Περιοδεία του Νίκου Μωραΐτη σε ορεινά χωριά της Λευκάδας

Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, σε κοινό αγώνα και σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα για τη συνολική ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής…

Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, σε κοινό αγώνα και σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα για τη συνολική ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που ξεκληρίζει τη φτωχομεσαία αγροτιά, κάλεσε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε χωριά της ορεινήςΛευκάδας την Κυριακή 12 Οκτώβρη ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης με αφορμή τις εκτεταμένες καταστροφές σε ελιές και αμπέλια της περιοχής από την έντονη εναλλαγή των καιρικών φαινομένων, μιλώντας και σε συγκεντρώσεις κατοίκων στην Καρυά και τα Λαζαράτα.
Ανοίγοντας τη συζήτηση στην Καρυά εκ μέρους της επιτροπής αγροτών που δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη του προβλήματος και τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, ο Τάκης Κτενάς επισήμανε ότι παρότι γνωστοποιήθηκε η πρωτοφανή σε έκταση καταστροφή της φυτικής παραγωγής που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της ορεινής Λευκάδας, τόσο στη Διεύθυνση Γεωργίας, όσο και στον πρόεδρο του ΟΓΑ που τυγχάνει να είναι Λευκαδίτης, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.
Καλωσόρισε το βουλευτή του ΚΚΕ που έχει φέρει επανειλημμένα τα λαϊκά προβλήματα στη Βουλή και κάλεσε τον κόσμο να επιλέξει το δρόμο του αγώνα, να συμμετάσχει μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται την 1 Νοέμβρη στην Αθήνα, όπου έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή εκατοντάδες σωματεία και επιτροπές από όλη την Ελλάδα.
Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι δεν είναι κεραυνός εν αιθρία τα όσα βιώνουν σήμερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ούτε αποτέλεσμα της κρίσης που απλά επιτάχυνε την κατάσταση, αλλά απόρροια μιας συγκεκριμένης πολιτικής, καθώς ίδια μέτρα εφαρμόζονται σε μια σειρά χώρες που δεν έχουν ούτε κρίση, ούτε μνημόνια.
Μια αντιλαϊκή πολιτική που στοχεύει να πετάξει περαιτέρω έξω από την παραγωγή τους φτωχομεσαίους αγρότες, με σκοπό να συγκεντρωθεί αυτή σε λίγα χέρια και για την οποία το Κόμμα μας, όπως είπε, είχε έγκαιρα προειδοποιήσει, όταν άλλοι έλεγαν ότι «θα τρώτε με χρυσά κουτάλια».
Έφερε σαν παράδειγμα το γεγονός ότι το 1980, προτού μπει η Ελλάδα στην ΕΕ, παρότι η τεχνολογία δεν ήταν αναπτυγμένη στο βαθμό που είναι σήμερα, η χώρα μας είχε θετικό αγροτικό ισοζύγιο και εξήγαγε αγροτικά προϊόντα, σε αντίθεση με σήμερα που το ισοζύγιο είναι ελλειμματικό και εισάγει ακόμη και γαλακτοκομικά προϊόντα, μια χώρα που θα μπορούσε λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών και εδαφολογικών να έχει αυτάρκεια σε αγροτική και ζωική παραγωγή. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι εισάγουμε ακόμη και παγοκολόνες κρασιού και μούστου από την Αργεντινή και τη Χιλή.
Τόνισε ότι χρειάζεται μια άλλη πολιτική που θα σχεδιάζει για τις ανάγκες της χώρας, χωρίς τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την ΕΕ, που όλο το προηγούμενο διάστημα χρηματοδοτούσε στοχευμένα να μην καλλιεργούνται δυναμικές καλλιέργειες, το ξαμπέλωμα κ.ά., μια κατάσταση που τη βιώσατε και σεις οι ίδιοι, όπως ανέφερε.
Σε σχέση με τις ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στον ΕΛΓΑ που οδηγήθηκε συνειδητά με τη μη απόδοση ή το πετσόκομμα της κρατικής επιχορήγησης στη χρεοκοπία, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αποζημιώσει τους αγρότες, αφού όπως είπε παρά τα υπέρογκα χαράτσια που επιβάλλει σήμερα, αρπάζοντας τα ασφάλιστρα ακόμη και από τους λογαριασμούς των παραγωγών, δεν καλύπτει ασθένειες παρά μόνο καταστροφές από θεομηνίες και έκτακτα καιρικά φαινόμενα, όπως παγετό, χαλάζι, πλημμύρες, καύσωνα, ανεμοθύελλα κλπ.
Ο ΕΛΓΑ μετατρέπεται σε ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα, πρόσθεσε, με ισοσκελισμένους ισολογισμούς, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αν κάποιος θέλει να έχει κάλυψη θα πρέπει να κάνει προαιρετική ασφάλιση, μπολιάζοντας έτσι τις συνειδήσεις του αγροτόκοσμου ότι πρόκειται για ιδιωτική ασφάλιση.
Από την άλλη η ολοκληρωτική απώλεια της παραγωγής δεν μπορεί να ενταχθεί στο λεγόμενο Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) που μοιράζει μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες κάποια ψίχουλα, κι αυτά αφού εγκριθούν πρώτα από την ΕΕ, αφού η τοπική Διεύθυνση Γεωργίας δεν έχει δηλώσει απώλεια παραγωγής πάνω από 30% σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
Δεσμεύτηκε παρ' όλα ταύτα να φέρει το ζήτημα στη Βουλή ακόμη και με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, οργανώνοντας τον αγώνα τους σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή συνολικά αυτής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη συνέχεια στον ΟΓΑ και στον εμπαιγμό και την κατάφωρη κοροϊδία, όπως τα χαρακτήρισε, της κυβερνητικής εξαγγελίας της συνταξιοδότησης των αγροτών με 40 έτη ασφάλισης στο 62ο έτος της ηλικίας τους, που αναπαράγουν και τα μέσα ενημέρωσης, αφού όπως είπε ο ΟΓΑ συστάθηκε και λειτουργεί ως ασφαλιστικός φορέας από το 1988 και ως εκ τούτου οι πρώτοι αγρότες που θα συνταξιοδοτηθούν με πληρωμένες εισφορές θα είναι το 2028.
Επισήμανε ακόμη ότι με τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων θα περικοπεί ένα μεγάλο μέρος των εξισωτικών αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους, ενώ και με τη νέα ΚΑΠ που θα ισχύσει από 1/1/15 οι επιδοτήσεις θα γίνονται στα στρέμματα (εκτατικές) και όχι τους παραγωγούς, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια.
Για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για θέατρο με σκοπό τον αποπροσανατολισμό του κόσμου από τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν σήμερα οι λαϊκές οικογένειες, για μια προσπάθεια μέσα από κορόνες και άσφαιρα πυρά να σηκωθεί κουρνιαχτός για να μη βλέπει ο κόσμος τα πραγματικά προβλήματα, για ένα στημένο παιγνίδι που σιγοντάρεται από τους πάντες, τονίζοντας ότι τα μνημόνια θα φύγουν αλλά οι πολιτικές που αφήνουν πίσω τους δεν θα σταματήσουν ποτέ. Πρόσθεσε ότι ο λαός θα πρέπει να βγάλει συμπεράσματα, ότι έχει πλέον πείρα να δει και να μην πέσει στην παγίδα. Δεν λέμε, συνέχισε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ είναι τα ίδια, αλλά πήρε 2,5 εκατ. ψήφους στις εκλογές και αναρωτήθηκε πού είναι όλος αυτός ο κόσμος και πόσο βοήθησε το ποσοστό αυτό το κίνημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε, δεν έκανε απολύτως τίποτε, ήταν ουρά της ΓΣΕΕ και για τα τραπέζια του κοινωνικού διαλόγου, ακόμη και το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη με αιχμή την ανεργία προσπαθούν να σαμποτάρουν στελέχη του σε συνδικαλιστικές οργανώσεις. Επισήμανε την ανάγκη να κλείσει ο λαός τ΄ αυτιά του και να κατανοήσει ότι η λύση βρίσκεται μόνο στον αγώνα, προσθέτοντας ότι θα δυσκολεύονταν να πάρουν τα μέτρα αν το κίνημα ήταν ισχυρό,κι όποτε αυτό ήταν στα πάνω του αποσπούσε κατακτήσεις κι αυτό συνέβαινε όταν και το ΚΚΕ ήταν επίσης ισχυρό.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Νίκος Μωραΐτης παρουσίασε την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, ιδιαίτερα σε σχέση με τους αγρότες: Κεντρικός σχεδιασμός, χαμηλό κόστος παραγωγής με τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, το πετρέλαιο στα χέρια του κράτους, με κρατική παρέμβαση μέσα από μια σειρά έργα εγγειοβελτιωτικά, δικτύων κ.ά. που το κράτος θα είναι δίπλα στον παραγωγικό συνεταιρισμό, με κρατικό φορέα διαχείρισης τροφίμων, με εκβιομηχανοποίηση προϊόντων μέσα από δημόσιο κρατικό φορέα.
Για διαμόρφωση συνθηκών που να μπορεί να μείνει ένας νέος στο χωριό του, για μια αγροτική παραγωγή που θα μπορέσει να δώσει δουλειά και στο δευτερογενή τομέα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας,
Ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκομένους όπου ήλθε στην επιφάνεια ότι κρούσματα καταρροϊκού πυρετού υπάρχουν και στο νησί της Λευκάδας, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε ως σταγόνα στον ωκεανό τα 6,5 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί για τις αποζημιώσεις όσων κτηνοτρόφων επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά στο ζωικό τους κεφάλαιο, λέγοντας μάλιστα ότι όταν παρουσιάστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Πελοπόννησο και έφερε το ΚΚΕ με Επερώτησή του το θέμα στη Βουλή ο τότε υπουργός Τσαυτάρης είπε ότι το ΚΚΕ δημιουργεί προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν, ενώ σήμερα το πρόβλημα έχει πάρει διαστάσεις από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.
Σε άλλη ερώτηση για τα περιβόητα φωτοβολταϊκά παρατήρησε ότι οι αγρότες έπεσαν στα σαγόνια των επιχειρηματιών των πάνελ, οι περισσότεροι χρεοκόπησαν και κινδυνεύουν στην καλύτερη περίπτωση να χάσουν τα χωράφια τους, ενώ καυτηρίασε, χαρακτηρίζοντάς το ως εγκληματική πολιτική που δείχνει και την κατεύθυνση που θέλουν, το γεγονός ότι μια χώρα με διατροφική εξάρτηση σαν την Ελλάδα βάζει λαμπογυάλια, όπως χαρακτηριστικά είπε, σε γη υψηλής παραγωγικότητας, όπως είναι η Κωπαΐδα, το δέλτα του Αχελώου κ.ά.
Μετά την Καρυά ο Νίκος Μωραΐτης μίλησε σε συγκέντρωση κατοίκων στα Λαζαράτα όπου επίσης ακολούθησε διάλογος με τους κατοίκους της περιοχής των Σφακιωτών.