Σε πρώτο πλάνο η βία στην Αιτωλοακαρνανία!

Μεγάλη εκστρατεία κατά της βίας στο Αγρίνιο, μετά την έξαρση του φαινομένου

Σε πρώτο πλάνο η βία στην Αιτωλοακαρνανία!

Ειδική ημερίδα στο Αγρίνιο με την συμμετοχή, αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, εγκληματολόγων και φορέων – Τι δείχνουν τα στοιχεία στην περιοχή

 

 

Ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία κατά της σωματικής, ψυχολογικής και κάθε άλλης μορφής βίας επιχειρούν να «στείλουν» οι άνθρωποι του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Αιτωλοακαρνανίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ». Σκοπός είναι η εξάλειψη των φαινομένων αυτών και επιπρόσθετα τα θύματα της βίας να πάψουν να σιωπούν! Για τον λόγο αυτό αναλαμβάνουν ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης (σχετικά είχε γράψει η «Σ» προ μηνών) που εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνει και δράσεις στην περιοχή, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τρίτη 31 Μαΐου. Η κορύφωση της καμπάνιας θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου με την διεξαγωγή ημερίδας στην οποία θα τοποθετηθούν επί του θέματος, επιστήμονες και υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας, όπως ο εγκληματολόγος Άγγελος Τσιγκρής, ο Διοικητής της Ασφάλειας Αγρινίου Δημήτρης Γαλαζούλας και η Επιστημονικά και Διοικητικά υπεύθυνη του κέντρου «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» Ψυχολόγος, Ph.D Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Dr Αθανασία Δημητρίου, οι οποίοι θα αποκαλύψουν νέα και συγκλονιστικά στοιχεία που θα αφορούν πολλές εκφάνσεις της βίας, τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόνο η τηλεφωνική γραμμή S.O.S. 15900 έχει δεχθεί περισσότερες από 20.000 κλήσεις στα πέντε σχεδόν χρόνια λειτουργίας της, ενώ τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών (25η Νοεμβρίου), που είναι τα περισσότερα θύματα, σοκάρουν!

Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο 3.500 γυναίκες πεθαίνουν λόγω ενδοοικογενειακής βίας στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε και 62 εκατομμύρια γυναίκες στην Ε.Ε, δηλαδή 1 στις 3 από 15 ετών και πάνω έχει υπάρξει θύμα σωματικής ή ακόμα και σεξουαλικής βίας! Σε διάστημα 12 μηνών, 13 εκατομμύρια γυναίκες κατά τη διεξαγωγή της Πανευρωπαϊκής έρευνας είχαν βιώσει κάποια μορφή ψυχολογικής βίας από τέως ή νυν σύντροφο. Πάνω από το 50% των Ευρωπαίων γυναικών έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης κυρίως στο χώρο εργασίας, ενώ υπολογίζεται ότι 3,7 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία. Επίσης, η έμφυλη βία αφορά και πλήττει όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες, ανεξάρτητα από ηλικία, φυλή, τάξη, εκπαιδευτικό επίπεδο, εργασιακή κατάσταση, σεξουαλικό προσανατολισμό, οικογενειακή κατάσταση και ασκείται μέσα στην οικογένεια ή στο σπίτι, αλλά και στο δημόσιο χώρο και την κοινωνία.

Πέραν όμως των γυναικών, είναι ευρέως γνωστό, πως θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή άλλης μορφής βίας πέφτουν τα παιδιά.  Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, 4.000 παιδιά κακοποιούνται σοβαρά κάθε χρόνο. Πάνω από 100 πεθαίνουν και πάνω από 100 μένουν ανάπηρα, ενώ το σύνολο των νέων περιπτώσεων πιθανολογείται ότι ξεπερνά τις 20.000! Παρά την έκταση της παιδικής κακοποίησης, ελάχιστες περιπτώσεις καταγγέλλονται και ακολουθούν τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Η βία στο Αγρίνιο για γυναίκες και παιδιά μέσα από αριθμούς

Βαρύτατα κρούσματα παιδικής κακοποίησης (ανηλίκων) καταγράφονται και στο Αγρίνιο. Η ομάδα προστασίας ανηλίκων που λειτουργεί στο Δήμο Αγρινίου από το 2011 έχει ασχοληθεί με 70 περιστατικά, εκ των οποίων τα 26 από αυτά καταγγέλθηκαν κατά την διάρκεια του 2015. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που έχουν υποστεί κακοποίηση από 10 μέχρι 15 ετών, προέρχεται από τους γονείς τους, οι οποίοι είτε αντιμετωπίζουν ψυχολογικά και ψυχικά προβλήματα, είτε εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες. Οι μορφές κακοποίησης είναι τρείς. Πρόκειται για την σεξουαλική, την σωματική και την ψυχολογική κακοποίηση. Στην περιοχή μας όμως καθημερινά το αστυνομικό ρεπορτάζ καταγράφει δεκάδες περιστατικά βίας και ενδοοικογενειακής βίας. Από βία στο σπίτι με χρήση όπλου, μαχαιριού και άλλων αιχμηρών αντικειμένων, μέχρι και ωμά περιστατικά βίας σε δημόσιους χώρους.

 

Κων/νος Χονδρός