Πως κάνουν διακοπές οι Αγρινιώτες – Πρώτη επιλογή οι αποδράσεις στο χωριό

Πενθήμερα το φετινό «ταβάνι»

Έρευνα της Eurostat δείχνει πως το 51% των Ελλήνων δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει διακοπές για μία εβδομάδα το χρόνο ή παραπάνω.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που αφορούν όμως το 2018, πάνω από τους μισούς Έλληνες δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά ώστε να φύγουν έστω και για μία εβδομάδα από την κατοικία του. Φέτος πάντως ως τώρα, παρατηρείται άνοδος στις διακοπές των Ελλήνων, με το λιμάνι του Πειραιά να έχει πληρότητα πάνω από 90% την τελευταία εβδομάδα στα δρομολόγιά του.

Η Ελλάδα στον συγκεκριμένο πίνακα της Eurostat για το 2018, είναι στην τρίτη θέση με το 51%, με την Ρουμανία να έχει το χειρότερο ποσοστό (58,9%) και την Κροατία να ακολουθεί (51,3%). Ίδιο ποσοστό μάλιστα με την Ελλάδα έχει η Κύπρος, την ώρα που ο μέσος όρος έφτανε στο 28,3%, κάτι που δείχνει ότι τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα για την χώρα μας.

Η έρευνα αφορά φυσικά ανθρώπους από 16 ετών και πάνω, με το 28.3% σε όλη την Ευρώπη ωστόσο, να κρίνεται ενθαρρυντικό, καθώς το ποσοστό είναι κατά πολύ μειωμένο σε σχέση με το 2013, όταν και ήταν στο 39.5%.

Ποιες χώρες είναι στα καλύτερα επίπεδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη το έχει η Σουηδία, η οποία είναι η μόνη χώρα που είναι σε μονοψήφιο αριθμό (9,7%). Ακολουθούν Λουξεμβούργο (10,9%), Δανία(12,2%), Αυστρία (12,4%) και Φινλανδία (13,3%).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η χώρα μας είναι η μόνη που έχει αυξήσει τα ποσοστά αυτά την τελευταία πενταετία, την ώρα που οι υπόλοιπες είτε μένουν σταθερές, είτε το έχουν μειώσει

Αγρινιώτες μίλησαν στη  Σ» για το θέμα και εκτός του γεγονότος ότι οι περισσότεροι «έδειξαν» διακοπές στο χωριό, υπήρξε και μεγάλη μερίδα πολιτών των οποίων η άποψη είναι πως πολλοί θα πάνε μέχρι πέντε ημέρες διακοπές και εκεί θα έχουν πολύ περιορισμένα έξοδα βάζοντας σε πρώτη «προτεραιότητα» τις βόλτες και τις βουτιές και όχι τα ποτά και τα εστιατόρια.

Ο Ευάγγελος Καρράς τόνισε: «όποιος έχει τη δυνατότητα και κατάγεται από κάποιο χωρίο στο οποίο υπάρχει πατρικό σπίτι σίγουρα θα το επιλέξει. Υπάρχουν κάποια άτομα που ενδεχομένως θα ξεκλέψουν λίγο χρόνο να πάνε σε ένα διαφορετικό μέρος, αλλά ο κόσμος δυσκολεύεται αρκετά. Ένας στους δύο έλληνες δυσκολεύεται να πάει μια εβδομάδα διακοπές και νομίζω πως το ίδιο ίσχυε και πέρσι».

Ο Χρήστος Κάκκος ανέφερε: «πιστεύω ότι οι περισσότεροι Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουν ξεχάσει τις διακοπές. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Το βασικότερο είναι να υπάρχει εργασία. Πιστεύω πως πρέπει όμως να είμαστε αισιόδοξοι. Ακόμη και τα έξοδα για τις διακοπές στο χωριό για μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας είναι πολλά γιατί οι περισσότεροι είναι από μακριά και κατά κανόνα πρέπει να περάσουν από διόδια. Σε συνδυασμό με τα καύσιμα και τα έξοδα της οικογένειας βάζουν απαγορευτικό για διακοπές».

Ο Ανδρέας Αυγέρης υποστήριξε: «αν υπάρχει στην οικογένεια σπίτι στο χωριό ή εξοχικό μπορεί να κάνουν κάποιες ημέρες διακοπές, διαφορετικά θεωρώ πως είναι δύσκολο με τις σημερινές καταστάσεις από οικονομικής άποψης. Μια άλλη περίπτωση για διακοπές, πάντα με μέτρο ως προς τα έξοδα, είναι να φιλοξενηθούν σε συγγενικό ή φιλικό σπίτι»

Ο Γιώργος Αζούκης δήλωσε: «πιστεύω πως όλος ο κόσμος και οι Αγρινιώτες κάνουν διακοπές, αντί όμως να πάνε μια εβδομάδα όπως παλαιότερα σε κάποιο νησί, τώρα θα προτιμήσουν να πάνε κάπου με λιγότερα έξοδα. Μπορεί να μην έχουν να καθίσουν μια εβδομάδα, αλλά τρείς ή τέσσερις μέρες».

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα Συνείδηση

Προστασία 1ης κατοικίας: 12.836 πολίτες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία της αίτησης