Πρόστιμα στους «ξεχασιάρηδες» – Αυτοί είναι οι πέντε φόροι που πρέπει να πληρωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

Τέλη κυκλοφορίας 2020, Εισφορές, ΕΝΦΙΑ, Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και Φόρος ασφαλίστρων

Μπορεί να βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την Πρωτοχρονιά, όμως μέχρι την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου, υπάρχουν φόροι που πρέπει να πληρωθούν. Μεταξύ αυτών βρίσκονται εισφορές, τέλη αλλά και εκκρεμότητες από τις δηλώσεις εισοδήματος και ακινήτων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα μειωθεί επιπλέον κατά 8%, στον προϋπολογισμό του 2020.

Οι φόροι που πρέπει να εξοφληθούν μέχρι Πρωτοχρονιά (έως τις 31/12/2019) είναι οι εξής:

Τέλη κυκλοφορίας 2020

Όσοι δεν πληρώσουν έγκαιρα τα τέλη θα επωμιστούν ένα πρόστιμο της τάξης του 100% . Εν ολίγοις θα πληρώσουν… διπλά τέλη κυκλοφορίας.

Όσοι έχουν επιβατικό Δ.Χ. όχημα, φορτηγό ή λεωφορείο θα πληρώσουν μισό πρόστιμο (+50%)
Δεν θα πληρώσουν πρόστιμο όσοι οφείλουν τέλη κυκλοφορίας ύψους μικρότερου των 30 ευρώ
Όσοι δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μπορούν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους

Εισφορές

Έως την Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου έχουν προθεσμία να πληρώσουν τις εισφορές Νοεμβρίου του ΕΦΚΑ αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, την ίδια ημερομηνία θα γίνει η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

ΕΝΦΙΑ δόση… τέταρτη

Ένας από τους βασικούς φόρους που πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 είναι ο ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για την τέταρτη δόση, η μη πληρωμή της οποίας θα επιφέρει προσαύξηση στο ύψος της δόσης.

Η προσαύξηση (πρόστιμο) είναι της τάξης του +0,73% και επιβάλλεται για κάθε μήνα καθυστέρησης. Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση αναστολής πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4223/2013, πραγματοποιείται από τις ΔΟΥ. Η αίτηση δύναται να υποβληθεί μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου.

Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων

Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά όλα τα εισοδήματά τους στη Φορολογική Διοίκηση με δήλωση που υποβάλλεται μέχρι και την τελευταία ημέρα του 6ου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους. Για το φορολογικό έτος από την 1η Ιουλίου του 2018 έως τις 30 Ιουνίου του 2019 η δήλωση υποβάλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

Φόρος ασφαλίστρων

Για τα ασφάλιστρα και δικαιώματα που γίνονται απαιτητά το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ο φόρος καταβάλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

Ο Πρόεδρος των Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων, Παναγιώτης Καραγιάννης τόνισε στη «Σ»: «Από 1/1/20 θα εφαρμοστεί το νέο μέτρων των ηλεκτρονικών βιβλίων. Αυτό αφορά τις επιχειρήσεις και την διαβίβαση των στοιχείων, τιμολογίων, αγορών, πωλήσεων κλπ προς το υπουργείο Οικονομικών, διαδικασία που θα είναι καινούργια».

Επιμέλεια: Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

Τα Ιστορικά Μοναστήρια του Απόκουρου – Θέρμου και οι Άγιοί του (ΦΩΤΟ)