«Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι…» – Του Νώντα Σαρλή (ΦΩΤΟ)

Σήμερα Κυριακή 3η Μαρτίου στις δώδεκα το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Μορφωτικού Εξωραϊστικού Ομίλου Περδικακίου» έγινε η πρώτη προβολή του ωριαίου ντοκιμαντέρ του γνωστού σκηνοθέτη Νώντα Α. Σαρλή «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι…».

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από κατοίκους του χωριού αλλά και από πολλούς επισκέπτες που κατάγονται από το Περδικάκι Αμφιλοχίας, ο αντιπρόεδρος του Μορφωτικού συλλόγου καλωσόρισε τους επισκέπτες.

Τον λόγο πήρε ο τέως Γυμνασιάρχης Δημήτρης (Τάκης) Κ. Καρακώστας και μίλησε για  τον με καταγωγή απ’ το Περδικάκι σκηνοθέτη Νώντα Α. Σαρλή και διάβασε «ατελείωτο» κατάλογο με τα έργα που έχει σκηνοθετήσει τα τελευταία 30 χρόνια για τον κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση.

Ακολούθως ανέβηκε στο βήμα ο σκηνοθέτης δημιουργός του ντοκιμαντέρ Νώντας Α. Σαρλής.

Μίλησε για την καταγωγή της οικογένειάς του από το Περδικάκι και για τους δεσμούς του με το χωριό.

Χάρις στην επιμονή της κυρίας Παρθενίας Χαρίτου του Μορφωτικού συλλόγου, αποφάσισε να εργασθεί για την παραγωγή αυτή.

Απαιτήθηκαν δεκαοκτώ μήνες συνολικά με πολλά ταξίδια στην περιοχή και με πλέον των πενήντα ωρών γυρίσματα, ακολούθησε το μοντάζ για να περιοριστεί σε διάρκεια μιας ώρας προβολή.

Όλο το κόστος των ταξιδιών και γυρισμάτων το επωμίσθηκε ο ίδιος και παραχώρησε τα δικαιώματα του έργου του στον Μορφωτικό Σύλλογο ο οποίος με την διάθεση του σε δίσκους dvd θα έχει ένα μικρό έσοδο για να μπορέσει να προσφέρει κάτι για τον τόπο.

Ο Νώντας είχε στα γυρίσματα σαν βοηθό σκηνοθέτη τον εξαιρετικό καλλιτέχνη Λάμπρο Κατσαντώνη.

Αφιερώνει δε το έργο του στους γονείς του, στον αδερφό του και στην αδερφή του, που στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια ξεριζώθηκαν απ’ το χωριό.

Ακολούθησε η προβολή που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών.

Το σκηνοθετικό ταλέντο του Νώντα επιβραβεύτηκε με ένα γερό χειροκρότημα και πολλές θερμές αγκαλιές από ένα συγκινημένο κοινό!

 Απόστολος Κων/νου Καρακώστας

Κιν.  697-2827-201

Στις ειδήσεις του ANT1 το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας (VIDEO)