ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΨήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση – «Ναι» και από βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση – «Ναι» και από βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση – «Ναι» και από βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων

Μετά το κλίμα ακραίας πόλωσης που κυριάρχησε την Τετάρτη μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης, έριξαν τους τόνους της αντιπαράθεσης και διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους  χωρίς ακρότητες.

Λίγο μετά τις 9:30 ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όσο αφορά στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αντιπαρατέθηκαν επί της ουσίας για μία σειρά θεμάτων που κυριαρχούν στην πολιτική επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, μίλησαν για τις επικείμενες ευρωεκλογές και το διακύβευμά τους, για το ύφος Πολάκη και τη συγνώμη που δε ζήτησε, για το αίτημα χορήγησης άδειας στον φυλακισμένο Δημήτρη Κουφοντίνα και τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες, το βράδυ, στο κέντρο της Αθήνας.

Κεντρικό ζήτημα της αντιπαράθεσης αποτέλεσε  το ποιος από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς εκπροσωπεί την κοινωνία και ποιος την ελίτ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να εκτρέψει τη συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας με στόχο – όπως είπε – να μην συζητήσουμε για το σχέδια οριστικής εξόδου από την κρίση. «Το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ έχει επιλέξει να πάμε σε εκλογές-αρένα» είπε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με προσωπικές επιθέσεις.

«Σας μίλησα προγραμματικά και έτσι θα συνεχίσω μέχρι τις εκλογές. Εσείς μπορείτε να υβρίζετε και να συκοφαντείτε. Ακόμη και να αμαυρώνετε τη μνήμη νεκρών. Αν νομίζετε ότι σας τιμά συνεχίστε. Εγώ θα μιλώ για αυτά που πιστεύω ότι θέλει να ακούσει ο κόσμος. Για τις ανάγκες των πολλών. Για τις πολιτικές που θα βγάλουν τους πολλούς από τη κρίση», επισήμανε.

Η συζήτηση κάποια στιγμή, μοιραία, επέστρεψε και στην κόντρα που ξεκίνησε την Τετάρτη με τις αναφορές στα μέλη οικογενειών των δύο πολιτικών αρχηγών. Αναφερόμενος στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι υπήρξε πρωθυπουργός, είχε μια δημόσια ζωή, οι πολίτες έχουν άποψη και αφού σημείωσε ότι τον σέβεται παρατήρησε: «Εκείνη την εποχή που ήταν πρωθυπουργός,  η μισή Ελλάδα, σε ένα πολωμένο κλίμα, και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον αποκαλούσε «αποστάτη», «εφιάλτη». Εγώ δεν έχω αναφερθεί ποτέ σε αυτά. Ποτέ δεν έχω αποκαλέσει με τα λόγια αυτά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Εχω την αίσθηση ότι μάλλον εσείς δεν τιμάτε τη μνήμη του πατέρα σας, όχι εγώ».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του,  ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προκηρύξει άμεσα εκλογές, ακόμη και σήμερα ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για την στήριξή του προς τον αναπληρωτή υπουργού Υγείας σημειώνοντας ότι «ο πολακισμός έχει γίνει πια επίσημο κυβερνητικό δόγμα, ως μία μορφή φασισμού».

«Αφού εσείς μετατρέψατε την ευρωκάλπη σε δημοψήφισμα για την κυβέρνησή σας και εφόσον το αποτέλεσμα είναι μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ όπως εκτιμώ, τότε το βράδυ της 26ης Μαΐου θα σας μένει μόνο μια επιλογή. Να προκηρύξετε αμέσως εθνικές εκλογές και να δώσετε επιτέλους τη δυνατότητα στο λαό να πάρει τις τύχες στα χέρια του. Να δεσμευτείτε σήμερα ότι θα το κάνετε» είπε ο κ. Μητσοτάκης ρίχνοντας το «γάντι» στον πρωθυπουργό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στη συζήτηση της Τετάρτης στη Βουλή παραδέχθηκε ότι εκτραχύνθηκε.« Όλοι ξέρουν ότι αυτό δεν είναι το ήθος μου. Κάνει λάθος όμως ο Τσίπρας να νομίζει ότι η ευγένεια με την οποία πολιτεύομαι είναι ένδειξη αδυναμίας. Το ξαναλέω ότι δεν θα δεχθώ καμία χυδαία αναφορά εναντίον της οικογένειάς μου» είπε στη συνέχεια ο ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα του αιτήματος άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα, στις επιθέσεις κουκουλοφόρων σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην παρεξηγήσιμη – όπως την χαρακτήρισε – «σπουδή που επέδειξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να δημοσιοποιήσει την απόφασή της να ερευνήσει τη μη χορήγηση άδειας στο δολοφόνο Κουφοντίνα».

Αναφορικά με το πρόσωπο των ημερών Παύλο Πολάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε «Τσίπρας ίσον Πολάκης και Πολάκης ίσον Τσίπρας» επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «θα μπορούσε από την αρχή να ζητήσει από τον υπουργό του να ανασκευάσει, όταν επιτέθηκε άνανδρα σε έναν ήρωα της ζωής. Να τον ανακαλέσει στην τάξη γιατί μείωσε έναν άξιο επιστήμονα με αναπηρία. Ή ακόμη και να τον αποπέμψει.Αν το είχε κάνει, τίποτε από αυτά που έγιναν την τελευταία εβδομάδα δεν θα είχαν συμβεί».

«Πόλεμος» για τις ελίτ

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αντιπαρατέθηκαν με σφοδρότητα όσο αφορά το ποιος από τους δύο υποστηρίζει καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών.  Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι θέλει να εφαρμόσει ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως «η  Ελλάδα των πολλών και η Ελλάδα των ελίτ είναι δύο κόσμοι ανειρήνευτοι, δεν συμβιβάζονται».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «γι΄ αυτό σας λέω ότι όταν σας αποδίδω ότι είστε ο εκπρόσωπος των ελίτ, δεν μέμφομαι ούτε την καταγωγή σας, ούτε πως μεγαλώσατε και ανατραφήκατε μέσα στις τάξεις των ελίτ. Τη πολιτική σας κρίνω και τις θέσεις σας».

Είχαν προηγηθεί οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις πρωθυπουργικές διακοπές στο κότερο. «Όταν έχεις κάνει καριέρα ενοχοποιώντας του πολιτικούς αντιπάλους για τις σχέσεις με την ελίτ και κάνεις διακοπές σε κότερο λίγες ημέρες μετά το Μάτι, όταν υπάρχει βάσιμες υπόνοιες συναλλαγής, τότε θα πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστείς κριτική» σημείωσε  ο πρόεδρος της ΝΔ αμφισβητώντας ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του μάχονται για τις ανάγκες των πολλών.

www.tanea.gr

Αγρίνιο: Ομιλία Καμίνη στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ + VIDEO)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr