Προ των ευθυνών τους – Δικαίωση για ιδιώτη σε πλημμυρικά φαινόμενα ιδιοκτησίας του (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Θέτει απόφαση του Ειρηνοδικείου Αγρινίου τους υπευθύνους

Η καταστροφή της παραποτάμιας ιδιοκτησίας ιδιώτη στη περιοχή των Καλυβίων ανάγεται σε «οδηγό» για τις πλημμύρες του Ζευγαρακίου και όχι μόνο  

Μια ιδιαίτερης βαρύτητας απόφαση εκδόθηκε προσφάτως στο Αγρίνιο, η οποία έχει «προεκτάσεις», οι οποίες φέρνουν στο μυαλό όλων των πλημύρες και τις καταστροφές στο Ζευγαράκι και όχι μόνο. Ο καταγγέλλων Χρήστος Ψιλογιαννόπουλος διαθέτει παραποτάμιο κτήμα στην περιοχή των Καλυβίων, ο τοπικός ΤΟΕΒ, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ψιλογιαννόπουλο, αλλά και τον Δικηγόρο του Θεόδωρο Γκάτση: «χρησιμοποιεί υδατοφράχτη για τα έργα άρδευσης που έχει στην αρμοδιότητά του στην περιοχή και στις βροχοπτώσεις του Απριλίου του 2016 ο υδατοφράχτης αποτέλεσε κίνδυνο για την περιουσία του κ. Ψιλογιαννόπουλου. Τα νερά κύλησαν προς το κτήμα του με αποτέλεσμα να παρασύρουν τμήμα του κτήματός του εκτάσεως του ενός στρέμματος μαζί με καλλιέργεια πορτοκαλιάς που διέθετε και φρόντιζε επί χρόνια. Αποτέλεσμα ήταν η ζημιά να υπερβαίνει το ποσό 5.000 ευρώ. Κατέφυγε στην Δικαιοσύνη και μετά  την ενδελεχή έρευνα όλων των στοιχείων η δικαιοσύνη έκρινε πως ο συγκεκριμένος ΤΟΕΒ δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της ζημίας και επιδίκασε στον κ. Ψιλογιαννόπουλο αποζημίωση ικανή να καλύψει την ζημία που υπέστη».

Μέσω της απόφασης αυτής (που σαν υπόθεση μεταξύ εναγόμενου και ενάγοντα το πιθανότερο είναι να μην είχε ενδιαφέρων αν δεν είχαν σημειωθεί οι πλημμύρες στο Ζευγαράκι και σε άλλες περιοχές) αποδεικνύεται εμπράκτως πως η δικαιοσύνη δέχεται πλέον ότι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ανωτέρα βία και ο αρμόδιος φορέας έργου κάθε φορά είναι αυτός που φέρει την ευθύνη αποζημίωσης αν δεν επέδειξε άκρα επιμέλεια που απαιτεί ο νόμος.

Συνεπώς, σε πλημμυρικά φαινόμενα, είτε αφορούν αγρούς, είστε αστικές περιοχές, αν ο αρμόδιος φορές δεν έχει λάβει με επιμέλεια τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατέψει τον πολίτη φέρει την ευθύνη αποζημίωσης. Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία για την περιοχή μας η οποία υπέστη τεράστια ζημιά από πλημμύρες σε διάφορες περιοχές με «αιχμή του δόρατος» το Ζευγαράκι.

dikhgorosΟ Δικηγόρος Θεόδωρος Γκάτσης που επιμελήθηκε της υπόθεσης τονίζει: «δικαίωση για τον ιδιοκτήτη αγροκτήματος στην περιοχή των Καλυβίων, αποτελεί η εντελώς πρόσφατη υπ. αριθμ. 117/2018 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αγρινίου. Με την απόφαση αυτή υποχρεώθηκε ο ΤΟΕΒ Καλυβίων να αποζημιώσει τον Χρήστο Ψιλογιαννόπουλο για τη ζημιά που υπέστη το κτήμα του από νερά του Αχελώου ποταμού, κατά τις έντονες βροχοπτώσεις του Απριλίου του 2016. Είναι δε εξαιρετικά σημαντική η παραπάνω απόφαση, ιδίως για την περιοχή μας, όπου πολλοί συμπολίτες μας υπέστησαν τεράστιες καταστροφές από αντίστοιχα πλημμυρικά φαινόμενα, διότι αποφαίνεται ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν αποτελούν ανωτέρα βία, ώστε να οδηγήσουν σε μη ευθύνη, αυτού που κάθε φορά ευθύνεται να λάβει τα προσήκοντα μέτρα, με τέλεια επιμέλεια και σύνεση, ώστε να αποτραπούν ενδεχόμενες ζημιές από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες».   

Η απόφαση, σύμφωνα με τους κ. Ψιλογγιανόπουλο και Γκάτση, υποχρεώνει τον εναγόμενο να καταβάλλει στον ενάγοντα το ποσό των 5.080 ευρώ, με νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής και μέχρι ολοσχερούς εξόφλησης, κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή για το ποσό των 2.500 ευρώ, ενώ υποχρέωσε εναγόμενο να καλύψει τα δικαστικά έξοδα του ενάγοντα.

kataggelia toev

kataggelia toev2

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»

Ιόνια Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης από το τμήμα Α/Κ Ρίγανης έως Α/Κ Άρτας