Τι ψήφησαν οι Αιτωλ/νες βουλευτές και ποιο είναι το μέχρι στιγμής πολιτικό σκηνικό

Κατώτερη των προσδοκιών της κυβέρνησης η πρώτη ψηφοφορία χωρίς όμως να υπάρχει δεδομένη πολιτική πορεία Τι ψήφησαν οι Αιτωλ/νες βουλευτές και ποιο είναι το μέχρι…

Κατώτερη των προσδοκιών της κυβέρνησης η πρώτη ψηφοφορία χωρίς όμως να υπάρχει δεδομένη πολιτική πορεία

Τι ψήφησαν οι Αιτωλ/νες βουλευτές και ποιο είναι το μέχρι στιγμής πολιτικό σκηνικό

Οργιώδεις διαπραγματεύσεις με μεγάλα ανταλλάγματα και κινούμενη άμμος θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα μέχρι να αποσαφηνιστεί αν εκλεγεί τελικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή αν προκύψουν εκλογές

 

Πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ η πολυαναμενόμενη πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκτός του συνολικού, αποκαρδιωτικού αποτελέσματος για την κυβέρνηση των 160 «Ναι», των 135 «Παρών» και των 5 που ήταν απόντες, οι Αιτωλοακαρνάνες βουλευτές ψήφισαν όπως ήταν αναμενόμενο.

Ο αριθμός των 160 ψήφων ερμηνεύεται και ως εξής: Οι 160 είναι 40 ψήφοι λιγότεροι από τις 200 που προβλέπεται για την πρώτη ψηφοφορία από το Σύνταγμα και 20 ψήφοι λιγότεροι από τον αριθμό των 180 που πρέπει να συλλεχθούν στην τρίτη ψηφοφορία, η οποία είναι καθοριστική.

Οι δύο πρώην υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Κώστας Καραγκούνης και Μάριος Σαλμάς, όπως επίσης ο έτερος βουλευτής της συγκυβέρνησης από την Αιτωλ/νία κ. Θάνος Μωραΐτης ψήφισαν υπέρ της εκλογής του υποψηφίου Σταύρου Δήμα, ενώ οι υπόλοιποι Αιτ/νάνες βουλευτές, οι δύο που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος και Μαρία Τριανταφύλλου, η κα Νίκη Φούντα της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Νίκος Μωραΐτης του ΚΚΕ και ο κ. Κώστας Μπαρμπαρούσης της Χρυσής Αυγής ψήφισαν «Παρών», που επί της ουσίας εκλαμβάνεται σαν αρνητική ψήφο προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μετά την ψηφοφορία το πολιτικό κλίμα που δημιουργήθηκε ήταν αρκετά ηλεκτρισμένο, τα σενάρια που αναπτύχθηκαν προς κάθε κατεύθυνση και κάποια ίσως αποδειχθούν πραγματικά καλά κρατούν. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι εκλογές ήρθαν ένα βήμα πιο κοντά, επίσης πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι η προχθεσινή ψηφοφορία ήταν ως προς κάποιο βαθμό απλά διαδικαστική, καθώς από το βράδυ της ψηφοφορίας ξεκίνησαν πολιτικές επικοινωνίες και φράσεις που δείχνουν ότι οι παρασκηνιακές διαδικασίες γιγαντώνονται, ενώ πολλοί έρχονται να συμπληρώσουν ότι εφόσον το τοπίο βολιδοσκοπήθηκε από την πρώτη ψηφοφορία, παρά τις χαμηλότερες από τις αναμενόμενες για την κυβέρνηση προσδοκίες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί στην τρίτη ψηφοφορία. Αρκετοί βέβαια είναι και αυτοί που επανέφεραν το σενάρια αλλαγής του υποψήφιου Προέδρου Σταύρου Δήμα στην τελευταία ψηφοφορία, ενώ βασικό θεωρείται ότι πολλοί βουλευτές και κυρίως ανεξάρτητοι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους στην τελευταία ψηφοφορία.

Επίσης, στην επικαιρότητα επανήλθε έστω και για λίγο το σενάριο – πρόταση των 8 βουλευτών για προσφυγή στις κάλπες συγκεκριμένη ημερομηνία εντός του 2015 και αυτό έγινε με αφορμή τις δύο επόμενες ψηφοφορίες, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την Τρίτη 23 και Δευτέρα 29 του μήνα. Ως προς αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι ο αριθμός των βουλευτών δεν επαρκεί, ενώ στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί η ομιλία του κ. Βενιζέλου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία ευκόλως άφησε να αιωρείται ότι συζητά στην ενδεχόμενη συναινετική εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, με ότι και αν συνεπάγεται αυτό… χωρίς αυτό να δείχνει ότι μπορεί να είναι κοινή σκέψη ή πλεύση με το Μέγαρο Μαξίμου. Αίσθηση έκανε επίσης και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη και του κ. Καμμένου, η οποία μόνο τυχαία δεν πρέπει να χαρακτηριστεί, παρά το γνωστό της αποτέλεσμα.

Παράλληλα, μια σειρά τροπολογιών που αφορούν κυρίως μετάθεση εκκρεμοτήτων και κρύβουν πολιτικό κόστος προωθούνται τις τελευταίες ώρες στην Βουλή, κάτι που πιθανότατα δείχνει ότι η χώρα οδεύει προς εκλογές. Την ίδια στιγμή φαίνεται πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση αποκλείουν την περίπτωση κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

Μέσα σ’ όλο αυτό το ρευστό κλίμα που όλα την ίδια ώρα επαληθεύονται και την ίδια στιγμή αναιρούνται, υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα που έκαναν λόγο για πρωτοβουλίες του κ. Σαμαρά που θα ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό και θα κρύβουν φυσικά πολλά και μεγάλα πολιτικά ανταλλάγματα. Το πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από προχθές ξεπέρασε κατά πολύ ακόμη και την μεταγωγή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο.

Ακόμη, τα ονόματα που ακούστηκαν προς αντικατάσταση του κ Δήμα, στην τρίτη ψηφοφορία, αν τελικά επικρατήσει το σενάριο αυτό, είναι αυτά της κας Δαμανάκη, της κας Βαρδινογιάννη και της κας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, χωρίς να αποκλείεται να παρουσιαστεί και κάποιο άλλο πρόσωπο που θα αποτελέσει έκπληξη. Βέβαια, ως προς το σενάριο αυτό, αν φυσικά ισχύσει, το μόνο δεδομένο είναι ότι από τους 9 κοινοβουλευτικούς συνδυασμούς που υπάρχουν πλέον στο κοινοβούλιο υπέρ της εκλογής προέδρου εξ αρχής έχουν ταχθεί η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έχουν δηλώσει ρητά ότι θα καταψηφίσουν ξανά. Συνεπώς η δεξαμενή άντλησης ψήφων για την εκλογή Προέδρου είναι το κόμμα του κ Καμένου «Ανεξάρτητοι Έλληνες», και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν τον αυτοπροσδιορισμό αυτό και τον αυτοπροσδιορισμό ανεξάρτητοι δημοκρατικοί βουλευτές, χωρίς να υπάρχει ουδεμία ουσιαστική διαφορά ως προς τον προσδιορισμό «δημοκρατικοί».  Στους ανεξάρτητους βουλευτές εντάσσονται οι κκ Λυκούδης, Πολύδωρας, Ψαριανός, Οικονόμου, Μάρκου, Μπούκουρας και Αλεξόπουλος, ενώ στους ανεξάρτητους δημοκρατικούς βουλευτές εντάσσονται  οι κκ Τατσόπουλος, Ανδρουλάκης, Καπερνάρος, Βουδούρης, Νταβρής, Αηδόνης, Ιατρίδη, Γιοβανόπουλος, Γιαταγάνα, Παραστατίδης.

Βέβαια, λόγω της ρευστότητας της κατάστασης μπορεί να επικρατήσει το πιο απίθανο σενάριο, ενώ μπορεί στο μεσοδιάστημα μέχρι και την τρίτη ψηφοφορία όλα αυτά να ανατραπούν και να βγουν στην επιφάνεια εντελώς νέα στοιχεία, κάτι που πιθανότατα θα γίνει.

Κων/νος Χονδρός