Τα «κακομαθημένα παιδιά» στην Λέσχη του Βιβλίου

Μια διαφορετική ανάγνωση της διαδρομής του σύγχρονου ελληνικού κράτους Τα «κακομαθημένα παιδιά» στην Λέσχη του Βιβλίου Βιβλιοπαρουσίαση και συζήτηση με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών…

Μια διαφορετική ανάγνωση της διαδρομής του σύγχρονου ελληνικού κράτους

Τα «κακομαθημένα παιδιά» στην Λέσχη του Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσίαση και συζήτηση με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωστή Κώστα

 

Ο ακαδημαϊκός Κώστας Κωστής ήταν ο καλεσμένος της «Λέσχης του Βιβλίου» της Αλεξάνδρας Μοσχονά στην εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου. Ο καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε για το βιβλίο του «Η σημερινή Ελλάδα μέσα από τα μάτια των κακομαθημένων παιδιών της ιστορίας», μια αφήγηση για την ιστορία του ελληνικού κράτους από τον 18ο αιώνα έως και τις μέρες μας.

Τον κ. Κώστα παρουσίασε ο καθηγητής οικονομικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλης Πατρώνης, ο οποίος χαρακτήρισε το πρόσφατο βιβλίο του συναδέλφου του ως έργο «ωριμότητας και σύνθεσης». Ο κ. Κώστας προχώρησε με τη σειρά του σε μια σύντομη παρουσίαση του βιβλίου του, προβάλλοντας μια διαφορετική εικόνα για το ελληνικό κράτος και την οργάνωση της εξουσίας, ξεφεύγοντας από τα επιβεβλημένα στερεότυπα, τεκμηριώνοντας τις απόψεις τους βάσει στοιχείων που είναι αποτέλεσμα έρευνας. Μετά το πέρας της παρουσίασης, ακολούθησε εκτενής συζήτηση με τους παραβρισκόμενους οι οποίοι έθεσαν στον καθηγητή τα δικά τους ερωτήματα.

 

Κώστας Καρακώστας

 

Κωστής Κώστας, καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών

«Με το βιβλίο μου για τα «κακομαθημένα» παιδιά της ιστορίας προσπάθησαν να διαβάσω την ελληνική πραγματικότητα και ιστορία του ελληνικού κράτους με έναν διαφορετικό τρόπο, χρησιμοποιώντας κάποια εργαλεία που είναι πολύ συνηθισμένα στην διεθνή ιστοριογραφία, όχι όμως και στην ελληνική. Με βάση αυτά τα εργαλεία, θέλουμε να δούμε τι μπορούμε να πούμε για την σημερινή πραγματικότητα και τι μπορούμε να καταλάβουμε για ότι συμβαίνει στην σημερινή Ελλάδα».