Αύριο το τελευταίο αντίο στον Κώστα Κουτσομύτη

Στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντοβασίλισσας, στη Ραφήνα, θα τελεστεί το μεσημέρι του Σαββάτου (ώρα 14:00) η κηδεία του Κώστα Κουτσομύτη, που πέθανε την Πέμπτη σε…

koytsomyths

Στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντοβασίλισσας, στη Ραφήνα, θα τελεστεί το μεσημέρι του Σαββάτου (ώρα 14:00) η κηδεία του Κώστα Κουτσομύτη, που πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 78 ετών, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Από τους σημαντικότερους δημιουργούς της ελληνικής τηλεόρασης, ο Κώστας Κουτσομύτης μετέφερε στη μικρή οθόνη πολλά και γνωστά λογοτεχνικά έργα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια.

Πρόσφατα είχε μιλήσει σε ειδική εκπομπή της ΕΡΤ για τα πενηντάχρονα της ελληνικής τηλεόρασης. Ήταν η τελευταία του δημόσια εμφάνιση.

Γεννημένος στα Γρεβενά, σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης και το 1965 γύρισε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία. Έναν χρόνο μετά υπογράφει, σε συνεργασία με τον Βασίλη Βασιλικό, το σενάριο Θύματα Ειρήνης βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα.

Η καριέρα του, που έμελλε να είναι μεγάλη και ξεχωριστή, ξεκίνησε από τη θέση του βοηθού σκηνοθέτη στην Φίνος Φιλμ. Στην συνέχεια συνεργάστηκε με διάφορους παραγωγούς κι άρχισε να σκηνοθετεί για την ελληνική τηλεόραση.

Ο κατάλογος είναι πλούσιος: Εκείνος κι εκείνος, Τερέζα Βάρμα Δακόστα, Καπνισμένος ουρανός, Κίτρινος φάκελος, Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά, Η εκτέλεση, Πρόβα Νυφικού, Η αγάπη άργησε μια μέρα, Ο μεγάλος θυμός, Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες, Τα παιδιά της Νιόβης, Ματωμένα Χώματα, Οι μάγισσες της Σμύρνης.
Συνεργάτες και φίλοι του Κώστα Κουτσομύτη μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Όταν γνώρισα τον Κώστα Κουτσομύτη, αρχές της δεκαετίας του '90, ήταν ο απόλυτος άρχοντας της ελληνικής τηλεόρασης. Όταν σου τηλεφωνούσε ο Κουτσομύτης να σου προτείνει συνεργασία δεν ζητούσες χρόνο να απαντήσεις, έλεγες αμέσως το 'ναι'. Ήταν τιμή να δουλεύεις μαζί του. Ήταν ο πρώτος μου σκηνοθέτης στην τηλεόραση, τον θαύμαζα και τον αγαπούσα πολύ. Κάναμε μαζί τέσσερα σίριαλ, με τελευταίο τα Ματωμένα Χώματα. Όλα εποχής. Ο Κώστας λάτρευε τα έργα εποχής. Είχε μια μοναδική μαεστρία, κινηματογραφική ματιά για να τα μεταφέρει στην ελληνική τηλεόραση. Έχω πολλά να θυμηθώ από τον Κώστα και τη γυναίκα του Ρένα, γιατί μετά από 16 χρόνια συνεργασίας ήταν σαν συγγενείς μου» δήλωσε η Φιλαρέτη Κομνηνού.

«Εκτός από την αγάπη μου οφείλω και ευγνωμοσύνη στον Κώστα γιατί ανέδειξε στη μικρή οθόνη τρία βιβλία μου: Την Πρόβα του νυφικού, τον Μεγάλο θυμό και τις Τρεις χήρες. Ο Κώστας Κουτσομύτης προσέφερε πολλά στην ελληνική τηλεόραση. Όσο για τα βιβλία μου, ενώ είχαν διαγράψει ήδη εμπορική πορεία πουλώντας χιλιάδες αντίτυπα πριν γίνουν τηλεοπτικά σίριαλ, εξακολούθησαν να πωλούν ακόμα περισσότερο μετά την επιτυχημένη μεταφορά τους στη μικρή οθόνη» είπε η Ντόρα Γιαννακοπούλου.

«Ήταν ένας ξεχωριστός σκηνοθέτης, σπουδαίος έμπειρος, σοβαρός και ευγενής, με επιμονή στη λεπτομέρεια. Έδινε κύρος και αίγλη σε όλες τις δουλειές και ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη στους συνεργάτες του. Είχα την τύχη να συνεργαστούμε το 1992 στα Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά του Κώστα Μουρσελά και το 2008 στα Ματωμένα Χώματα της Διδώς Σωτηρίου. Μας έφερε κοντά η μουσική ενός άλλου αγαπημένου φίλου και μόνιμου συνεργάτη του, του Βασίλη Δημητρίου, ο οποίος έφυγε κι αυτός πρόσφατα ξαφνικά από κοντά μας. Θα θυμάμαι πάντα τον Κώστα Κουτσομύτη με αγάπη και ευγνωμοσύνη» δήλωσε ο Γιώργος Νταλάρας.

«Συνεργάστηκα μαζί του περίπου 20 χρόνια, όχι μόνο στα Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά, αλλά και στο Εν Αθήναις, στο Τερέζα Βάρμα Δακόστα, στην Εκτέλεση. Είχε μια κινηματογραφική ματιά επάνω στο σίριαλ, κάτι που λείπει από την τηλεόραση σήμερα. Ο Κώστας ήταν η γέφυρα μεταξύ κινηματογράφου και τηλεόρασης. Ήταν ένας παρά πολύ εύστροφος, ευαίσθητος και ευθύς άνθρωπος, αυτό που λέμε 'μπεσαλής'» ανέφερε ο Κώστας Αρζόγλου.

«Έχω κάνει τρία σίριαλ με τον Κώστα Κουτσομύτη (Πρόβα νυφικού, Η αγάπη άργησε μια μέρα και ο Μεγάλος Θυμός). Δυστυχώς η Ελλάδα έχασε έναν σημαντικό σκηνοθέτη. Άφησε μεγάλο έργο πίσω του και στεναχωριέμαι που τα τελευταία χρόνια δεν έκανε περισσότερα. Ήταν ένας άνθρωπος που θα έπρεπε όλοι να ήταν δίπλα του και να τον στηρίζουν για να κάνει συνέχεια έργα και παραγωγές. Για μένα ήταν ένας μεγάλος δάσκαλος που μου έμαθε τη τέχνη της κάμερας» είπε η Πέγκυ Τρικαλιώτη.

Τη «βαθιά θλίψη για την απώλεια του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη και επίτιμου μέλους της» εξέφρασε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. «Ο Κώστας Κουτσομύτης με τη ζωή του, το έργο και τη δράση του, υπήρξε ένα πρότυπο ανθρώπου και καλλιτέχνη. Με το επώνυμο δημιουργικό του έργο αναβάθμισε την ποιότητα των ελληνικών τηλεοπτικών σειρών, τόσο στην Δημόσια Τηλεόραση όσο και στην Ιδιωτική. Οι μεγάλες παραγωγές που σκηνοθέτησε έφεραν πάντα την προσωπική του υπογραφή» αναφέρει η ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

«Μετέφερε, με μεγάλη επιτυχία, στην τηλεοπτική οθόνη τα πιο γνωστά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, κάνοντάς τα γνωστά στο ευρύ κοινό. Στους συναδέλφους της γενιάς του αλλά και της νεότερης γενιάς θα μείνει παρακαταθήκη το έργο του και όλοι θα θυμούνται την ευγένεια και την απλότητα του χαρακτήρα του» καταλήγει η ανακοίνωση της Εταιρείας.
Τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Κώστα Κουτσομύτη εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τονίζοντας πως ο σπουδαίος σκηνοθέτης «με το έργο του και την κοινωνική δράση του, τον ευγενή χαρακτήρα του και την ικανότητά του να κατανοεί και να αφουγκράζεται τον μέσο Έλληνα, κατάφερε να προσφέρει ποιότητα στις τηλεοπτικές σειρές και να αφήσει παρακαταθήκη στις νεώτερες γενιές σκηνοθετών».

«Ο Κώστας Κουτσομύτης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της ελληνικής τηλεόρασης, ειδικά στη μεταφορά λογοτεχνικών έργων και η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο του πολιτισμού» υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας, ταυτόχρονα τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του σκηνοθέτη.

«Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια μου για την απώλεια του Κώστα Κουτσομύτη, που άφησε τη σκηνοθετική του σφραγίδα στην ελληνική τηλεόραση. Η ποιότητα των έργου του, όπως αυτή αποτυπώθηκε ενδεικτικά στα Βαμμένα κόκκινα μαλλιά, Εκείνος και εκείνος, Ματωμένα χώματα και Τα παιδιά της Νιόβης, αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη ελληνική τηλεοπτική παραγωγή» ανέφερε σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε: «Στον Κώστα Κουτσομύτη οφείλουμε μερικές από τις καλύτερες τηλεοπτικές μας στιγμές- από τις λίγες έτσι κι αλλιώς- που μας έκαναν να αγαπήσουμε την τηλεόραση. Ό,τι υπέγραφε όμως ο Κουτσομύτης ήταν διαμάντι. Ο Κώστας όμως δεν ήταν μόνο ένας σκηνοθέτης.

» Ήταν και ένας άνθρωπος που αγωνιούσε για την Ελλάδα και προσπαθούσε να βοηθήσει με τις προοδευτικές του ιδέες και τις δράσεις του. Τελευταία, μου έκανε τη μεγάλη τιμή να αποδεχθεί να τον προτείνω ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Τον χρειαζόμασταν, τον χρειαζόταν και η τηλεόραση. Θα μας λείψει. Κουράγιο στην σύντροφο του Ρένα και στον γιo του Γιάννη.»