίτες και θα μπορούσε ίσως να είχε εφαρμοστεί από νωρίτερα;
Αναμφίβολα θα μπορούσε να έχει γίνει νωρίτερα, είμαστε από τις χώρες στις οποίες ίσχυε το σύστημα αυτό, ενώ στην Κύπρο από την αρχή υπήρχε σταυροδοσία. Αυτό φέρνει σε επαφή τον ψηφοφόρο με τον υποψήφιο, δημιουργεί αυτή την αμφίδρομη σχέση όπου πλέον ο πολίτης αναλαμβάνει τις ευθύνες του για την επιλογή του. Το ιερό δικαίωμα της ψήφου, που είναι μοναδικό, πρέπει να κατευθύνεται σε εκείνος που ωφελεί την πατρίδα. Αυτό δεν υπήρχε κατά το παρελθόν και ίσως σε αυτό το δημοκρατικό έλλειμμα να οφείλεται και το έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών. Τώρα ενδιαφέρονται, ακούν τους υποψηφίους, θα πάρουν την απόφασή τους την τελευταία στιγμή, αλλά σίγουρα ξέρουν ότι συμμετέχουν σ’ αυτή την επιλογή που για πέντε χρόνια θα εκφράζει τα εθνικά μας θέματα στην Ευρωβουλή.

Εάν εκλεγείτε μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, πως θα βοηθήσετε την Ελλάδα από εκεί;
Κατ’ αρχάς, ξέρω να δουλέψω στην Ευρώπη, έχω εκπροσωπήσει το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας πολλά χρόνια, ούσα εκλεγμένη επί 15 συνεχή χρόνια στο διοικητικό του συμβούλιο, και ξέρω πως λειτουργούν οι Ευρωπαίοι. Αυτό που θα προτάξω, όπως όλοι μας οι Ευρωβουλευτές, τα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας. Δηλαδή την ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους που υπερβαίνει το 60%, την αναπτυξιακή κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής να ιδρύσει νέες θέσεις εργασίας και την αντιμετώπιση της φτώχειας για την οποία ήδη έχει ψηφιστεί ένα πολύ σημαντικό κονδύλι 250 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και μάλιστα προβλέφθηκε ότι η συγχρηματοδότηση της χώρας μας σ’ αυτό το κονδύλι είναι μόνο 5% γιατί βρισκόμαστε σε βαθιά κρίση. Θα γίνουν βήματα μπροστά, βρισκόμαστε σε μια ανάκαμψη αυτή τη στιγμή, υπάρχουν θετικά βήματα, το έχουν αποδεχτεί ακόμη και οι αντίπαλοι της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά ο δρόμος τώρα θα αρχίσει να υλοποιείται ούτως ώστε να μιλήσουμε την επόμενη ημέρα για ανάπτυξη. Γι’ αυτό, οι ευρωβουλευτές που έχουν συναίσθηση της αναγκαιότητας και του σοβαρού ρόλου αλλά κυρίως της ευθύνης, όταν έχουν ψηφιστεί από όλη τη χώρα, θα πρέπει να ανταποκριθούν και να απολογούνται στους πολίτες για τη δράση τους. Εγώ θα το κάνω και θα είναι μεγάλη μου τιμή αν οι συμπολίτες μου με στείλουν στο Ευρωκοινοβούλιο.
Τελειώνοντας, θέλω να ενημερώσω ότι είναι ένα ψηφοδέλτιο σε όλη την επικράτεια από κάθε κόμμα και δικαιούμαστε να βάλουμε μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Κώστας Καρακώστας