Αγρίνιο: Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Νώντα Α. Σαρλή «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι…» (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή το βράδυ, 12 Μάη, στον πολυχώρο του Εμιλέον προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Νώντα Α. Σαρλή. Στην συνέχεια του επιτυχημένου του ταξιδιού από το Περδικάκι του ορεινού Βάλτου στην Αμφιλοχία και με δύο προβολές στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η πέμπτη του προβολή στο Αγρίνιο.

Την εκδήλωση/προβολή παρουσίασε  η κα Χαρίτου Παρθενία που είναι και η Δ/ντρια Παραγωγής της ταινίας. Το καλωσόρισμα για την εκδήλωση στον πολυχώρο έκανε ο ιδιοκτήτης της ΕMILEON AE. Κύριος Φώτης Κωστούλας.

Την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ έκανε ο φιλόλογος Ζάγκας Βασίλειος (συγγενής του σκηνοθέτη). Η κυρία Πασιούλα Καρακώστα του Δημήτρη, δικηγόρος, προλόγισε τον σκηνοθέτη. Αναφέρθηκε  στην πετυχημένη σκηνοθετική καριέρα του Νώντα Σαρλή και μίλησε για το ντοκιμαντέρ και το Περδικάκι που «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι…»

Έδωσε τον λόγο στον Νώντα και εκείνος με τον συνήθη στις παρουσιάσεις του έργου του, απλό ανεπιτήδευτο και μέσα απ’ την καρδιά του λόγο, συγκίνησε την γεμάτη αίθουσα του Εμιλέον,  περιέγραψε πως έγιναν τα γυρίσματα τα δύο τελευταία χρόνια, τις συνομιλίες που είχε με τους κατοίκους του ορεινού χωριού, τις αναμνήσεις τους που κατέγραψε και που θα μείνουν για τις επόμενες γενιές μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ.

Έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας τον Κύριο Φώτη Κωστούλα για την αφιλοκερδή προσφορά του άψογου χώρου που παραχώρησε, ώστε να πραγματοποιηθεί η αποψινή εκδήλωση.

Ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον ακολούθησε με το πέρας της ομιλίας του.

Ακολούθως η κυρία Χαρίτου επεσήμανε ότι ο Εθελοντισμός είναι Πολιτισμός και τόνισε ό,τι είναι χρέος όλων μας η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Και ευχαρίστησε για την ευγενή παραχώρηση της μεγάλης αίθουσας.

Την επόμενη ώρα ακολούθησε η προβολή και το κοινό παρακολούθησε βαθιά συγκινημένο τις σκηνές που διαδέχονταν η μία την άλλη, τοπία απείρου φυσικού κάλους, δάση-οροπέδια-ποτάμια-λίμνη φράγματος Αχελώου/Κρεμαστών-εκκλησίες-τσοπάνηδες-κοπάδια-μανδριά-εκκλησίες-παλιές φωτογραφίες-ενώ απαγγέλλονταν στοίχοι ποιημάτων, δημοτικά τραγούδια και ακούγονταν ο νοσταλγικός ήχος της φλογέρας.

Παρεμβάλλονταν ομιλίες γνωστών συμπολιτών μας που περιέγραφαν ο καθένας μέσα από την επιστήμη του τα ήθη και έθιμα του χωριού που «παλιά λεγόταν Σακαρέτσι…» καθώς και την ιστορία των απλών αλλά και γνωστών στο Πανελλήνιο αγωνιστών του 1821 όπως ο Μπουκουβάλας και ο Ισκος, που συμμετείχαν ενεργά στον εθνικό αγώνα και που θυσιάζοντας την ίδια τους την ζωή χάρισαν την ελευθερία στην χώρα μας.

Ο Σκηνοθέτης αφιέρωσε το έργο του στους γονείς και αδερφή του.

Δώρισε το ντοκιμαντέρ στον μη κερδοσκοπικό «Μορφωτικό-Εξωραΐστικό Όμιλο Περδικακίου» που με τις πωλήσεις του σε dvd θα έχει μία οικονομική ενίσχυση για να μπορέσει να συνεχίσει την αφιλοκερδή προσφορά του στον τόπο.

Την προβολή παρακολούθησαν πλέον των διακοσίων ατόμων από την ευρύτερη  περιοχή του Αγρινίου και όχι μόνο.

Επόμενες προβολές:

Θα προβληθεί επίσης σε διάφορα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ,  στην Εθνική ταινιοθήκη της Ελλάδας και θα δοθεί στο τέλος στην τηλεόραση!

Κείμενο και φωτογραφίες

Απόστολος Κων/νου Καρακώστας

Σταυρούλα Πελέκη: Η Ναυπάκτια «πολυμάνα» με τις 540 κόρες (ΦΩΤΟ)