Στον «αέρα» το Νομαρχιακό Κ.Ε.Κ.

100.000 ευρώ για την επισκευή του κτιρίου Χωρίς να διαθέτει Διοικητικό Συμβούλιο και ισολογισμό – Επερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Γιώργου Σολτάτου Πολιτικές και όχι μόνο…

100.000 ευρώ για την επισκευή του κτιρίου

Χωρίς να διαθέτει Διοικητικό Συμβούλιο και ισολογισμό – Επερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Γιώργου Σολτάτου

Πολιτικές και όχι μόνο ευθύνες καταγγέλλει ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Σολτάτος, αναφορικά με την κατάσταση «αέναης εκκρεμότητας» στην οποία έχει περιπέσει το πρώην νομαρχιακό Κ.Ε.Κ. Αιτωλοακαρνανίας.

Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες λειτουργίας, το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάστασης βρέθηκε κυριολεκτικά στον «αέρα», χωρίς κανείς να μπορεί να παρέχει σαφή οικονομικά στοιχεία ενώ δεν διαθέτει καν Διοικητικό Συμβούλιο εδώ και σχεδόν μια τριετία.
Παρά τις αλλεπάλληλες επερωτήσεις που έχουν γίνει για το θέμα, καμία ουσιαστική διευκρίνιση δεν έχουν παρέχει οι αρμόδιοι, ενώ το θέμα επανέφερε τις προάλλες με επερώτησή του προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, ο κ. Σολτάτος. Σύμφωνα όμως με τον συντάκτη της επερώτησης, «ευθύνη για το ΚΕΚ που είναι περιουσία όλων των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας, έχουν και όλοι οι φορείς στους οποίους αυτό ανήκει».
Το Κ.Ε.Κ. της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας ιδρύθηκε το 1995 με σκοπό να προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης. Αποτελούσε προϊόν σύμπραξης της (τότε) Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας, των δήμων Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Αντιρρίου, Ναυπάκτου, Θεστιέων, Αλυζίας και Θέρμου (πριν τις συγχωνεύσεις του «Καλλικράτη»), των δύο αναπτυξιακών εταιρειών του νομού, Τριχωνίδα Α.Ε. και Αιτωλική Α.Ε., της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου.
Με την κατάργηση των Νομαρχιών το 2010 με τον «Καλλικράτη» και την μετατροπή τους σε Περιφερειακές Ενότητες, το Κ.Ε.Κ. έπρεπε να περάσει στην δικαιοδοσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κάτι όμως το οποίο δεν έγινε ποτέ. Ο λόγος είναι ότι η νέα διοίκηση η οποία ορίστηκε για να το παραλάβει, δεν μπορούσε να το κάνει αυτό από τη στιγμή που όπως είπαμε υπήρχε σωρεία εκκρεμοτήτων, κυρίως οικονομικής φύσης, αφού επί σειρά ετών δεν είχαν εκδοθεί ισολογισμοί.
Όπως αναφέρεται στις ερωτήσεις του κ. Σολτάτου ο οποίος έχει ασχοληθεί επανειλημμένως με το θέμα:
Δεν έχουν συνταχθεί και δημοσιευθεί τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας από την χρήση που άρχισε την 1η Γενάρη 2008 μέχρι και 31η Δεκέμβρη 2008 και φυσικά ούτε για τις επόμενες.
Δεν παραδόθηκαν στοιχεία και βιβλία της Εταιρείας στην Νέα Διοίκηση που ορίσθηκε  κατά το 2011 και η οποία ουσιαστικά δεν παρέλαβε ποτέ την Διοίκηση της Εταιρείας.
Οι υποχρεώσεις της Εταιρείας ανέρχονται σε δεκάδες και ενδεχόμενα εκατοντάδες χιλιάδες Euro ποσό που κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει.
Όπως προείπαμε, τα ερωτήματα αυτά έχουν τεθεί επανειλημμένα, ενώ σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον περασμένο Οκτώβρη, είχε οριστεί Γενική Συνέλευση των Μετόχων για το μέλλον της εταιρείας, για την 20η Νοέμβρη 2013, χωρίς όμως να υπάρξει κανένα νεώτερο για το εάν τελικά πραγματοποιήθηκε η συνέλευση και αν ναι, τι αποφάσεις λήφθηκαν.
Σύμφωνα με την επερώτηση του κ. Σολτάτου, κατόπιν αναζήτησης στα σχετικά Φ.Ε.Κ., προκύπτουν τα εξής:
1. Ο τελευταίος ισολογισμός αφορούσε την χρήση του 2007 και δημοσιεύθηκε στο με αριθμό 6623/8.7.2008 Φ.Ε.Κ. χωρίς να συνοδεύεται από το Πιστοποιητικό του Ορκωτού Λογιστή κ. Στραβοδήμου Ιωάννη που είχε ορισθεί σύμφωνα με το με αριθμό 1768/28.3.2008 ΦΕΚ. Γιατί άραγε; Σημειώνω ότι μέχρι τότε ο έλεγχος των Οικονομικών Καταστάσεων (Όπως φαίνεται από τα ΦΕΚ) γίνονταν από απλούς ελεγκτές του προέβλεπε ο Ν. 2190/1920.
2. Σύμφωνα με τον Ισολογισμό αυτό υπήρχαν ζημίες συνολικού ύψους 47.530,05 Euro οι δε υποχρεώσεις ανέρχονταν σε 128.804,40 Euro.
3.  Το κόστος λειτουργίας  το 2007 εμφανίζεται αυξημένο κατά  107% περίπου  που σε σχέση με την αύξηση του κύκλου εργασιών που αυξήθηκε κατά 61,5% περίπου είναι σαφώς δυσανάλογο και θα έπρεπε να εξηγηθεί.
4. Στο με αριθμό 1408/19.2.2009 ΦΕΚ, πιστοποιήθηκε καταβολή 54.064,36 Euro που αφορούσε αύξηση του Μετοχικού κεφαλαίου.
5. Τέλος στο με αριθμό 12578/2.11.10 ΦΕΚ δημοσιεύθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο είχε εκλεγεί από την Τακτική Γενική Συνέλευση την 28ης Ιουνίου 2007 με θητεία μέχρι την 30η Ιουνίου 2011. ‘Έκτοτε δεν υπάρχει κάποιο άλλο στοιχείο ,που σημαίνει ότι δεν υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο από την 1η Ιουλίου 2011.
Η μόνη βέβαιη «απάντηση» που υπάρχει για το τι μέλλει γενέσθαι με το Κ.Ε.Κ., δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στις 25 Ιανουαρίου, αποφασίσθηκε να διατεθούν 100.000 ευρώ για την επισκευή του κτιρίου που στεγάζεται το Κ.Ε.Κ., τη στιγμή όμως που δεν έχουν δοθεί στοιχειώδης απαντήσεις για την λειτουργία του.
Η επερώτηση του κ. Σολτάτου προς τον κ. Κατσιφάρα, καταλήγει ως εξής:
Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης για το πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μη σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων όλων αυτών των χρόνων, αν θα αναζητήσει ευθύνες και με ποιόν τρόπο για τις ουσιαστικές αυτές παραλήψεις που στέρησαν σημαντικά χρηματικά ποσά από την Αιτωλοακαρνανία και την Περιφέρεια; Αν τελικά έγινε η Γενική Συνέλευση της 20ης Νοέμβρη 2013, ποιοι ήταν παρόντες από του Μετόχους; Τι τελικά αποφασίσθηκε για το μέλλον της  Επιχείρησης;
Εύλογα δημιουργείται και σε εμάς το ερώτημα αν μέσα σ’ αυτήν την πρωτοφανή οικονομική κρίση δεν μπορούμε να «νοικοκυρέψουμε» τα του οίκου μας, πως θα καταφέρουμε κάποια στιγμή να δούμε άσπρη μέρα; Αν ένας οργανισμός που αφορά στην Παιδεία αφήνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο στην τύχη του, τότε δεν θέλουμε να αναρωτηθούμε τι άλλο συμβαίνει στις υπόλοιπες δομές και υπηρεσίες του δήμου, της Περιφερειακής Ενότητας και της Περιφέρειας.

Κώστας Καρακώστας