ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΠροβληματισμός του Συλλόγου Ξενοδόχων Ναυπακτίας για τη φιλοξενία προσφύγων – μεταναστών

Προβληματισμός του Συλλόγου Ξενοδόχων Ναυπακτίας για τη φιλοξενία προσφύγων – μεταναστών

Προβληματισμός του Συλλόγου Ξενοδόχων Ναυπακτίας για τη φιλοξενία προσφύγων – μεταναστών
Τα μέλη του Συλλόγου Ξενοδόχων Ναυπακτίας εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τα όσα ακούγονται περί φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή. Σε συνάντηση που έγινε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας αποφασίστηκε αυτός ο προβληματισμός να μεταφερθεί άμεσα στο δήμο, ενώ δεν έλειψαν και τα μηνύματα προς επαγγελματίες το κλάδου τους, οι οποίοι μπορεί να δηλώσουν θετικοί στη φιλοξενία, αποβλέποντας όμως, όπως ειπώθηκε, μόνο στο πρόσκαιρο κέρδος και όχι στο τι θα επιφέρει η απόφασή τους συνολικά για τον τόπο. Η «ε» ήταν εκεί και έχει το ρεπορτάζ.
Η συζήτηση των μελών του Συλλόγου έγινε με αφορμή και τη διενέργεια εκλογών στις τάξεις του, οι οποίες όμως δεν πραγματοποιήθηκαν καθώς το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη απαρτία. Δοθείσης της ευκαιρίας όμως, έγινε η συζήτηση για το θέμα των προσφύγω-μεταναστών οι οποίοι είναι πιθανόν να φιλοξενηθούν στη Ναυπακτία, βάσει και του ευρύτερου σχεδιασμού που κάνει η πολιτεία για την κατανομή τους στην ηπειρωτική χώρα, αποφορτίζοντας με αυτό τον τρόπο τα νησιά του Αιγαίου.
Ο προβληματισμός
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μπάμπης Καρβούνης αρχικά εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ασαφές κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή αναφορικά με το θέμα της φιλοξενίας, καθώς ουδείς από την πλευρά του κράτους έχει μιλήσει με συγκεκριμένα λόγια για το ποιο είναι το ακριβές πλάνο, τόσο για τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να έρθουν στην περιοχή, όσο και για το πόσο χρονικό διάστημα θα μείνουν σε αυτή. Έθεσε επίσης το ερώτημα σχετικά με το από πού θα είναι όλοι αυτοί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κανείς δεν μπορεί να μιλήσει μόνο για πρόσφυγες οι οποίοι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, για να θέσει ακολούθως ένα ακόμα θέμα, αυτό του αντίκτυπου που μπορεί να έχει για τη Ναύπακτο και το τουριστικό προϊόν της, στην περίπτωση που φιλοξενηθούν εντός της πόλης. «Πώς θα απορροφηθούν όλοι αυτοί στην περιοχή;», ρώτησε, εκφράζοντας την αμφιβολία για το εάν μπορούν να συντηρηθούν μόνο με τα χρήματα που θα τους δίνουν οι ΜΚΟ, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Διάψευση του σεναρίου για ξενοδοχείο της Ναυπάκτου
Τα μέλη του Συλλόγου που έδωσαν το παρών ζήτησαν το θέμα να λάβει την απαραίτητη έκταση, καθώς και να απευθυνθεί ο Σύλλογος στο δήμο. «Να μη γίνει η Ναύπακτος ξέφραγο αμπέλι», ακούστηκε μεταξύ άλλων, ενώ εκφράστηκε και η άποψη ότι εάν το σενάριο φιλοξενίας λάβει χώρα, τότε δεν αποκλείεται, εάν γίνει χωρίς οργανωμένο σχέδιο και σε ακατάλληλο μέρος, αυτό να αποτελέσει και την «ταφόπλακα» της περιοχής αναφορικά με τον τουρισμό. Οι άνθρωποι του Συλλόγου έθεσαν επίσης ως θέμα το εάν έως ώρας στην πλατφόρμα του υπουργείου έχουν γίνει αιτήσεις φιλοξενίας από ξενοδόχους της περιοχής, όπως ευρέως είχε διαδοθεί για μέρες, κάτι που όμως διαψεύστηκε στη συνέχεια, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με την πόλη της Ναυπάκτου. Επί του θέματος σημειώθηκε πως τα πρόσκαιρα κέρδη κάποιου επαγγελματία, στην περίπτωση που θελήσει η επιχείρησή του να είναι εντός της λίστας φιλοξενίας, θα αποβούν εις βάρος της περιοχής συνολικά, κι αυτό γιατί είναι πολύ πιθανό να προκύψουν διάφορα ζητήματα, βλέπε για παράδειγμα αυτό της ασφάλειας, ή και της ίδιας της εικόνας της προς τα έξω.
«Δεν μπορεί κανείς να μας αποκλείσει το πιο αρνητικό σενάριο, γι’ αυτό κι εμείς οφείλουμε να το εξετάσουμε», ειπώθηκε μεταξύ άλλων, με τον προβληματισμό να έγκειται κατά κύριο λόγο στο πόσοι αλλά και από πού θα είναι αυτοί που θα έρθουν. «Δεν είμαστε ρατσιστές», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου, τονίζοντας πως κανένας δεν θα είχε αντίρρηση να έρθουν κάποιες οικογένειες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, σε κατάλληλο όμως σημείο για το δήμο και υπό τις συνθήκες που πρέπει, λέγοντας όμως όχι, από την άλλη πλευρά, στην ανεξέλεγκτη ροή  μεταναστών, καθώς αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα.
Συνάντηση με το δήμο
Παρών στη συζήτηση ήταν και ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας Ζαχαρίας Χοχτούλας, ως επαγγελματίας του χώρου, ο οποίος και ανέλαβε να παίξει το ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ Συλλόγου και δήμου για την πραγματοποίηση συνάντησης, όπου οι άνθρωποι του πρώτου θα καταθέσουν τους παραπάνω προβληματισμούς τους. Σε κάθε περίπτωση, όπως ειπώθηκε, το θέμα θα πρέπει να παρακολουθείται στενά, και εάν χρειαστεί μάλιστα να γίνουν και δυναμικές παρεμβάσεις.
emprosnews.gr
ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr