ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΣυνάντηση του ΕΠΑΛ Καινουρίου με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης στην Πάτρα (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ + VIDEO)

Συνάντηση του ΕΠΑΛ Καινουρίου με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης στην Πάτρα (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ + VIDEO)

Συνάντηση του ΕΠΑΛ Καινουρίου με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης στην Πάτρα (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ + VIDEO)

Η Σχολική κοινότητα του ΕΠΑΛ Καινουρίουύστερα από απόφαση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 2-10-2018 στο σχολείο, μετέβηκε σύσσωμη στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα την Πέμπτη 4-10-2018 για να διαμαρτυρηθεί για την μη έγκριση συνέχισης λειτουργίας της ειδικότητας των  «Τεχνικών Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού Κλιματισμού» της Γ΄ τάξης του ΕΠΑΛ, που είναι η μοναδική επιλογή των μαθητών για την ειδικότητα στην περιοχή μας και για το σχολείο μας είναι «η βαριά βιομηχανία».

Η μαζική «κάθοδος» στην Πάτρα των μαθητών, γονέων και κηδεμόνων, των εκπαιδευτικών του σχολείου, και του Αντιπροέδρου Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας, για την παράσταση διαμαρτυρίας στον κ. Περιφερειακό Διευθυντή εκπ/σης, ήταν ένα από τα καλύτερα μαθήματα που διδάχθηκαν οι  μαθητές του σχολείου μας. Ήταν ένα όμορφο «ταξίδι» αυτό της Συλλογικής προσπάθειας για αγώνα, της ελπίδας – για τη στήριξη της δωρεάν Δημόσιας Τεχνικής Εκπ/σης, των περιφερειακών σχολείων εκφράζοντας την αντίθεσή μας στην απαξίωση του Καινουρίου και της ευρύτερης περιοχής της υπαίθρου της Β.Α. Τριχωνίδας.

Η συνάντησή μας με τον κ. Περιφερειακό πραγματοποιήθηκε περί ώρα 12.00 μέσα σε δημιουργικό κλίμα και από την πλευρά μας αναπτύχθηκαν με επάρκεια τα επιχειρήματα και τα αληθή στοιχεία για την κατάσταση στο σχολείο όσον αφορά το μαθητικό δυναμικό και τα νέα δεδομένα.

Ζητήθηκε από την πλευρά μας να κάνει θετική εισήγηση προς το Υπουργείο παιδείας προκειμένου να εγκριθεί  η ειδικότητα «Τεχνικών Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού Κλιματισμού», ώστε να επανέρθει το σχολείο μας σε κανονικούς εκπαιδευτικούς ρυθμούς με όλους τους μαθητές και όλα τα τμήματα.

Στον κ. Περιφερειακό Δ/ντή τέθηκαν τα εξής:

  • Το σχολείο μας έχει μια 22χρονη συνεχή παρουσία με μεγάλη προσφορά στη ΤΕΕ με επιτυχίες τόσο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και στην παροχή επαγγελματικών στελεχών στην τοπική αγορά. Για τον λόγο αυτό πρέπει να στηριχθεί από την διοίκηση με τον εξορθολογισμό των ειδικοτήτων και την ορθότερη κατανομή των μαθητών στην Α’ τάξη ΕΠΑΛ ώστε νε μην δημιουργούνται υπερτροφικά σχολικά συγκροτήματα εντός του Αγρινίου και τα περιφερειακά του ίδιου δήμου, όπως του Καινουργίου και της Μακρυνείας να συρρικνώνονται.
  • Το ΕΠΑΛ Καινουργίου είναι διαδημοτικό σχολείο και αρκετοί μαθητές διανύουν ήδη μεγάλες αποστάσεις από τα ορεινά χωριά του Θέρμου και τις ορεινής Τριχωνίδας για να φθάσουν στο σχολείο και είναι ανθρωπίνως αδύνατο να μετακινούνται ακόμα και στο Αγρίνιο εάν  υπήρχε η ειδικότητα. Κυρίως για αυτό το λόγο ιδρύθηκε το σχολείο στην περιοχή μας, υποστηρίζοντας την ορεινότητα (όπως και τη νησιωτικότητα αλλού της πατρίδας μας). Δεν μπορεί και δεν πρέπει να εντάσσεται στους αυστηρούς οικονομικούς δείκτες περικοπών των δαπανών με το κλείσιμο των ειδικοτήτων.
  • Έγινε έντονα σαφές από τους παριστάμενους γονείς και κηδεμόνες και ιδιαίτερα από αυτούς που τα παιδιά τους είναι ήδη γραμμένα στη Γ’ τάξη των «Τεχνικών Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού Κλιματισμού»ότι δεν επιθυμούν να αλλάξουν ειδικότητα αφετέρου δε σε περίπτωση που το Υπουργείο και η διοίκηση επιλέξουν πιθανή μετακίνησή τους με ΤΑΧΙ διανύοντας 80 χιλ. ημερήσιος θα ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο για την αποτροπή μιας άστοχης απόφασης, για λόγους ασφάλειας των παιδιών τους, λόγους ψυχικής υγείας και για διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε περίοδο οικονομικής ανέχειας για την ελληνική κοινωνία.
  • Τονίσαμε τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές ευθύνες που επωμίζεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου παιδείας από τον κίνδυνο που υπάρχει οι μαθητές να διακόψουν το σχολείο από τη μη έγκριση της ειδικότητας στο ΕΠΑΛ Καινουρίου!

Επιπρόσθετα τονίστηκαν και τα εξής σοβαρά στοιχεία για την αναγκαιότητα έγκρισης της ειδικότητας Ψυκτικών στο σχολείο:

  • Το ΕΠΑΛ Καινουργίου στην 1η φάση του έργου Edulabsήδη αυτές τις ημέρες παραλαμβάνει σύγχρονο εξοπλισμό νέων τεχνολογιών αφού είναι ένα από τα δύο σχολεία του νομού που έχει επιλεγεί στο πρόγραμμα.
  • Εντάχθηκαν στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΣΠΑ 2014 – 2020) της Δυτικής Ελλάδας περίπου 4.000.000 ευρώ, για την ενίσχυση των εργαστηριακών υποδομών στην επαγγελματική εκπαίδευση, όπου για το σχολείο μας προβλέπεται μεγάλος αριθμός σύγχρονων εξοπλιστικών μέσων εργαστηρίων στον Μηχανολογικό τομέα και συγκεκριμένα για την ειδικότητα των «Τεχνικών Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού Κλιματισμού».
  • Η ηγεσία του υπουργείου παιδείας καθώς και η διοίκηση δεν έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα έχει επαγγελματική προοπτική για τους αυριανούς πτυχιούχους ενόψει μάλιστα της έλευσης και του φυσικού Αερίου στην Αιτωλ/νία, αφού θα μπορούν ως ειδικευμένοι τεχνικοί να απασχοληθούν στο τομέα που έχουν σπουδάσει.

Οι απαντήσεις του κ. Περιφερειακού

Ο κ. Γιαννόπουλος αφού ανέπτυξε γενικότερα ζητήματα για την Επαγγελματική Τεχνική Εκπ/ση καθώς και για το ΕΠΑΛ Καινουργίου, έδωσε ορισμένες απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματα των μαθητών και των γονέων σχετικά με την διαδικασία της μη έγκρισης έως τώρα της ειδικότητας των ψυκτικών. Μετά από πολύωρη συζήτηση και αφού φάνηκε καθαρά ότι πρόκειται για λάθος πληροφόρηση και αίολες εκτιμήσεις για την πραγματική κατάσταση στο ΕΠΑΛ Καινουργίου δεσμεύτηκε για τα εξής:

Στα πλαίσια της θετικής του εισήγησης, που ήδη έχει υποβάλει τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο παιδείας για την έγκριση της ειδικότητας «Τεχνικών Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού Κλιματισμού» του ΕΠΑΛ Καινουρίου, ύστερα και από τα νέα δεδομένα, την Τρίτη 9-10-2018 θα γίνει συνάντηση των Περιφερειακών Δ/ντών Εκπ/σης της χώρας, ύστερα από πρόσκληση από τον νέο Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας στην Αθήνα για όλα αυτά τα θέματα, όπου όπως δήλωσε θα μεταφέρει τους αγώνες και τις αγωνίες της εκπαιδευτικής κοινότητα  του ΕΠΑΛ και θα ζητήσει να εγκριθεί η ειδικότητα που σήμερα είναι μη εγκεκριμένη ώστε τα παιδιά να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους.

Τέλος ενόψει των εξελίξεων είμαστε σε αναμονή…

Δείτε το VIDEO κλικ εδώ

ΥΓ. θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Δημοτική Κοινότητα Καινουρίου και το Δήμο Αγρινίου για την εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς μας στην ΠΑΤΡΑ.

«Αυτή η μέρα που πέρασε δεν είναι μια μέρα που χάθηκε…»

                                            Από το Σχολικό Συμβούλιο ΕΠΑΛ Καινουργίου

diamartiria-epal-kainourio-patra (2)

diamartiria-epal-kainourio-patra (4)

diamartiria-epal-kainourio-patra (3)

Απίστευτο περιστατικό στην Δυτική Ελλάδα – Ανήλικος βρήκε χειροβομβίδα και πήγε να την πετάξει! (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr