Ρώσσης Ιουλιανός: Μία εναλλακτική – Σύγχρονη και με πολλά πλεονεκτήματα χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της ρήξης του αχίλλειου τένοντα

Ρώσσης Ιουλιανός: Μία εναλλακτική – Σύγχρονη και με πολλά πλεονεκτήματα χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της ρήξης του αχίλλειου τένοντα. Ο αχίλλειος τένοντας είναι ο παχύτερος και ισχυρότερος τένοντας του ανθρωπίνου σώματος. Βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του ποδιού μας, πίσω και πάνω από την πτέρνα. Έχει υπολογιστεί ότι κατά το τρέξιμο στον Αχίλλειο τένοντα ασκούνται δυνάμεις ίσες με το 8 πλάσιο του βάρους μας, ενώ σε σπριντ μπορεί να φτάσουν και το 16πλάσιο!

Ρώσσης Ιουλιανός

Αν και σχετικά σπάνια κάκωση, τα τελευταία χρόνια εμφανίζει αύξηση, κυρίως λόγω της ενασχόλησης περισσοτέρων ατόμων με τον αθλητισμό, αλλά και λόγω της αύξησης του μέσου όρου ηλικίας του αθλούμενου πληθυσμού (Εικόνα 1). Ο τυπικός ασθενής με ρήξη Αχίλλειου τένοντα είναι άνδρας 35-45 ετών, συνήθως ερασιτέχνης αθλητής (“αθλητής του σαββατοκύριακου”),

Εικόνα 1

Ωστόσο η ρήξη μπορεί να συμβεί στον επαγγελματία αθλητή, ως εξέλιξη χρόνιας τενοντοπάθειας, λόγω της επαναλαμβανόμενης υπέρχρησης και καταπόνησης του τένοντα. Εμφανίζεται εννέα φορές συχνότερα σε άνδρες (9:1), κυρίως λόγω της συχνότερης ενασχόλησης των ανδρών με τα σπορ. Υπάρχουν μελέτες που ενοχοποιούν παραμέτρους, όπως η ομάδα αίματος (συχνότερα στην ομάδα Ο), το επάγγελμα (συχνότερα σε υπαλλήλους γραφείου με περιστασιακή ενασχόληση με τον αθλητισμό) και το αριστερό σκέλος (πιθανότατα λόγω άλματος με το αριστερό πόδι στους δεξιόχειρες).

Ο ασθενής με ρήξη του Αχίλλειου τένοντα έχει χαρακτηριστική εικόνα :

  • αίσθηση του τραυματία ότι κάποιος τον κλώτσησε στον τένοντα την ώρα του

τραυματισμού (χωρίς αυτό να έχει συμβεί!)
• πόνο, συνήθως πολύ έντονο
• οίδημα πάνω από την πτέρνα
• αδυναμία κίνησης του άκρου ποδός προς τα κάτω
• αδυναμία βάδισης με το τραυματισμένο πόδι
• αδυναμία του τραυματία να σταθεί στις μύτες των ποδιών του.

Στην ψηλάφηση υπάρχει κενό στο σημείο της ρήξης (Εικόνα 2). Υπάρχουν κλινικά τεστ που οριστικοποιούν τη διάγνωση, καθιστώντας τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων πολλές φορές περιττή. Παρόλα αυτά, σε αμφίβολες περιπτώσεις  η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί με τη μαγνητική τομογραφία (Εικόνα 3) και το υπερηχογράφημα.

Εικόνα 2 – Το κενό στο σημείο της ρήξης

Εικόνα 3 – Εικόνα στην Μαγνητική Τομογραφία

Η αντιμετώπιση της ρήξης του Αχίλλειου τένοντα, στη πλειοψηφία, είναι η χειρουργική και συνιστάται σε συρραφή του τένοντα με ισχυρό ράμμα. Η κλασσική χειρουργική τεχνική είναι η ανοικτή όπου διενεργείται μια τομή 7-10 εκατοστά.

Η ανοικτή χειρουργική τεχνική πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και συχνά έχει διάφορες επιπλοκές όπως : δυσκολία στην επούλωση του χειρουργικού τραύματος, διάσπαση και μικροβιακή μόλυνση του τραύματος, προβλήματα με την ουλή μετεγχειρητικά κλπ. (εικόνα 4).

Εικόνα 4 – Μετεγχειρητική ούλη μετά από ανοικτή χειρουργική επέμβαση

 Σαν εναλλακτική λύση και με πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την κλασική ανοικτή μέθοδο, χρησιμοποιούμε μια σύγχρονη τεχνική η οποία ονομάζεται διαδερμική συρραφή του Αχίλλειου τένοντα. Τι είναι η διαδερμική συρραφή : Είναι η κλειστή τοποθέτηση ραμμάτων χρησιμοποιώντας μικρές τομές (0.5-1 εκατοστά) και συγκεκριμένα: 2 τομές πάνω από το επίπεδο της ρήξης, 2 κάτω από το επίπεδο της ρήξης και 1 τομή στο επίπεδο της ρήξης (Εικόνα 5).

Εικόνα 5 – Οι 5 τομές 0.5-1 εκατοστά δια των οποίων διενεργείται η επέμβαση

Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο, δια μέσω των μικρών αυτών οπών, διαπερνάμε τα ράμματα σε σχήμα 8 και διενεργούμε τη συρραφή του Αχίλλειου τένοντα (Εικόνα 6) Η εγχείρηση γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου 3-4 ώρες μετά την επέμβαση.

Εικόνα 6 – Το τελικό αποτέλεσμα της συρραφής του Αχίλλειου τένοντα

 Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της διαδερμικής συρραφής σε σύγκριση με την κλασική ανοικτή χειρουργική τεχνική :

– Ο ασθενής δεν υποβάλλεται σε γενική αναισθησία

– Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι 3-4 ώρες

– Μικρός χειρουργικός χρόνος (20-25 λεπτά)

– Αποφυγή μεγάλων χειρουργικών τομών και εκτεταμένων αποκολλήσεων  

   μυϊκών ομάδων που έχουν σαν κίνδυνο μόλυνση ή διάσπαση του τραύματος.

- Διατηρείται το πήγμα αίματος που σχηματίστηκε κατά τον τραυματισμό

   συμβάλλοντας στην γρηγορότερη επούλωση του τένοντα.

– Πολύ λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος

– Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς

– Μικρότερο κόστος της επέμβασης

Συμπερασματικά θα ήθελα να τονίσω ότι η συγκεκριμένη χειρουργική τεχνική αποτελεί μια σύγχρονη και ασφαλή μέθοδο για την αντιμετώπιση της ρήξης του Αχίλλειου τένοντα, προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την παλαιά κλασική χειρουργική μέθοδο και εφαρμόζεται σήμερα στα ποια σύγχρονα Αθλητιατρικά Κέντρα σε όλο τον κόσμο (Εικόνα 7).

Εικόνα 7 – Άριστο κυρίως λειτουργικό αλλά και αισθητικό αποτέλεσμα (1.5 ΜΗΝΑ)

ΡΩΣΣΗΣ ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΟΣ

ΣΚΑΛΤΣΟΔΗΜΟΥ 6, ΑΓΡΙΝΙΟ   2641022242, 6944 953136