Σενάρια παραμονής

Στην  1η Κατηγορία της Αιτωλοακαρνανίας απομένουν δύο αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί η κανονική της διάρκεια, πριν οι τέσσερις πρώτοι οδηγηθούν στα play offs που θα αναδείξουν τον πρωταθλητή, ο οποίος στη συνέχεια (μέσω περιφερειακών μπαράζ) θα διεκδικήσει την άνοδο στην Γ΄Εθνική. Παράλληλα η προσπάθεια των ομάδων που στοχεύουν στην παραμονή βρίσκεται σε εξέλιξη και πλέον τα σενάρια είναι πιο συγκεκριμένα.

Δεδομένο πως υποβιβάζεται το Παναιτώλιο και το παλεύουν για παραμονή Άρης Αιτωλικού, Αετός Σταμνάς, Δόξα Καινουρίου, Ακαδημία Ευηνοχωρίου. Η μία απ’ αυτές της ομάδες θα παραμείνει άμεσα, η μία θα υποβιβαστεί απ’ ευθείας και η άλλες δύο  θα πάνε στα play out, όπου μία θα παραμείνει και μία θα υποβιβαστεί.   Με μαθηματικούς υπολογισμούς η Ακαδημία Ευηνοχωρίου δεν κινδυνεύει με απ’ ευθείας υποβιβασμό και ο Αετός Σταμνάς δεν έχει ελπίδες παραμονής χωρίς μπαράζ. Η Ακαδημία έχει 21 βαθμούς και θα τους κάνει σίγουρα 24 με τους άνευ αγώνα βαθμούς στην αυλαία. Οπότε ακόμα κι αν ο  Αετός (με 18 βαθμούς) κάνει το «θαύμα» το Σάββατο μέσα στο Νεοχώρι και  φτάσει στους 24 τελικά, υστερεί στην ισοβαθμία με την Ακαδημία. Αντίθετα η Δόξα Καινουρίου και ο Άρης Αιτωλικού με τους 20 βαθμούς, μπορούν και την χωρίς μπαράζ παραμονή και έχουν τον κίνδυνο του απ’ ευθείας υποβιβασμού.

 

Ακαδημία Ευηνοχωρίου (21 βαθμοί)

Η Ακαδημία υποδέχεται το Σάββατο τον Άρη σε ματς «ζωής και θανάτου» και τελειώνει με τρεις βαθμούς κόντρα στο Παναιτώλιο. Αν κερδίσει τον Άρη πανηγυρίζει την παραμονή, αφού κανείς άλλος δεν γίνεται να φτάσει στους 27 βαθμούς. Σε περίπτωση ισοπαλίας δεν θέλει δύο νίκες της Δόξας, της  οποία σε περίπτωση ισοβαθμίας υπερτερεί: άρα ισοπαλία της ομάδας του Ευηνοχωρίου  με τον Άρη και τέσσερις βαθμοί Δόξας και Άρη  στις δύο αγωνιστικές σημαίνουν παραμονή της Ακαδημίας. Αν, όμως, χάσει από τον Άρη τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς οι κιτρινόμαυροι και με ισοπαλία κόντρα στο Αγγελόκαστρο στην αυλαία υπερτερούν της Ακαδημίας στην ισοβαθμία. Επίσης υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο για δύο νίκες της Δόξας.

 

Δόξα Καινουρίου(20  βαθμοί)

Βασικό για την ομάδα του Γιάννη Μακρή να νικήσει το Αντίρριο το Σάββατο. Αν το κάνει θα έχει ελπίδες για απ’ ευθείας παραμονή, αρκεί να μην νικήσει η Ακαδημία  τον Άρη. Χρειάζεται ισοπαλία σ’ αυτό το ματς των δύο ανταγωνιστών, ώστε με νέα νίκη επί της Σταμνάς την 26η αγωνιστική να πάρει σίγουρα την την 10η θέση και να μην μπλέξει σε μπαράζ. Νίκη του Άρη στο Ευηνοχώρι και πιθανή νίκη του απέναντι στο Αγγελόκαστρο, σε συνδυασμό με δύο νίκες της της Δόξας, θα φέρουν τις ομάδες του Αιτωλικού και του Καινουρίου να ισοβαθμούν στην 10η θέση και τότε όλα είναι ρευστά: στα μεταξύ τους ματς υπάρχει ισορροπία. Δεν είναι μάλιστα καθόλου δύσκολο οι δύο αυτές ομάδες να παλέψουν ως το τέλος – βάσει καλύτερης επίθεσης-  για το πλεονέκτημα έδρας στα play out. Το Καινούριο έχει να φοβάται το ενδεχόμενο ισοπαλίας ή ήττας με το Αντίρριο. Σε τέτοια περίπτωση θα παίξει με την Σταμνά με ορατό τον κίνδυνο του άμεσου υποβιβασμού, διότι ο Αετός θα προσπεράσει  την Δόξα αν την κερδίσει, ή μπορεί να χρειάζεται νίκη με πάνω από ένα γκολ.

 

Άρης Αιτωλικού (20 βαθμοί)

Οι κιτρινόμαυροι μπορούν να εξασφαλίσουν την παραμονή άμεσα, αρκεί να κερδίσουν στο Ευηνοχώρι. Μετά θέλουν άλλη μία νίκη στην έδρα τους με το αδιάφορο Αγγελόκαστρο. Είναι ο μόνος τρόπος για σίγουρη παραμονή. Στην καλύτερη περίπτωση,  αν δεν κερδίσουν την Ακαδημία,  θα πάνε σε μπαράζ, ενώ αν κάνουν μια ήττα και μια ισοπαλία μπορεί να υποβιβαστούν απ’ ευθείας εφόσον ο Αετός πάρει τρεις βαθμούς με το Καινούριο, διότι στη ισοβαθμία Άρη και Αετού υπερτερεί ο δεύτερος.

 

Αετός Σταμνάς (18 βαθμοί)

Η ομάδα του Κώστα Τάκου βρίσκεται στην χειρότερη θέση, όχι μόνο επειδή καταλαμβάνει την 13η (του άμεσου υποβιβασμού) στην βαθμολογία, αλλά διότι επιπλέον παίζει το Σάββατο στην έδρα του Ομήρου. Και είναι δίκοπο μαχαίρι. Με μεγάλο πρόβλημα σε απουσίες παικτών, να τα δώσει όλα για το «θαύμα» που δύσκολα θα έλθει και να πάει «λαβωμένη» κόντρα στο Καινούριο, η να εναποθέσει όλες τις ελπίδες σ’ αυτό το ματς της αυλαίας; Ο Αετός πιθανότατα θα χάσει στο Νεοχώρι και θέλει ήττα ή ισοπαλία της Δόξας με το Αντίρριο, ώστε στην πρώτη περίπτωση να χρειάζεται απλά νίκη και στην δεύτερη  νίκη με περισσότερα των  δυο  γκολ διαφορά. Κι αν ο Άρης πάρει μόνο ένα βαθμό  στα δύο ματς, η Σταμνά ελπίζει ακόμα και σε πλεονέκτημα στα play out. Σε ισοβαθμία με τον Άρη υπερτερεί και σε τριπλή ισοβαθμία  ο Αετός (κερδίζοντας τη Δόξα) θα έχει 7 βαθμούς, η Δόξα 6 και ο Άρης 4, οπότε και θα υποβιβάζεται απ’ ευθείας, ενώ ο Αετός θα έχει πλεονέκτημα έδρας στα μπαράζ.

 

Τα μεταξύ τους…

Άρης Αιτωλικού – Ακαδημία Ευηνοχωρίου 1-1,

Ακαδημία Ευηνοχωρίου – Άρης Αιτωλικού (;)

Δόξα Καινουρίου – Αετός Σταμνάς 1-0,

Αετός Σταμνάς – Δόξα Καινουρίου(;)

Δόξα Καινουρίου – Άρης Αιτωλικού 1-0,

Άρης Αιτωλικού – Δόξα Καινουρίου 2-1

Άρης Αιτωλικού – Αετός Σταμνάς 0-0

Αετός Σταμνάς – Άρης Αιτωλικού 2-1

Αετός Σταμνάς – Ακαδημία Ευηνοχωρίου 3-3

Ακαδημία Ευηνοχωρίου – Αετός Σταμνάς 2-1

Ακαδημία Ευηνοχωρίου – Δόξα Καινουρίου 2-1

Δόξα Καινουρίου – Ακαδημία Ευηνοχωρίου 1-1

 

 

Γιώργος Παπαϊωάννου για την εφημερίδα «Συνείδηση»