Ψηφίστηκε η λειτουργία ΚΕΠ Υγείας στον Δήμο Αγρινίου

Αντιπαραθέσεις για θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο

Εγκρίθηκε κατά μεγάλη

πλειοψηφία (παρατάξεις Παπαναστασίου και Μοσχολιού) στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου η λειτουργία ΚΕΠ Υγείας καθώς και η ετήσια συντήρηση του λογισμικού του. Το ΚΕΠ Υγείας, επί της ουσίας και σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Κώστα Καλαντζή, είναι η εξέλιξη του τμήματος και των υπηρεσιών Υγείας του Δήμου. Το ΚΕΠ Υγείας θα απευθύνεται σε ανασφάλιστους, αλλά και ασφαλισμένους δημότες του Αγρινίου και θα είναι το πρώτο που θα λειτουργήσει σε ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα! Ο Δήμος Αγρινίου θα επιβαρύνεται μόνο για την κάλυψη του λογισμικού του ΚΕΠ, που θα ανέρχεται στα 500 ευρώ το χρόνο, λόγω της ένταξής του στο «Δίκτυο Υγειών Πόλεων».

Στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν σε σχεδόν 30 Δήμους ΚΕΠ Υγείας (λ.χ Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Μήλος κλπ), τα οποία είναι ενταγμένα στο δίκτυο «Υγειών Πόλεων», όπως θα είναι και αυτό του Αγρινίου. Σκοπός του ΚΕΠ Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Καλαντζή, είναι να ευαισθητοποιεί τους πολίτες σε θέματα υγείας. Επίσης, θα διεξάγει σε προληπτικό στάδιο εξετάσεις και θα εκδίδει διαγνώσεις για διάφορες ασθένειες, όπως καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου, θα υλοποιεί ημερίδες σε συνεργασία με τους τοπικούς γιατρούς, τον Ιατρικό, τον Οδοντιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο. Κατά την εισήγησή του ο κ. Καλαντζής τόνισε στο σώμα πως «η πρόληψη είναι πρωταρχικός παράγοντας στο γενικό πληθυσμό».

Ένας πολίτης που θα είναι μέλος του ΚΕΠ Υγείας Αγρινίου ή κάποιου από τα υπόλοιπα 30 ΚΕΠ Υγείας της χώρας, θα έχει την δυνατότητα να κάνει τις εξετάσεις του σε όποιο ΚΕΠ Υγείας σε όλη την Ελλάδα τον εξυπηρετεί! Οι εξετάσεις θα γίνονται με την καταβολή μικρού ποσού από τους δημότες, στα πρότυπα δηλαδή του Κοινωνικού Ιατρείου της εκάστοτε πόλης.

Στην αρχή της λειτουργίας του, το ΚΕΠ Υγείας θα «δουλεύει» με το υπάρχον προσωπικό των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Αγρινίου, αλλά στόχευση τόσο του Δήμου, όσο και των άλλων Δήμων της Ελλάδας, είναι το δίκτυο των «Υγειών Πόλεων» να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) ώστε τα ΚΕΠ να λειτουργούν με αυτόνομο προσωπικό! 

Επί του θέματος ανέκυψαν πολλές απορίες και αμφιβολίες τόσο για την ορθή του λειτουργία και την πιθανή μελλοντική καθοδήγηση των πολιτών σε Ιδιωτικά  Κέντρα, όσο και την διατήρηση του ιατρικού απορρήτου. Εκφραστές των αμφιβολιών, ήταν ο επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Δημήτρης Τραπεζιώτης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τίμος Παπανικολάου καθώς και ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτο Αγρίνιο» Στέλιος Μερμίγκης.

Το δεύτερο σοβαρό θέμα του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, αφορούσε στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ για το έτος 2016,η οποία σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου Δημοτικού Συμβούλου και Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑ Αγρινίου Μίμη Σκορδόπουλου παραμένει ως έχει. Η συζήτηση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.

Κατά πλειοψηφία ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης για το ασφαλιστικό

Εν μέσω αντιπαραθέσεων και υψηλών τόνων ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από το σώμα, ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Αγρινίου» για το ασφαλιστικό. Από την ψηφοφορία απείχε η παράταξη του Δημήτρη Τραπεζιώτη, αλλά και κάποιοι σύμβουλοι από την παράταξη του Παύλου Μοσχολιού. Κατά την διάρκεια της συζήτησης, αντιπαράθεση μεταξύ των κ. Καζαντζή και Καμμένου, αναφορικά με τις πολιτικές ευθύνες των Κυβερνήσεων που δημιούργησαν την κρίση.

Ο κ. Καζαντζής ανέφερε

μεταξύ άλλων ότι «οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο. Η απραξία της σημερινής κυβέρνησης οδηγεί σε ασφαλιστικά –  εκτρώματα όπως αυτό που προωθείται, ενώ από την άλλη πλευρά ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να καταλογίζονται ευθύνες μόνο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας το παρελθόν. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια καταστροφολογία και μικροπολιτική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα εκτός ημερήσιας διάταξης, μετά από ερώτημα της παράταξης Τραπεζιώτη δόθηκαν διευκρινήσεις για ποιους λόγους καθυστερεί η παράδοση του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου. Εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Γκρίζης γνωστοποίησε στο σώμα, ότι η καθυστέρηση υφίσταται εξαιτίας της αναβάθμισης του δικτύου της περιοχής από την ΔΕΗ, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των ημερών.

Τέλος εξηγήσεις για το ατύχημα του Δημοτικού Υπαλλήλου – οδηγού απορριμματοφόρου-  που σημειώθηκε την Δευτέρα το πρωί στον δρόμο προς τον ΧΥΤΑ Στράτου, ζητήθηκαν από τον Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανυπότακτο Αγρίνιο» Στέλιο Μερμίγκη. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ανδρέας Καλαμπαλίκης ξεκαθάρισε πως «πρόκειται για ένα απλό ατύχημα. Τα μέτρα ασφάλειας και τεχνικού ελέγχου από την πλευρά μας τηρούνται πλήρως. Η κακοτεχνία του δρόμου στο συγκεκριμένο κομμάτι όπου έγινε το ατύχημα δεν είναι ευθύνη του Δήμου αλλά της περιφέρειας την οποία πιέζουμε, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις. Ο οδηγός ναι μεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, από την άλλη δε απ’ ότι γνωρίζουμε αυτό δεν του απαγορεύει να εργάζεται στο συγκεκριμένο πόστο».   

xondros1aggelopoulos