«Ροζ Δημαρχείο Μεσολογγίου»: Το νέο σπίτι της Εφορίας Αρχαιοτήτων (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Θέμα χρόνου η παράδοσή του

Μετά το πρόσφατο «λίφτινγκ» στο «ροζ Δημαρχείο» όλα είναι σχεδόν έτοιμα ώστε το ιστορικό κτίριο – κόσμημα του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής να ανοίξει και πάλι τις «πύλες» του και να υποδεχθεί στην «αγκαλιά» του, την Εφορία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας που εδρεύει στην πόλη.

Σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιότατων Ολυμπία Βικάτου: «η μεταφορά ευελπιστούμε πως θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Οι εργασίες στο κτίριο έχουν ολοκληρωθεί και εκκρεμούν κάποιες λεπτομέρειες ως προς την λειτουργία της υπηρεσίας μας».

Οι εργασίες επισκευής του κτιρίου – κληροδοτήματος Τρικούπη που έχει γίνει γνωστό ως «ροζ Δημαρχείο», ξεκίνησαν πέρυσι όταν οι υπηρεσίες του Δήμου Μεσολογγίου που στεγάζονταν στο εν λόγω κτίριο μεταφέρθηκαν στο Ραδιομέγαρο.

vikatou
Η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδος Ολυμπία Βικάτου

Όπως σημείωσε η κ. Βικάτου: «όταν ενημερωθήκαμε για την μεταφορά των υπηρεσιών του Δήμου, στο Ραδιομέγαρο, επικοινωνήσαμε με τον Δημοτική Αρχή και σιγά – σιγά δρομολογήθηκε η μεταστέγαση».

Να επισημάνουμε πως μετά την απόφαση του Δήμου να παραχωρήσει το «ροζ Δημαρχείο» στην Αρχαιολογική Υπηρεσία διαπιστώθηκε πως ήδη της ανήκε, παρά το γεγονός ότι η αίσθηση που υπήρχε ήταν ότι το κτίριο ανήκε στο Δήμο Μεσολογγίου.

Το 1979 το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό, αλλά επειδή βρισκόταν σε κακή κατάσταση, δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες αποκατάστασής του. Κατά την δεκαετία 1980 – 1990, ολοκληρώθηκαν και το κτίριο αποδόθηκε από το Δημόσιο στον Δήμο Μεσολογγίου. Κατά το παρελθόν, χωρίς να είναι γνωστό πότε, όπως επισήμανε η κ. Βικάτου, το κτίριο που ήταν κληροδότημα Τρικούπη πέρασε στην ιδιοκτησία Λιβανού και μετά με δωρεά στο Δημόσιο.

«Στο κτίριο θα μεταφερθούν κάποια τμήματα της Εφορίας Αρχαιοτήτων και κάποια άλλα θα παραμείνουν στις σημερινές εγκαταστάσεις της υπηρεσίας επί της οδού Αγίου Αθανασίου στην περιοχή της «Καλλονής». Η θέση, η αρχιτεκτονική και η ιστορία του κτιρίου καθιστούν το «ροζ Δημαρχείο» ως ένα από τα ωραιότερα κτίρια της πόλης και της περιοχής» ανέφερε στη «Σ» καταλήγοντας η κ. Βικάτου.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

roz dimarxeio2

roz dimarxeio 1

Δέκα ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αυτή την εβδομάδα στην Αιτωλοακαρνανία